Ελλάδα

Τέμπη: Πρόστιμα και αποζημιώσεις για συστήματα που δεν επικοινωνούσαν

Απίστευτες καταστάσεις στον σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ με πρωταγωνιστές το Υπουργείο και την Κοινοπραξία εταιρειών

Πρόστιμα και αποζημιώσεις για συστήματα που δεν επικοινωνούσαν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, αποκαλύπτει απίστευτες καταστάσεις που εκτυλίσσονταν τα προηγούμενα χρόνια από τις εταιρείες που είχαν αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων του ΟΣΕ, και συγκεκριμένα την γραμμή από Αθήνα Θεσσαλονίκη.

Ασυνεννοησία μεταξύ εταιρειών, παλιά και νέα συστήματα, πρόστιμα αλλά και αποζημιώσεις είναι μερικά από τα φοβερά και φαιδρά που συνέβησαν πριν από ενάμιση με δύο χρόνια.

Η δε κορύφωση της τραγελαφικής κατάστασης και του αλαλούμ που δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα την σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών με τους 57 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες, ήταν η αποζημίωση μαμούθ που πλήρωσε το υπουργείο Μεταφορών σε μια από τις εταιρείες Κοινοπραξίας.

Σύμφωνα λοιπόν με το την εκπομπή «LIVE NEWS» το 2021 επιβλήθηκε πρόστιμο 1,3 εκ. ευρώ από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, γιατί η μία από τις δύο εταιρείες της κοινοπραξίας ΤΟΜΗ – ALSTOM, τοποθετούσε διαφορετικό και μη πιστοποιημένο σύστημα σε αντίθεση με την άλλη, τα οποία μεταξύ τους δεν επικοινωνούσαν.

Τα συστήματα αυτά αφορούσαν την σιδηροδρομική γραμμή από Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη.

Έτσι, υποχρεώθηκαν από το υπουργείο που επέβαλε και το προαναφερόμενο πρόστιμο, να το ξηλώσουν σε 70 σημεία και να αρχίσουν από την αρχή για να βάλουν το σωστό το οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Όπως αποκαλύπτεται στο έγγραφο, το οποίο είναι απόφαση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, επί επτά ενστάσεων της αναδόχου κοινοπραξίας, με τη επωνυμία «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΤΟΜΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε – ALSTOM TRANSPORT S.A», που αφορούν αιτήματά θετικών ζημιών λόγω υποπαραγωγικότητας, για το έργο: «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης- Τηλεδιοίκησης 70 Αλλαγών Τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του Άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας», ζητά το συνολικό ποσό αποζημίωσης των 2.767.782,93 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Νίκο Φιλιππίδη, τιμωρήσαμε την κοινοπραξία ΤΟΜΗ – ΑLSTOM με πρόστιμο 1,3 εκατ. ευρώ ενώ δώσαμε αποζημίωση που κατέληξε στο ποσό των 2.7 εκατομμυρίων ευρώ. Το υπέρογκο ποσό δόθηκε στην εταιρεία της Κοινοπραξίας που είχε το πιστοποιημένο σύστημα.

Δείτε επίσης