Ελλάδα

Hellenic Train:«Ψαλιδισμένα» τα δρομολόγια στο αυριανό πρόγραμμα λόγω ανωτέρας βίας

Η επιστολή της εταιρείας στους εμπορικούς πελάτες για ακύρωση των εμπορικών δρομολογίων- Ποια θα πραγματοποιηθούν

Hellenic Train:«Ψαλιδισμένα»  τα δρομολόγια στο αυριανό πρόγραμμα λόγω ανωτέρας βίας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μόνο οι επιβατικές αμαξοστοιχίες και σε συγκεκριμένες γραμμές θα κινηθούν αύριο στον σιδηρόδρομο της χώρας, πρώτη ημέρα μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών με τους 57 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες. Οι δε εμπορικές μεταφορές που είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν και αυτές από αύριο Τετάρτη 22 Μαρτίου, δεν θα γίνουν για λόγους ανωτέρας βίας. Αυτό τουλάχιστον επικαλείται σε επιστολή της η Hellenic Train, προς τους εμπορικούς της πελάτες.

Άρα, από αύριο το πρωί, που ο σιδηρόδρομος του ΟΣΕ κάνει «πρεμιέρα», 22 μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών, το πρόγραμμα δρομολογίων της Hellenic Train, θα είναι ψαλιδισμένο.

Η Hellenic Train, με αποψινή της ανακοίνωση δηλώνει ότι αύριο θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των τρένων μόνο στις γραμμές Πειραιάς – Αθήνα- Αεροδρόμιο, Αεροδρόμιο- Αθήνα- Πειραιάς, Άνω Λιόσια- Αεροδρόμιο, Αεροδρόμιο- Άνω Λιόσια, Άνω Λιόσια- Κάντζα, Κάντζα- Άνω Λιόσια, Αθήνα- Χαλκίδα- Αθήνα, ο Προαστιακός Πάτρας, το Ολυμπία- Πύργος- Κατάκολο και το Διακοφτό-Καλάβρυτα.

Λίγη ώρα νωρίτερα η εταιρεία με επιστολή της στους εμπορικούς της πελάτες εξηγεί τις αιτίες της ακύρωσης κάποιων εμπορευματικών δρομολογίων, τα οποία ήταν προγραμματισμένα για αύριο, 22 Μαρτίου.

Η εταιρεία επικαλείται ανωτέρα βία για την ανατροπή του σχεδιασμού, η οποία όπως αναφέρει της στερεί πλήρως, τη δυνατότητα παροχής οποιασδήποτε υπηρεσίας εμπορευματικής μεταφοράς, σε εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων.

«Ωστόσο η εξέλιξη της κατάστασης είναι προς θετική κατεύθυνση και μπορούμε να πούμε ότι στις επόμενες μέρες θα λάβουμε από τον διαχειριστή υποδομής ΟΣΕ τις ημερομηνίες έναρξης ανά διαδρομή, τα χαρακτηριστικά και τον αριθμό των εμπορευματικών τρένων».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται κινήσεις για να πραγματοποιηθούν από άλλη ιδιωτική εταιρεία δρομολόγια προς το εξωτερικό λόγω της πολυήμερης ακινησίας των εμπορευματικών μεταφορών παρά το «απαγορευτικό» που έχουν βγάλει από το πρωί οι μηχανοδηγοί.

Μάλιστα οι μηχανοδηγοί ζητούν να υπάρξουν παρεμβάσεις των δρομολογίων σε 9 σημεία για να είναι ασφαλής ο ελληνικός σιδηρόδρομος και να βγουν οι αμαξοστοιχίες στις ράγες.

Ολόκληρη η επιστολή της Hellenic Train προς τους πελάτες της

«Όπως γνωρίζετε, στις 28.2.2023 στην περιοχή πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού Λάρισας (περιοχή Τεμπών), σημειώθηκε θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ Αθήνας (Ικόνιο – Θριάσιο) και Θεσσαλονίκης (Διαλογή, Ειδομένη, Κουλάτα).

Η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του συνόλου του σιδηροδρομικού δικτύου στην ελληνική επικράτεια, τόσο για τη μεταφορά επιβατών όσο και εμπορευμάτων, προκειμένου να λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, εκ μέρους του διαχειριστή του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα (ΟΣΕ – νόμος 4408/2016), λόγω των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη το ατύχημα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση εν τω μεταξύ, από το ατύχημα και μέχρι σήμερα, μελετά τις μεθόδους και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για την επαναλειτουργία του δικτύου.

Η προαναφερθείσα κατάσταση σε καμία περίπτωση, δεν προκαλείται από τις πράξεις μας και δεν εμπίπτει στο πεδίο των αρμοδιοτήτων μας, όντας απρόβλεπτο γεγονός, γεγονός ανωτέρας βίας, αφού είναι αδύνατο, ακόμη και για τον πιο επιμελή αντισυμβαλλόμενο, να το προβλέψει και να το αποτρέψει με τις ενέργειές του, ούτε υπάρχει δυνατότητα μείωσης των συνεπειών της κατάστασης που συνέβη, με μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η εταιρεία μας.

Η ανωτέρω κυβερνητική απόφαση συνιστά προφανή περίπτωση ανωτέρας βίας, η οποία μας στερεί πλήρως, τη δυνατότητα παροχής οποιασδήποτε υπηρεσίας εμπορευματικής μεταφοράς, σε εκπλήρωση των συμβατικών μας υποχρεώσεων.

Ωστόσο η εξέλιξη της κατάστασης είναι προς θετική κατεύθυνση και μπορούμε να πούμε ότι στις επόμενες μέρες θα λάβουμε από τον διαχειριστή υποδομής ΟΣΕ τις ημερομηνίες έναρξης ανά διαδρομή, τα χαρακτηριστικά και τον αριθμό των εμπορευματικών τρένων.

Είναι φροντίδα μας να εξακολουθήσουμε να σας ενημερώνουμε μόλις έχουμε νεότερα, καθώς και τον κατάλληλο προγραμματισμό για εσάς.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία».

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά δρομολόγια δείτε:

Hellenic Train

Δείτε επίσης