Ελλάδα

Βόλος: Εισαγγελική παρέμβαση για δολοφονημένα ζώα από φόλες στον Αλμυρό

Κάτοικος του Αλμυρού υποστηρίζει ότι τις τελευταίες βδομάδες έχουν μετρηθεί τουλάχιστον 50 νεκρά ζώα

Βόλος: Εισαγγελική παρέμβαση δολοφονημένα ζώα από φόλες στον Αλμυρό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη μαζική θανάτωση ζώων με φόλες στην περιοχή του Αλμυρού.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην αστυνομία η οποία, σύμφωνα με την σχετική παραγγελία, θα πρέπει να εντοπίσει τον υπαίτιο ή τους υπαίτιους που θανατώνουν αδέσποτα και δεσποζόμενα σκυλιά.

Περιφερειακά του κέντρου του Αλμυρού η περιοχή έχει γεμίσει φόλες και δολοφονούνται ζώα, ενώ η κοινωνία είναι διχασμένη σε έναν δήμο που δεν διαθέτει ούτε καταφύγιο.

Τα αδέσποτα στον Αλμυρό είναι ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί πλέον μάστιγα γιατί δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ και τα κοινωνικά δίκτυα κατακλύζονται από μηνύματα και αναρτήσεις που είτε «δικαιώνουν» τους εξολοθρευτές, είτε τους καταδικάζουν και απαιτούν σύλληψή τους καθώς φόλες εντοπίζονται ακόμα και σε παιδικές χαρές.

Σύμφωνα με το gegonota.news, κάτοικος της περιοχής ανέφερε: «Η θηριωδία που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες στον Αλμυρό δεν έχει προηγούμενο με τις φόλες. Καθημερινά “χάνουμε” τα δικά μας ζώα όχι μόνο τα αδέσποτα. Βγαίνουμε βόλτα και τα σκυλιά μας τρώνε φόλες. Είμαστε δεκάδες κάτοικοι που το έχουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν σώζεται κανένα ζωάκι. Με το φάρμακο που βάζουν αυτή την περίοδο δεν σώζεται κανένα ζώο. Τις τελευταίες βδομάδες έχουν μετρηθεί τουλάχιστον 50 νεκρά ζώα»

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ισχύουσα νομοθεσία αναφέρει για τις ποινικές κυρώσεις τα εξής: :

1. Η παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς κατά τους όρους του παρόντος νόμου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) έως πενήντα (50) Ευρώ.

2. Οι παραβάτες των περ. δ’, ε’ και ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 5, των περ. γ’ και δ’ της παρ. 8 του άρθρου 6, της παρ. 4 του άρθρου 11, καθώς και της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) έως πενήντα (50) Ευρώ. Η προφυλάκιση για τη σφαγή της γάτας – Nέο ποινολόγιο για κακοποίηση

Η κακοποίηση ζωών αφορά:
1. (β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.

Δείτε επίσης