Ελλάδα

Τέμπη: Γνώριζε τον χειρισμό του τοπικού πίνακα τηλεδιοίκησης ο προφυλακισμένος σταθμάρχης

Τι αποκαλύπτει το βαρδιόχαρτο – Τα ερωτήματα για τους ισχυρισμούς του στην δικαιοσύνη

Τέμπη: Γνώριζε τον χειρισμό του τοπικού πίνακα τηλεδιοίκησης ο προφυλακισμένος σταθμάρχης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εικοσιτέσσερις ημέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες και με την έρευνα για τα ακριβή αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος να βρίσκεται σε εξέλιξη, ένα νέο έγγραφο που βλέπει το φως της δημοσιότητας, προκαλεί πολλά ερωτήματα για τα όσα έχει ισχυρισθεί στην απολογία του ο μοιραίος σταθμάρχης.

Το έγγραφο που βλέπει το φως της δημοσιότητας ανατρέπει τους μέχρι πρότινος ισχυρισμούς του 59χρονου προφυλακισμένου Βασίλη Σαμαρά, για απειρία του στην λειτουργία του τοπικού συστήματος τηλεδιοίκησης.

Στο βαρδιόχαρτο που συμπλήρωναν οι σταθμάρχες που είχαν υπηρεσία, καταγράφηκε ότι ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας τουλάχιστον τα τέσσερα προηγούμενα βράδια -πριν από το δυστύχημα- είχε χρησιμοποιήσει τον τοπικό πίνακα τηλεδιοίκησης.

Έγγραφο που ουσιαστικά διαψεύδει όλους τους ισχυρισμούς του σταθμάρχη στην δικαιοσύνη και στην αστυνομία περί απειρίας του και άγνοιας του για την λειτουργία του τοπικού πίνακα τηλεδιοίκησηςη.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ αποκάλυψε έγγραφα που καταγράφουν τις κινήσεις από την κονσόλα που βρίσκεται στο σταθμαρχείο της Λάρισας και ελέγχεται η κυκλοφορία σε κοντινή απόσταση.

Το βαρδιόχαρτο δείχνει ότι τις περισσότερες ημέρες του Μαρτίου ο μοιραίος σταθμάρχης εργαζόταν στην Καλαμπάκα, που είχε σχεδόν μηδενική κίνηση.

Για δύο ημέρες κάνει τη μαθητεία του στον σταθμό της Λάρισας και για τις πέντε τελευταίες νύχτες αναλαμβάνει νυχτερινές βάρδιες.

Οι χειρισμοί του σταθμάρχη πριν από την σύγκρουση των αμαξοστοιχιών

Λίγες ημέρες πριν το φρικτό πολύνεκρο δυστύχημα, δηλαδή από το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου προς την 25η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το έγγραφο, ο 59χρονος Βασίλης Σαμαράς καταγράφεται να κάνει 13 κινήσεις. Αυτές έγιναν από τη μοιραία κονσόλα, και τουλάχιστον οι τέσσερις από αυτές ήταν με αυτόματη χάραξη.

Τεχνικοί του ΟΣΕ εξηγούν ότι επειδή αυτές οι κινήσεις διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα, τότε σημαίνει ότι γίνονται με αυτόματη χάραξη.

Επίσης στην επόμενη βάρδια, 25 προς 26/2, ο σταθμάρχης κάνει 18 κινήσεις, που αφορούν τον Μεζούρλο -τον σταθμό εισόδου στη Λάρισα-, την Αθήνα, τον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη.

Ακόμη στις 26 προς 27 Φεβρουαρίου, ο Βασίλης Σαμαράς κάνει 23 κινήσεις, εκ των οποίων οι πέντε είναι αυτόματης χάραξης.

Το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη, τον χειρισμό της κονσόλας είχε ο έμπειρος σταθμάρχης όσο βρισκόταν στο σταθμαρχείο της Λάρισας. Το μηχάνημα καταγράφει ότι από 22:50 έως και 01:39 μετά τα μεσάνυχτα έγιναν συγκεκριμένες κινήσεις.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πρόκειται για κινήσεις που έγιναν μέχρι την ώρα που ήταν ο έμπειρος σταθμάρχης στο σταθμαρχείο, δηλαδή περί 22:12.

Κατόπιν, δεν υπάρχει καμία κίνηση, γεγονός που σημαίνει ότι ο μοιραίος σταθμάρχης φαίνεται ότι δεν ασχολήθηκε καθόλου με την κονσόλα χειρισμού. Συγκεκριμένα, το μηχάνημα χρησιμοποιείται ώρα 01:39, δηλαδή δυόμισι ώρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Δείτε επίσης