Ελλάδα

Κανονιοβολισμοί, παρέλαση και έπαρση σημαίας: Όλες οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

Τι έχει προγραμματιστεί για σήμερα στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις σε όλη την χώρα για την Εθνική Επέτειο της Ανεξαρτησίας

Κανονιοβολισμοί, παρέλαση και έπαρση σημαίας: Όλες οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821 θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε όλη την χώρα, με την κεντρική παρέλαση να διεξάγεται όπως κάθε χρόνο στο κέντρο της Αθήνας μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, αυτή την ώρα (08:00) γίνεται η επίσημη έπαρση της Εθνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ενώ στις 10:00 θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β΄, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα στις 10:01 θα γίνει ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού ενώ στις 10:55 θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Μνημείο ‘Αγνωστου Στρατιώτη.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί στις 06:21 η ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού και η εκτέλεση Εωθινού από τμήματα μουσικής των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η παρέλαση-θεσμός της 25ης Μαρτίου

Η παρέλαση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώπιον της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ξεκινήσει στις 11:00 και θα περιλαμβάνει και διελεύσεις αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας πάνω από τον Αττικό ουρανό.

Αργότερα, το απόγευμα (στις 18:41) είναι προγραμματισμένη η επίσημη υποστολή της Εθνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού.

Παράλληλα, σε όλη την επικράτεια θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων, θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός των μονάδων, στρατιωτικών καταστημάτων και πολεμικών πλοίων αλλά και φωταγώγηση των μονάδων, στρατιωτικών καταστημάτων και πολεμικών πλοίων κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Οι εκδηλώσεις στον Πειραιά

Ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει με μια δράση συμβολικού χαρακτήρα στον εορτασμό της εθνικής μας επετείου.
Στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, παρουσία του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Γ. Καραϊσκάκη στην Ακτή Τζελέπη.

Η παρέλαση, την οποία θα παρακολουθήσει ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης θα ξεκινήσει στις 12:30, ενώ μετά την παρέλαση θα γίνει μία ειδική εκδήλωση. Στις 14:00 ο Δήμος Πειραιά θα τοποθετήσει μια μεγάλη ελληνική σημαία στην επιφάνεια της θάλασσας στον Όρμο της Αφροδίτης στην Πειραϊκή. Στη δράση συνδράμουν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, η Α΄ Δημοτική Κοινότητα Πειραιά, το Λιμενικό Σώμα, ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και o Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Πειραϊκής «Ο Άγιος Νικόλαος». Στις δράσεις για τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά.

Εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο στη Θεσσαλονίκη

Πολλές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις εκδηλώσεις, στις 10 το πρωί θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία στον Ναό της Του Θεού Σοφίας.

Στη συνέχεια στις 10.30 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτές (ως εκπροσώπους κομμάτων που εκπροσωπούνται νόμιμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο), τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γενικούς Προξένους, το Στρατηγό Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, Πρυτάνεις, την Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, το Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, τον Κεντρικό Λιμενάρχη Θεσσαλονίκης, τους Προέδρους Ενώσεων Αποστράτων, τους Προέδρους Αντιστασιακών και Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων καθώς και άλλων φορέων.

Στις 11.15 θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση αντιπροσωπευτικών μαθητικών, πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στη Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου με κατάληξη το Λευκό Πύργο.

Τέλος, στις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η επίσημη Τελετή για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ). Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο αν. καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ακρίτας Καϊδατζής, με θέμα: «Ο φιλελεύθερος και δημοκρατικός συνταγματισμός της Επανάστασης του 1821».

Δείτε επίσης