Ελλάδα

Κύκλωμα τρομοκρατίας: Σε αυτό το σπίτι στη Ζάκυνθο έμενε ο ένας Πακιστανός

16.000 ευρώ για κάθε νεκρό Ισραηλινό τους έταζε ο «εγκέφαλος» από το Ιράν

Κύκλωμα τρομοκρατίας, Τρομοκράτες, Πακιστανοί τρομοκράτες, Ζάκυνθος
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στη Ζάκυνθο διέμενε ο ένας από τους δύο Πακιστανούς τρομοκράτες, που συνελήφθησαν από ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ.

Ειδικότερα, ο Πακιστανός εργαζόταν στη Ζάκυνθο, κάνοντας αγροτικές και οικοδομικές εργασίες.

Το σπίτι στη Ζάκυνθο όπου έμενε ο Πακιστανός τρομοκράτης

Κύκλωμα τρομοκρατίας, Τρομοκράτες, Πακιστανοί τρομοκράτες, Ζάκυνθος

Τρομοκράτες: 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό Ισραηλινό έταζε ο «εγκέφαλος» από το Ιράν

Μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «IR GC Quds Force» («IRGC») ή «Δύναμη Κουντς», ήταν σύμφωνα με πληροφορίες του Vradini.gr, o 30χρονος Πακιστανός, που ζούσε στην Τεχεράνη και έδινε εντολές στους δύο ομοεθνείς του τρομοκράτες, να χτυπήσουν το εβραϊκό εστιατόριο στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή.

Οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική στη Ζάκυνθο και την Σπάρτη, όπως και ο 30χρονος καθοδηγητής τους, είναι από το χωριό Σαργκόντα της επαρχίας Παντζάμπ. Ο επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης, θα έδινε στα επιχειρησιακά μέλη στην Αθήνα, 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό Ισραηλινό, εφόσον πραγματοποιούσαν την τρομοκρατική επίθεση.

Τρομοκράτες, Πακιστανοί τρομοκράτες, Ιράν, Εβραϊκό εστιατόριο, Ψυρρή

Τρομοκράτες: Σχεδίαζαν «γάζωμα» αθώων πολιτών

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΥΠ, οι συνομιλίες που είχαν με τον αρχηγό, ο οποίος ζούσε στο Ιράν έδειξαν ότι υπήρχε η σκέψη το μαζικό αιματοκύλισμα να γίνει δηλητηριώδη αέρια, αλλά στη συνέχεια άλλαξε ο σχεδιασμός και αποφάσισαν να γίνει με βαρύ οπλισμό και εκρηκτικά. Κατέληξαν στο τελευταίο, δηλαδή έφοδο και «γάζωμα» αθώων πολιτών με όπλα και γι' αυτό εντοπίστηκαν επαφές με άτομα από τον υπόκοσμο των ποινικών, που είχαν στραφεί για να προμηθευτούν τον βαρύ οπλισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα από τα κινητά τηλέφωνα, των συλληφθέντων, βρέθηκε φωτογραφία με το στίγμα του εστιατορίου, που τους έστειλε ο αρχηγός, και αυτοί με την σειρά τους, του έστειλαν βίντεο από την οδό Αισώπου. Μελετώντας το βίντεο ο 30χρονος Πακιστανός τους έδωσε οδηγίες για να γίνει με ακρίβεια η επίθεση στο εβραϊκό εστιατόριο.

Το συγκεκριμένο μοντέλο τρομοκρατικών χτυπημάτων συναντάται πλέον από δίκτυα Πακιστανών που καταγράφουν κινητικότητα σε Τουρκία και Κύπρο, επιλέγοντας πάντοτε ισραηλινούς στόχους (έχει καταγράφει σύλληψη Πακιστανών στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2021, γιατί σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο και πέρυσι, ομάδα Ιρανών στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο Ισραηλινούς πολίτες) και στρατολογώντας, έναντι μεγάλης χρηματικής αμοιβής, ομοεθνείς τους που ζουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Με δέλεαρ το χρήμα και επενδύοντας στον θρησκευτικό φανατισμό, τους κατευθύνουν σε ιδιαίτερα εντυπωσιακά και αιματηρά χτυπήματα.

Τρομοκράτες, Πακιστανοί τρομοκράτες, Ιράν, Εβραϊκό εστιατόριο, Ψυρρή

Τρομοκράτες: Πώς η ΕΥΠ έφτασε στα ίχνη τους

Η ΕΥΠ, παρατηρώντας την κινητικότητα που υπήρχε σε Κύπρο και Τουρκία τους τελευταίους μήνες, έκανε έρευνες από τον περασμένο Αύγουστο στις κοινότητες των Πακιστανών, «λόκαρε» σε συγκεκριμένα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και κατέληξε σε δυο ύποπτους ισλαμιστές Σιίτες που ζούσαν σε Σπάρτη και Ζάκυνθο.

Κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών παρακολούθησε τις κινήσεις τους και διαπίστωσε πως υπήρχε αναλυτικός σχεδιασμός, κατόπτευση στόχου, καθώς και εμπεριστατωμένη ανάλυση της επιχείρησης που θα εκτελούσαν, και είχε ανέβει το επίπεδο επικινδυνότητας, κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσουν στην διακοπή κάθε πιθανού σχεδίου ολοκλήρωσης της τρομοκρατικής επίθεσης. Έτσι, ενημερώθηκε η Αντιτρομοκρατική και άρχισε η παρακολούθησή, των δύο παράνομων μεταναστών, 27 και 29 ετών, αντίστοιχα.

Τρομοκράτες, Πακιστανοί τρομοκράτες, Ιράν, Εβραϊκό εστιατόριο, Ψυρρή

Τελικά, στα μέσα Φεβρουάριου συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική και κρατήθηκαν για διοικητική απέλαση και έτσι κατέσχεσαν τα κινητά τους και στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, ανέσυραν τις επαφές και τις συνομιλίες που είχαν μεσώ διαδικτυακών εφαρμογών. Όπως προέκυψε, πρώτος στόχος ήταν το εστιατόριο-εβραϊκή συναγωγή στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή, ενώ κατέγραφαν και κινήσεις ισραηλινών προσώπων, οι οποίοι υποτίθεται θα ήταν οι επόμενοι στόχοι ή δολοφονιών ή απαγωγών.

Οι δυο συλληφθέντες, λένε οι πληροφορίες, δούλευαν σε αγροτικές εργασίες και περιγράφονται ως ιδιαίτερα σκληρά άτομα χωρίς κανένα ηθικό φραγμό και σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη ζωή. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, σε Ζάκυνθο και Σπάρτη, οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής βρήκαν περισσότερα από δέκα κινητά τηλέφωνα, στικάκια, κάρτες μνήμης, και δύο φορητούς υπολογιστές, που μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της αστυνομίας, και αναμένεται να δώσουν επιπλέον πολύτιμα στοιχεία για την δράση και τους στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ελλάδα.

Ποια είναι η «Δύναμη Κουντς»

Η «Δύναμη Κουντς» είναι επισήμως ένας από τους πέντε κλάδους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ο οποίος ειδικεύεται στον «αντισυμβατικό πόλεμο», τις δολιοφθορές και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις έξω από την ιρανική επικράτεια. Διαθέτει δύναμη περίπου 5.000 ατόμων και εκπαιδεύει ξένους υπηκόους σε ειδικές απόρρητες εγκαταστάσεις τόσο στο Ιράν όσο και στο Σουδάν, ενώ υπάγεται απευθείας στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Η δράση της ξεκινάει το 1982 αλλά τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει ομάδες και οργανώσεις σε πολλές χώρες, όπως η Χεζμπολά, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ. Όμως, η διοίκηση της «Δύναμης Κουντς» αποφεύγει να εμπλέκεται απευθείας και Ιρανοί κατέχουν μόνο επιτελικές θέσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει την «Δύναμη Κουντς» ως τρομοκρατική οργάνωση από το 2019. Και μάλιστα για πρώτη φορά για ένα «παρακλάδι» επίσημης υπηρεσίας άλλου κράτους.

Δείτε επίσης