Ελλάδα

Τέμπη: Ευθύνες στον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλων ρίχνει ο επιθεωρητής στην απολογία του

Τι ισχυρίστηκε για τους άλλους δύο άλλους σταθμάρχες που έφυγαν νωρίτερα από την βάρδια

Σύγκρουση τρένων, Τέμπη, Επιθεωρητής, Απολογία, Ανακριτής, Ευθύνες,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ευθύνες τόσο στον σταθμάρχη Παλαιοφάρσαλου όσο και στους άλλους δύο που ήδη έχουν απολογηθεί και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ρίχνει ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ Δημήτρης Νικολάου, που απολογείται σήμερα στον τακτικό ανακριτή Λάρισας, για την πολύνεκρη τραγωδία από την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, μέσω του 80σέλιδου υπομνήματος του μπήκε στο ανακριτικό γραφείο για να απολογηθεί για τις σε βάρος του κακουργηματικές πράξεις, γύρω στις τρεις το μεσημέρι.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν αναφέρουν ότι στο υπόμνημα του ο Δημήτρης Νικολάου, παραδέχεται μεν ότι εκείνος είναι που έβγαλε τις βάρδιες ωστόσο αρνείται την οποιαδήποτε ευθύνη τόσο για την επαγγελματική τους κατάρτιση όσο και για το γεγονός ότι οι δύο από τους τρεις σταθμάρχες έφυγαν νωρίτερα από το σταθμαρχείο της Λάρισας.

Αλλά και για το πρόγραμμα των βαρδιών ο Δημήτρης Νικολάου φέρεται να υποστηρίζει ότι την οριστική έγκριση τους την είχε ο διευθυντής κυκλοφορίας, που σκοτώθηκε πρόσφατα σε τροχαίο.

«Εγώ προτείνω τις βάρδιες και ο διευθυντής κυκλοφορίας τις εγκρίνει. Από εκεί και πέρα την ευθύνη την έχει αυτός που φρόντισε να υπάρχουν περισσότερα άτομα στη βάρδια ή αυτός που έφυγε νωρίτερα από το πόστο του;» αναμένεται να υποστηρίξει στην απολογία του ο επιθεωρητής του ΟΣΕ.

Ευθύνες και στον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου για την σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

Από τις πληροφορίες που διαρρέουν φέρεται ότι ο απολογούμενος επιθεωρητής θα ρίξει ευθύνες και στον έμπειρο σταθμάρχη Γιώργο Ζήνδρο, του Παλαιοφάρσαλου, καθώς όπως υποστηρίζει είχε ευθύνη να ενημερώσει τους συναδέλφους του στη Λάρισα ότι το Intercity 62 είχε 1 ώρα καθυστέρηση.

«Δηλαδή σε κάθε καθυστέρηση θα ενημερώνουμε τον προϊστάμενο δηλαδή; Όχι, όχι, όχι. Κοιτάει από πού να πιαστεί αυτός, κατάλαβες…», δήλωσε ο σταθμάρχης Παλαιοφάρσαλων.

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της απολογίας του Δημήτρη Νικολάου και την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για το αν θα προφυλακιστεί ή αν θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, οι άλλοι δύο σταθμάρχες, ο συμβασιούχος αλλά και ο μόνιμος έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Ο μόνος προσωρινά κρατούμενος προς το παρόν για το έγκλημα των Τεμπών με τους 57 νεκρούς είναι ο 59χρονος σταθμάρχης.

Τροπολογία προβλέπει ακαταδίωκτο για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία προωθεί το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ρύθμιση, ο πρόεδρος και τα μέλη της «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στο πλαίσιο της λειτουργίας της».

Δείτε επίσης