Ελλάδα

Ζακ Κωστόπουλος: Και με την βούλα του Αρείου Πάγου εκτός φυλακής ο μεσίτης

Απορρίφθηκε το αίτημα αναίρεσης του Εισαγγελέα - Ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι

Ζακ Κωστόπουλος, Απόφαση, Εκτός φυλακής,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ελεύθερος θα συνεχίσει να είναι ο μεσίτης Αθανάσιος Χορταριάς που είχε καταδικαστεί σε 10ετή φυλάκιση για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζάκ Κωστόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2018, σε κοσμηματοπωλείο της Αθήνας.

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που άσκησε ο Εισαγγελέας στην απόφαση περί αποφυλάκισης του μεσίτη που καταδικάστηκε με δεκαετή φυλάκιση, χωρίς αναστολή, για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκτός φυλακής οριστικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Εφετείο είχε χορηγήσει αναστολή στον μεσίτη δύο μήνες μετά την πρωτόδικη απόφαση, κίνηση που οδήγησε στην αποφυλάκισή του.

Η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου, Άννυ Παπαρούσου σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει:

«Ο Άρειος Πάγος απέρριψε τη αναίρεση που άσκησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην απόφαση της αποφυλάκισης του μεσίτη Χορταριά που κακοποίησε μέχρι θανάτου τον Ζαχαρία Κωστόπουλο.

Ο τελευταίος είχε τιμωρηθεί με ποινή δεκαετούς κάθειρξης χωρίς αναστολή.

Η αναστολή του χορηγήθηκε από ένα Μικτό Ορκωτό Εφετείο που συνεδρίασε στις 4/7/22, δύο μήνες μετά την απαγγελία της πρωτόδικης απόφασης.

Επί της ουσίας, δύο μήνες φυλακή εξέτισε ο ευνοημένος αυτός κατηγορούμενος.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την εχθρική διάθεση του ελληνικού δικαστικού συστήματος απέναντι στον αγώνα για απόδοση ουσιαστικής δικαιοσύνης.

Έξι αρχικοί κατηγορούμενοι, δύο κατάδικοι, κανείς στη φυλακή.

Είθε το κριτήριο που εισήγαγε η απόφαση αυτή να εφαρμοζόταν και στα δικαστήρια που κρίνουν τις αναστολές εκτελέσεως ποινών των φτωχών, των ασθενών και των πολιτικών κρατουμένων», καταλήγει η ανάρτηση της δικηγόρου της οικογένειας.

Το χρονικό του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου

Ο Ζακ Κωστόπουλος σκοτώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018, από θανάσιμο τραυματισμό σε επεισόδιο που έλαβε χώρα στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας στην Αθήνα.

Ειδικότερα, ο Κωστόπουλος βρέθηκε παγιδευμένος μέσα σε κοσμηματοπωλείο επί τις οδού Γλάδστωνος υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ξυλοκοπήθηκε από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν παριστάμενο μεσίτη, θεωρούμενος ως ληστής. Κατόπιν του ξυλοδαρμού, ο αιμόφυρτος Κωστόπουλος συνελήφθη από τουλάχιστον 8 αστυνομικούς που έσπευσαν στον τόπο του βίαιου συμβάντος. Ο Κωστόπουλος εξέπνευσε κατά την μεταφορά του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Για το θάνατό του ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε δύο πολίτες -τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και τον μεσίτη- και σε τέσσερις, από τους συνολικά οχτώ, αστυνομικούς που έσπευσαν να τον συλλάβουν.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης οι τέσσερις αστυνομικοί κρίθηκαν αθώοι, ενώ ένοχοι κρίθηκαν ο κοσμηματοπώλης Σπυρίδων Δημόπουλος και ο μεσίτης Αθανάσιος Χορταριάς για πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία.

Δείτε επίσης