Ελλάδα

Πακιστανοί τρομοκράτες: Στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες

Αναζητούνται τα ψηφιακά ίχνη και οι διασυνδέσεις με ποινικούς στην Αθήνα

Πακιστανοί τρομοκράτες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Λίγο μετά τις 11 το πρωί οδηγήθηκαν στον Ανακριτή οι δύο συλληφθέντες Πακιστανοί ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που σύμφωνα με τις αρχές επρόκειτο να χτυπήσει στόχο εβραϊκού και Ισραηλινού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας.

 Πακιστανοί τρομοκράτες: Στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες

Σε βάρος του 27χρονου και του 29χρονου που συνελήφθησαν ο ένας στην Ζάκυνθο και ο άλλος στην Σκάλα Λακωνίας έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα). Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ’ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

 Πακιστανοί τρομοκράτες: Στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες

Οι κατηγορούμενοι, δεν έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο και σήμερα αναμένεται να ζητήσουν τον διορισμό συνηγόρου που με εντολή του δικαστικού λειτουργού θα αναλάβει την εκπροσώπησή τους. Η διαδικασία σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να καθυστερήσει την έναρξη των απολογιών ώστε ο διορισθείς συνήγορος να ενημερωθεί για το υλικό της υπόθεσης.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας, φέρονται να στρατολογήθηκαν με την υπόσχεση αδρής πληρωμής για κάθε ανθρώπινη απώλεια. Στην δικογραφία αναφέρεται πως ηγετικό ρόλο στην υπόθεση έχει άγνωστος από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Ιράν, ο οποίος φαίνεται να έδινε εντολές στους δύο. Η δίωξη για το πρόσωπο αυτό, αφορά τα αδικήματα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης και πρόκλησης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

 Πακιστανοί τρομοκράτες: Στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες

Οι δύο άνδρες έχουν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας, υπό τις οδηγίες του καθοδηγητή τους, να φωτογραφίζουν το εστιατόριο – συναγωγή στην περιοχή του Ψυρρή, το οποίο σκόπευαν να πλήξουν, ενώ στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής έχουν μπει οι διασυνδέσεις τους στην Αθήνα, ενδεχομένως με άτομα του ποινικού χώρου καθώς φέρονται να αναζητούσαν βαρύ οπλισμό.

Στο στόχαστρο των ερευνών οι συνεργοί τους στην Ελλάδα

Καταγεγραμμένοι από τις κάμερες ασφαλείας του εστιατορίου, αλλά και από κάμερες γειτονικών επιχειρήσεων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Πακιστανοί συλληφθέντες, κατά τις αυτοψίες που έκαναν στη περιοχή του Ψυρρή, προκειμένου να μαγνητοσκοπήσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα την άτυπη Εβραϊκή συναγωγή που τους είχε υποδείξει ο 30χρονος αρχηγός από το Ιράν, για να επιτεθούν.

Το οπτικό και φωτογραφικό υλικό, με τις κινήσεις των νεαρών εκκολαπτόμενων τρομοκρατών, συμπεριλαμβάνεται στην ογκωδέστατη δικογραφία, που σχηματίζει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία της Εθνικής Υπηρεσίας, και της Αντιτρομοκρατικής, να αποκωδικοποιήσουν τις χιλιάδες συνομιλίες μεταξύ των δύο Πακιστανών, και του 30χρονου καθοδηγητή τους.

 Πακιστανοί τρομοκράτες: Στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες

Από αυτές τις συνομιλίες, που μπορεί να ξεπερνούν και τις 2.000 υπάρχουν αρκετές ακόμα που πρέπει να μεταφραστούν από τη διάλεκτο Ούρντου στα ελληνικά, ενώ άλλες είχαν σβηστεί, με αποτέλεσμα να γίνονται προσπάθειες για να ανακτηθούν στα εργαστήρια της αστυνομίας.

Μετά από αυτές τις αναλύσεις, είναι πιθανό τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής να οδηγηθούν και σε αλλά άτομα που ίσως να είχαν στρατολογηθεί από τους δυο συλληφθέντες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να προκύψουν στοιχεία, καθώς υπάρχουν μόνο ενδείξεις για 3 από τα 12 άτομα, πακιστανικής καταγωγής, που κρατούνται από τις αρχές, για διοικητική απέλαση, και εντοπίστηκαν κατά τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής στην Ζάκυνθο και την Αθήνα.

Όπως προέκυψε από τις πρώτες αναλύσεις των επαφών ο 30χρονος αρχηγός, είχε ζητήσει από τον 27χρονο Χαϊντέρ, να αγοράσει ένα ελληνικό νούμερο και να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στην εφαρμογή whatsapp, όπως και έκανε. Στην συνέχεια αυτόν τον λογαριασμό τον χρησιμοποιούσε και ο 30χρονος Πακιστανός, χωρίς νούμερο, μόνο με τη συσκευή, και συνομιλούσε με τον θύλακα τρομοκρατών της Αθήνας.

Όπως ανέφεραν πηγές της αστυνομίας στο vradini. gr o Χαϊντέρ άλλαζε συνέχεια κάρτες SIM, και στις συνομιλίες τους με τον 30χρονο αρχηγό, χρησιμοποιούσαν ψεύτικα ονόματα, για να αποκρύπτουν τα στοιχεία τους σε πιθανές παρακολουθήσεις από τις Ελληνικές αρχές.

Δείτε επίσης