Ελλάδα

Προφυλακιστέοι οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες

Λάμβαναν εντολές από τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος που βρίσκεται στο εξωτερικό

Προφυλακιστέοι οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επίθεση σε εστιατόριο στην περιοχή του Ψυρρή.

Οι δύο κατηγορούμενοι οδηγούνται στη φυλακή ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που, σύμφωνα με τις αρχές, σχεδίαζαν να χτυπήσουν στόχο εβραϊκού και Ισραηλινού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας.

Ζήτησαν τον διορισμό συνηγόρου δικηγόρου, καθώς δεν είχαν απευθυνθεί οι ίδιο σε δικηγόρο για την υπεράσπιση τους για να απολογηθούν για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με τον διορισθέντα από τον δικαστικό λειτουργό δικηγόρο, ο ένας εκ των δύο αποδέχεται ότι είχε προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για το χτύπημα, πλην όμως όπως φέρεται να ισχυρίζεται, λειτουργούσε υπό το καθεστώς φόβου και απειλής, καθώς ο θεωρούμενος ως εγκέφαλος από το Ιράν με τον οποίο ήταν από το ίδιο χωριό χρησιμοποιούσε κάποια ποινική εκκρεμότητα που είχε. Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει πως σταμάτησε κάθε επικοινωνία με τον φερόμενο ως καθοδηγητή όταν του είπε πως θέλει χτύπημα με νεκρούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες φέρονται να «στρατολογήθηκαν» με την υπόσχεση αδρής πληρωμής για κάθε ανθρώπινη απώλεια, από άγνωστο μέλος κλάδου των "Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης".

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και η κατηγορία σε βάρος αγνώστου για τα αδικήματα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα)και πρόκλησης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η εισαγγελία, πλέον, των κατηγοριών που έχει απαγγείλει στους δυο Πακιστανούς, έχει ασκήσει και ποινική δίωξη κατ' αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι συνελήφθησαν ο ένας στη Ζάκυνθο και ο άλλος στην Σκάλα Λακωνίας, φέρονται να έπαιρναν εντολές για κάθε ενέργεια που έκαναν, από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Επιχείρηση Υάκινθος: Αποκαλυπτικοί διάλογοι των Πακιστανών τρομοκρατών

Αρχικά ο 27χρονος Χαϊντέρ αναφέρει ότι δέχθηκε να συμμετάσχει στη δημιουργία του τρομοκρατικού θύλακα, ωστόσο υπαναχώρησε, φοβούμενος ότι θα συλληφθεί. Ωστόσο συνέχισε - όπως λέει - να συνομιλεί με τον «αρχηγό», επειδή αυτός τον εκβίαζε και επιπλέον φοβόταν πως θα έκανε κακό σε συγγενείς του, καθώς ήταν γνωστό ότι ήταν καταζητούμενος για ανθρωποκτονίες.

Πάντως, από την ανίχνευση των επικοινωνιών, φαίνεται ότι ακόμη και δύο ημέρες πριν από την προσαγωγή του συνομιλούσε με τον 30χρονο σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση, χωρίς να φαίνεται κάποια… υπαναχώρηση.

Οι διάλογοι που δημοσιοποιήθηκαν, άλλωστε, δεν δείχνουν έναν άνθρωπο που μετάνιωσε για αυτό που είχε «αναγκαστεί» να κάνει, καθώς ζητούσε να βρίσκονται τουλάχιστον 40-50 άτομα στον χώρο και υποσχόταν να στείλει στον «εγκέφαλο» της οργάνωσης φωτογραφίες και βίντεο από νεκρούς και τραυματίες.

Πακιστανός Ιράν: 2-3 άτομα πηγαίνετε εκεί και βάλτε φωτιά στην κουζίνα όταν βρείτε ευκαιρία
Χαϊντέρ: Εγώ θέλω να αξίζουν τουλάχιστον τα χρήματα και θέλω ή στο χώρο ή σε κεντρικό σημείο που να είναι τουλάχιστον 40 με 50 άτομα.
Πακιστανός Ιράν: Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουνε περιθώριο, το καταλαβαίνεις;
Χαϊντέρ: Θα γίνει σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.
Πακιστανός Ιράν: Ότι πληγή και τραύμα θα υπάρχει να φαίνεται φανερά στο βίντεο.

Ίδιες πληροφορίες λένε, ότι ο Πακιστανός αρχηγός στην Τεχεράνη ζητά από τον ομοεθνή του στην Αθήνα να βρει όπλα. Ο Χαϊντέρ του λέει ότι στη Ζάκυνθο δεν μπορεί να βρει, όμως υπάρχει ένας σύνδεσμος σε άλλο νησί ο οποίος μπορεί να τον προμηθεύσει

Οι δύο Πακιστανοί, οι οποίοι συνελήφθησαν πριν από περίπου ένα μήνα, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής με τον κωδικό «Υάκινθος», οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή, στον οποίο θα παρουσιαστούν την Παρασκευή.

Δείτε επίσης