Ελλάδα

Προαστιακός: Παρολίγο νέα τραγωδία - Έσπασαν οι ράγες στη γραμμή Πάτρα–Ρίο

«Σωτήρια» η αντίδραση του μηχανοδηγού που ακινητοποίησε το τρένo και αρνήθηκε να συνεχίσει το δρομολόγιο μέχρι να γίνει επισκευή

πατρα, προαστιακοσ, τρενα, ραγες, ατυχημα, οσε, hellenic train, σιδηρόδρομοσ, τρενα, ατυχημα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στις σιδηροδρομικές γραμμές του δικτύου στην περιοχή της Πάτρας αλλά αποφεύχθηκε το δυστύχημα χάρη στην «σωτήρια» αντίδραση του μηχανοδηγού που αντίληφθηκε το πρόβλημα και ακινητοποίησε το τρένo πριν εκτροχιαστεί.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ της Πάτρας μετά την ακινητοποίηση του τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο του προαστιακού Πάτρα – Ρίο, ο έμπειρος μηχανοδηγός ενημέρωσε τους επιβάτες για «τεχνικό πρόβλημα», τους αποβίβασε για λόγους ασφαλείας και ενημέρωσε την Hellenic Train και τον ΟΣΕ για το πρόβλημα. Μάλιστα, φέρεται να αρνήθηκε να συνεχίσει το δρομολόγιο μέχρι να γίνει επισκευή της γραμμής.

Το τρένο εκκενώθηκε περίπου στη 13.00 το μεσημέρι και η βλάβη αποκαταστάθηκε από τοπικό συνεργείο σχεδόν 3 ώρες μετά και αποδόθηκε στην κυκλοφορία λίγο μετά τις 16.00. Μέχρι τον τελικό έλεγχο της γραμμής λεωφορεία της Hellenic Train μετέφεραν τους επιβάτες στον σταθμό Καστελόκαμπο ενώ ορισμένοι φοιτητές μεταφέρθηκαν στο πανεπιστήμιο της Πάτρας με άλλα μέσα.

Σύμφωνα με τον σταθμό Best, ο μηχανοδηγός του Προαστιακού που εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ρίο σταμάτησε το τρένο επειδή κατάλαβε ότι σε κοντινή απόσταση οι ράγες ήταν στραβές και υπήρχε κίνδυνος για την αμαξοστοιχία να εκστροχιαστεί.

προαστιακοσ, πατρα, ραγεσ, τρενα, δρομολογιο, ατυχημα, γραμμη 2

Όμως, το συνεργείο που έφθασε για την επισκευή διαπίστωσε ότι οι ράγες είχαν σπάσει σε ένα σημείο, με εμφανή σημάδια ραγίσματος. Πιθανότατα λόγω παλαιότητας της γραμμής. Αντιθέτως, το Tempo24 αναφέρει ότι το πρόβλημα παρουσιάστηκε «από θραύση σιδήρου σε τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής» και υπήρξε σοβαρός κίνδυνος για την αμαξοστοιχία.

Οι καταγγελίες των επιβατών

Καταγγελίες για την κατάσταση του δικτύου και την ασφάλεια των δρομολογίων έκαναν αρκετοί από τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας του προαστιακού της Πάτρας που εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ρίο, όπως και για την ταλαιπωρία καθώς περίμεναν επί ώρες να βρεθεί τρόπος να φτάσουν στον προορισμό τους μέχρι να διατεθούν λεωφορεία της Hellenic Train, τα οποία τους μετέφεραν τελικά στον σταθμό Καστελόκαμπο ώστε να πάρουν τον προαστιακό με κατεύθυνση προς Πάτρα.

Σύμφωνα με νεαρό επιβάτη - και φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών- ο μηχανοδηγός έσωσε το τρένο και επέδειξε μεγάλη ψυχραιμία, ενημερώνοντας τους επιβάτες μέχρι και την απομάκρυνσή τους: «Μηχανοδηγός και ελεγκτής είπαν ότι δεν θα φύγει το τρένο, γιατί υπάρχει πρόβλημα στη γραμμή πιο κάτω, δεν μπορεί να περάσει. Ειπώθηκε, μάλιστα, να προχωρήσει το τρένο και να φτάσει όπου μπορέσει η γραμμή να υποστηρίξει κι ας σταματήσει μετά. Εκεί ο μηχανοδηγός είπε ότι "δεν θα πάρει τέτοια ευθύνη"...».

προαστιακοσ, πατρα, ραγεσ, τρενα, δρομολογιο, ατυχημα, γραμμη 3

Μία επιβάτης του τρένου του προαστιακού ανέφερε πως είχε συνομιλία με τον μηχανοδηγό και ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί το τρένο να προχωρήσει επειδή «οι ράγες είχαν σπάσει».

«Νομίζω πως οι μηχανοδηγοί σώζουν την κατάσταση, καμία υποδομή. Εδώ στην Πάτρα οι μηχανοδηγοί είναι αξιόλογοι, τους εμπιστευόμαστε.Για να ακινητοποιήσει ο μηχανοδηγός το τρένο κάτι σοβαρό έγινε. Εμένα μου είπε ο ίδιος ότι "υπήρχε σπάσιμο, ράγισμα στη γραμμή". Αυτή τη λέξη μου είπε» δήλωσε σε τοπικά κανάλια και συμπλήρωσε σχετικά με την πολύωρη αναμονή για την μεταφορά με λεωφορεία ή την επισκευή της γραμμής για τη αναχώρηση του τρένου: «Εμένα δεν με πειράζει να περιμένω… Ας περιμένω».

προαστιακοσ, πατρα, ραγεσ, τρενα, δρομολογιο, ατυχημα, γραμμη 1

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο περιστατικό με τρένο στην περιοχή της Πάτρας μέσα σε 48 ώρες καθώς χθες στον Καστελλόκαμπο της Πάτρας λίγο έλειψε να συγκρουστεί ένα αυτοκίνητο με τρένο που περνούσε εκείνη την ώρα από τις ράγες χωρίς να υπάρχει φωτεινή προειδοποίηση και με ανεβασμένες τις μπάρες στο συγκεκριμένο σημείο για πεζούς και οχήματα.

Ευτυχώς ο οδηγός έκοψε ταχύτητα και ακινητοποίησε το όχημά του λίγο πριν προσεγγίσει τις ράγες. Εκείνη την στιγμή πέρασε ένα ρομποτικό όχημα του ΟΣΕ, που πραγματοποιούσε εργασίες για να ισώσει τις ράγες αλλά οι μπάρες δεν είχαν κατέβει.

Όπως ανέφεραν τα τοπικά ΜΜΕ της Πάτρας όταν διαμαρτυθήκε στον τοπικό σταθμό τον ενημέρωσαν ότι τα συγκεκριμένα ρομποτικά μηχανήματα «σταματούν όταν φτάνουν στην ισόπεδη διάβαση όταν αντιληφθούν πως οι οδηγοί των οχημάτων δεν τους δίνουν προτεραιότητα» - κάτι που δεν συνέβη - αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις δεν σηκώνονται αυτόματα οι μπάρες!

Δείτε επίσης