Ελλάδα

Κύκλωμα Τρομοκρατίας: Οι συνομιλίες των δύο Πακιστανών στο στόχαστρο των Αρχών

«Στρατολογήθηκαν» με την υπόσχεση αδρής πληρωμής για κάθε ανθρώπινη απώλεια, από άγνωστο μέλος κλάδου των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης»

πακιστανοί τρομοκράτες, κύκλωμα τρομοκρατίας, τρομοκρατικό χτύπημα ψυρρη, τρομοκρατία Αθήνα,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μετά τις απολογίες τους οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο στην περιοχή του Ψυρρή, προφυλακίστηκαν.

Στους δύο προφυλακιστέους Πακιστανούς τρομοκράτες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 1.000 είναι οι συνομιλίες που υπάρχουν μεταξύ του 27χρονου που συνελήφθη στη Ζάκυνθο και του 30χρονου καθοδηγητή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πολλές από αυτές είχαν σβηστεί, με αποτέλεσμα να ανακτώνται στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Ύστερα από αυτή τη διαδικασία, είναι πιθανό τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής να οδηγηθούν και σε άλλα άτομα που ίσως να είχαν στρατολογηθεί από τους δύο συλληφθέντες.

Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης δεν αποκλείουν να προκύψουν στοιχεία, ίσως, για κάποια από τα 10 άτομα, πακιστανικής καταγωγής, που κρατούνται από τις αρχές για διοικητική απέλαση και εντοπίστηκαν κατά τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής για τη σύλληψη του 27χρονου και του 29χρονου.

Δυσκολία εντοπίζεται στο γεγονός πως αυτές οι συνομιλίες είναι στη γλώσσα ούρντου, με αποτέλεσμα να είναι αρκετές ακόμα αυτές που πρέπει να μεταφραστούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες φέρονται να «στρατολογήθηκαν» με την υπόσχεση αδρής πληρωμής για κάθε ανθρώπινη απώλεια, από άγνωστο μέλος κλάδου των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».

Κύκλωμα τρομοκρατίας: Προσπαθούσε να καλύψει τα ίχνη του ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος τρομοκρατίας

Όσον αφορά τις επαφές με τον 30χρονο φερόμενο εγκέφαλο που έδινε τις εντολές από το Ιράν, όπως διαπιστώθηκε αρχικά, χρησιμοποιούσε ένα νούμερο το οποίο ανήκε στο Ντουμπάι. Από την έρευνα προέκυψε πως δεν είχε μπει ποτέ στην ελληνική επικράτεια.

Στην πορεία, όμως, ζήτησε από τον 27χρονο Πακιστανό να αγοράσει ένα ελληνικό νούμερο και να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στην εφαρμογή What’s App, όπως και έκανε. Στη συνέχεια τον χρησιμοποίησε ο 30χρονος, χωρίς νούμερο, μόνο με τη συσκευή, στην προσπάθειά του να καλύψει τα ίχνη του.

Επιχείρηση Υάκινθος: Αποκαλυπτικοί διάλογοι των Πακιστανών τρομοκρατών

Αρχικά ο 27χρονος Χαϊντέρ αναφέρει ότι δέχθηκε να συμμετάσχει στη δημιουργία του τρομοκρατικού θύλακα, ωστόσο υπαναχώρησε, φοβούμενος ότι θα συλληφθεί. Ωστόσο συνέχισε - όπως λέει - να συνομιλεί με τον «αρχηγό», επειδή αυτός τον εκβίαζε και επιπλέον φοβόταν πως θα έκανε κακό σε συγγενείς του, καθώς ήταν γνωστό ότι ήταν καταζητούμενος για ανθρωποκτονίες.

Πάντως, από την ανίχνευση των επικοινωνιών, φαίνεται ότι ακόμη και δύο ημέρες πριν από την προσαγωγή του συνομιλούσε με τον 30χρονο σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση, χωρίς να φαίνεται κάποια… υπαναχώρηση.

Οι διάλογοι που δημοσιοποιήθηκαν, άλλωστε, δεν δείχνουν έναν άνθρωπο που μετάνιωσε για αυτό που είχε «αναγκαστεί» να κάνει, καθώς ζητούσε να βρίσκονται τουλάχιστον 40-50 άτομα στον χώρο και υποσχόταν να στείλει στον «εγκέφαλο» της οργάνωσης φωτογραφίες και βίντεο από νεκρούς και τραυματίες.

Πακιστανός Ιράν: 2-3 άτομα πηγαίνετε εκεί και βάλτε φωτιά στην κουζίνα όταν βρείτε ευκαιρία

Χαϊντέρ: Εγώ θέλω να αξίζουν τουλάχιστον τα χρήματα και θέλω ή στο χώρο ή σε κεντρικό σημείο που να είναι τουλάχιστον 40 με 50 άτομα.

Πακιστανός Ιράν: Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουνε περιθώριο, το καταλαβαίνεις;

Χαϊντέρ: Θα γίνει σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.

Πακιστανός Ιράν: Ότι πληγή και τραύμα θα υπάρχει να φαίνεται φανερά στο βίντεο.

Ίδιες πληροφορίες λένε, ότι ο Πακιστανός αρχηγός στην Τεχεράνη ζητά από τον ομοεθνή του στην Αθήνα να βρει όπλα. Ο Χαϊντέρ του λέει ότι στη Ζάκυνθο δεν μπορεί να βρει, όμως υπάρχει ένας σύνδεσμος σε άλλο νησί ο οποίος μπορεί να τον προμηθεύσει

Οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες, οι οποίοι συνελήφθησαν πριν από περίπου ένα μήνα, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής με τον κωδικό «Υάκινθος», οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή, στον οποίο θα παρουσιαστούν την Παρασκευή.

Τι λέει ο δικηγόρος τους

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο δικηγόρος τους, Ηρακλής Στάβαρης, ο οποίος διορίστηκε από το δικαστήριο έκανε δηλώσεις υποστηρίζοντας πως και οι δύο δηλώνουν αθώοι και αποδέχονται εν μέρει τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο ο ένας δήλωσε εν μέρει την ενοχή του και υπό τον φόβο της απειλής από τον 30χρονο «καθοδηγητή», ο οποίος βρίσκεται στο Ιράν και φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» της επίθεσης και φέρεται να δρα για λογαριασμό των «Φρουρών της Επανάστασης».

Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται πως ό,τι έκανε υπό τον φόβο απειλής τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του που βρίσκεται στο Πακιστάν.

«Ισχυρίζεται ότι επειδή είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο και παρελθόν ο τρίτος που διαφεύγει τον απειλούσε και πίστευε ότι τον απειλούσε», είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος αποδέχεται το κομμάτι της απόπειρας, καθώς σύμφωνα με τον δικηγόρο πήγε, είδε το χώρο και υπαναχώρησε. Σύμφωνα με τον δικηγόρο στο εστιατόριο-συναγωγή ισραηλινών συμφερόντων είχε βρεθεί μία φορά, κάνοντας αυτοψία του χώρου και τραβώντας κάποιες φωτογραφίες και βίντεο.

«Είδε ότι δεν θα είναι τόσο εύκολο και θα υπάρχουν συνέπειες», συμπλήρωσε ο κ. Στάβαρης.

Ο δεύτερος δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και πως ήταν βοηθός. Ότι δέχθηκε ένα μήνυμα και όταν κατάλαβε περί τίνος πρόκειται έκοψε οποιαδήποτε επικοινωνία.

Ακόμα έκανε λόγο για την ύπαρξη στη δικογραφία η προσέγγιση ενός πληρωμένου εκτελεστή για κάποιο άλλο χτύπημα.

Δείτε επίσης