Ελλάδα

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Γιατί αποφυλακίστηκε ο παιδεραστής, Νίκος Σειραγάκης

Πως το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε να αποφυλακίσει υπό όρους τον καταδικασμένο σε 401 έτη κάθειρξης

Νίκος Σειραγάκης, Παιδεραστής, Αποφυλάκιση Υπό Όρους, Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Βούλευμα,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου με βούλευμά του έκανε δεκτό το αίτημα απόλυσης υπό όρους από τις φυλακές που είχε υποβάλλει ο Νίκος Σειραγάκης.

Ο κατηγορούμενος είχε κριθεί ένοχος σε πρωτο και δεύτερο βαθμό για κατάχρηση σε ασέλγεια και απόπειρα κατάχρησης σε ασέλγεια σε βάρος 36 παιδιών στο Ρέθυμνο. Το 2011 του είχαν επιβληθεί 401 έτη κάθειρξης, κατά συγχώνευση 202.

Από την πλευρά της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος εξήγησε την απόφαση (βούλευμα) για την υπό όρους αποφυλάκιση του καταδικασμένου παιδεραστή.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος υπενθυμίζει ότι η Δικαστική Εξουσία εφαρμόζει τους Νόμους, που ψηφίζει η Βουλή λέγοντας πως είναι «κομβική» η μείωση (με τον ΠΚ του 2019) του ανώτατου ορίου της πρόσκαιρης κάθειρξης από τα 20 έτη στα 15 έτη, με αποτέλεσμα, όπως λέει, ο επιεικέστερος νόμος να εφαρμόζεται και συνεπώς να εκτίονται και οι παλαιότερες ποινές για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σχετικά με την απόλυση υφ’ όρον καταδικασθέντος σε ποινή πολυετούς καθείρξεως η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει τα ακόλουθα:

Για τη χορήγηση της υφ’ όρον απόλυσης καταδικασθέντος κρατουμένου απαιτείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η συνδρομή δύο προϋποθέσεων, μίας τυπικής και μίας ουσιαστικής και συγκεκριμένα αφενός η έκτιση μέρους της επιβληθείσας ποινής (με τον ευεργετικό υπολογισμό, που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία) και αφετέρου η καλή διαγωγή του κρατουμένου εντός του σωφρονιστικού καταστήματος. Στην προκείμενη περίπτωση, σύμφωνα με το σκεπτικό του Βουλεύματος, συνέτρεχαν και οι δύο προϋποθέσεις, η δε δεύτερη εξ αυτών πιστοποιούμενη και με σχετική έκθεση κοινωνικής έρευνας.

Όσοι διαμαρτύρονται για τη χορήγηση των υφ’ όρον απολύσεων σε καταδικασθέντες κρατουμένους οφείλουν να γνωρίζουν, ότι η Δικαστική Εξουσία εφαρμόζει τους Νόμους, που ψηφίζει η Βουλή και ότι η κομβική μείωση του ανώτατου ορίου της πρόσκαιρης κάθειρξης από τα 20 έτη στα 15 έτη (αλλά και του ανώτατου ορίου της συνολικής ποινής καθείρξεως) σύμφωνα με τον ισχύοντα από 1-7-2019 νέο Ποινικό Κώδικα, που ουδόλως άλλαξε ως προς τις ανωτέρω ρυθμίσεις, επέφερε αλυσιδωτές συνέπειες στις τυπικές προϋποθέσεις της υφ’ όρον απόλυσης (προς το επιεικέστερο) για την οποία ως θεσμού ελαστικότητας της ποινής σε επίπεδο έκτισης αυτής εφαρμόζονται οι ευμενέστερες για τον κρατούμενο διατάξεις.

Η Πολιτεία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι στόχος του θεσμού της υφ’ όρον απόλυσης αποτελεί η θέσπιση ουσιαστικών προϋποθέσεων για την ομαλή ένταξη του κρατουμένου στην κοινωνία και όχι η αποσυμφόρηση των φυλακών. Κάθε, δε, επιτυχημένη νομοθετική παρέμβαση σε νευραλγικούς τομείς του Δικαίου προϋποθέτει αναγκαίως έναν ουσιαστικό διάλογο με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων».

Οι όροι της αποφυλάκισης Σειραγάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες οι όροι της αποφυλάκισης Σειραγάκη είναι: Να μην διαμένει και να μην επισκέπτεται τη νήσο Κρήτη, να δίνει το «παρών» δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα, να διαμένει σε περιοχή της Αττικής που έχει οριστεί, να μη συναναστρέφεται με ανήλικους χωρίς παρουσία ή τη συναίνεση των εχόντων την επιμέλεια και να πηγαίνει για συνεδρία με ψυχίατρο μία φορά το μήνα.

Δείτε επίσης