Ελλάδα

Κύκλωμα εκβιαστών: Διατάχθηκε ΕΔΕ για τους πέντε εμπλεκόμενους αστυνομικούς

Προς το παρόν οι πέντε αστυνομικοί δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Κύκλωμα Εκβιαστών, Αστυνομικοί, Εγκληματική Οργάνωση,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος των πέντε αστυνομικών, που φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα εκβιαστών, έχει διαταχθεί από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η εντολή δόθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν πως για την ώρα δεν έχει ληφθεί σε βάρος των αστυνομικών το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Όπως λένε κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί ανάλογα και με το ποινικό σκέλος της υπόθεσης από την Εισαγγελία στη διάθεση της οποίας βρίσκεται ο φάκελος με τις 2.500 σελίδες από τις 10 Απριλίου.

Η πολυμελής εγκληματική οργάνωση

Έναν δικηγόρο, έναν ιερέα, πέντε εν ενεργεία αστυνομικούς και έναν απόστρατο είχαν στις τάξεις τους οι εγκέφαλοι του κυκλώματος τοκογλύφων, απατεώνων και «μπράβων» στους οποίους αποδίδονται βαριά αδικήματα, μετά από πολύμηνη έρευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, κατόπιν Εισαγγελικής παραγγελίας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να περάσουν την πόρτα του Ανακριτή συνολικά 64 άτομα που συμπεριλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία των 2.500 σελίδων, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, ένας απόστρατος, ένας δικηγόρος και ο ιερέας, ενώ οι τρείς από τους αστυνομικούς είναι αδέλφια, Ειδικοί Φρουροί, και γιοί επίσης κατηγορουμένου ως αρχηγικού στελέχους της σπείρας, ο οποίος έχει συλληφθεί στο παρελθόν για εκβιασμούς και απάτες.

Ο 50χρονος αρχηγός του κυκλώματος εκβιαστών είχε τρείς διαφορετικές ομάδες «δράσης». Η μία εξαπατούσε επιχειρηματίες αποσπώντας τους χρήματα που δήθεν τα επένδυαν, και τα οποία τα δάνειζαν σε παίχτες των καζίνο σε όλη την χώρα προκειμένου να επωφεληθούν από τους τόκους του «δανείου», η δεύτερη υποσχόταν να τους προμηθεύσει με πολύτιμα μέταλλα και κοσμήματα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, και η τρίτη ήταν μια ομάδα γνωστών «μπράβων» του Πειραιά με καταγωγή από την Μάνη, οι οποίοι αναλάμβαναν να τρομοκρατούν όσους διαμαρτύρονταν -αφού ποτέ δεν έπαιρναν πίσω τα χρήματα τους- με απειλές, ξυλοδαρμούς, ακόμη και απόπειρα δολοφονίας σε μια περίπτωση ξενοδόχου στο Λουτράκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr στις 15 Ιουλίου του 2020, μέλη της σπείρας είχαν πυροβολήσει πέντε φορές στα πόδια με πιστόλι τον ξενοδόχο, που αρνήθηκε να πληρώσει προστασία, και νοσηλεύτηκε αρκετό διάστημα στο νοσοκομείο, μέχρι να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας, που του είχαν προκαλέσει τα τραύματα από το πυροβόλο όπλο.

Η υπόθεση αυτή άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία ενός από τα θύματα του κυκλώματος στην Εισαγγελία και την Ασφάλεια Ιωαννίνων, και στην συνέχεια, όταν φάνηκε το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία της Αθήνας και διατάχθηκε έρευνα από την Ασφάλεια Αττικής.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό που υποβλήθηκε έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 52 περιπτώσεις απάτης και απόπειρες απάτης, υπάρχουν στοιχεία για άλλες 35 περιπτώσεις χωρίς να έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί τα θύματα, ενώ τα χρήματα που απέσπασε το κύκλωμα ανέρχονται στο ποσό των 2.600.000 ευρώ.

Ο «κοριός» της αστυνομίας κετάγραψε τουλάχιστον 200 συνομιλίες, μεταξύ των μελών του κυκλώματος και των θυμάτων. Τα μέλη της συμμορίας όπως προέκυψε απο την τηλεφωνική παρακολούθηση διακινούσαν και όπλα. Από τις αποκρυπτογραφήσεις των συνομιλίων διαπιστώθηκε πως στο εμπόριο όπλων τα πιστόλια τα έλεγαν «ρολόγια». Οι αστυνομικοί, έχουν καταγράψει και βίντεο από τους ξυλοδαρμούς και τις απειλές που δέχονταν τα θύματα, ώστε να σταματήσουν να διεκδικούν τα χρήματά τους από τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. έχουν συλληφθεί περισσότερες από 300 φορές, με τον φερόμενο ως «αρχηγό» τους να έχει συλληφθεί τουλάχιστον 15 φορές για παρόμοια αδικήματα με αυτά που τους αποδίδονται τώρα (αδικήματα απάτης, σωματικής βλάβης, εκβιασμούς, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, απόπειρες ανθρωποκτονιών και εμπόριο όπλων) τ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις «υποθέσεις συλλήψεων» δεν υπάρχει καμία αναφορά για τους ενεργεία αστυνομικούς, που συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση.

Δείτε επίσης