Ελλάδα

Τέμπη: Αίτηση συνταξιοδότησης επικαλείται ο επόπτης Νικολάου για την αποφυλάκισή του

Για «απόφαση σκοπιμότητας χωρίς κανένα νομικό έρεισμα» κάνει λόγο ο συνήγορός του

Σύγκρουση Τρένων Τέμπη, Τέμπη, Δημήτρης Νικολάου, Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, Αποφυλάκιση
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η ανάκριση που διεξάγεται για τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Σήμερα Δευτέρα 24 Απρίλιου αναμένεται να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας επί του αιτήματος αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του επιθεωρητή του ΟΣΕ Λάρισας, Δημήτρη Νικολάου, ο οποίος μετά την απολογία του είχε οδηγηθεί στη φυλακή με τη σύμφωνη γνώμη του εφέτη ειδικού ανακριτή και του αρμόδιου εισαγγελέα.

Τα επιχειρήματα της υπεράσπισης Νικολάου για την αποφυλάκιση

Η υπεράσπιση του Δημήτρη Νικολάου στην προσφυγή της κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης υποστηρίζει πως ο κατηγορούμενος επιθεωρητής του ΟΣΕ Λάρισας βρίσκεται σε αργία, δεν είναι ύποπτος φυγής στο εξωτερικό, ενώ έχει καταθέσει και αίτηση συνταξιοδότησης από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος.

Γ. Γλύκας: «Απόφαση σκοπιμότητας χωρίς νομικό έρεισμα»

Κατά την απολογία του ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη, ο 63χρονος Επιθεωρητής του ΟΣΕ Λάρισας, επέρριψε τις ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη στον προφυλακισμένο σταθμάρχη Λάρισας, Βασίλη Σαμαρά.

Ο κ. Νικολάου, παράλληλα, απολογούμενος καταλόγισε ευθύνες και στους στους άλλους δύο σταθμάρχες, τους Κωνσταντίνο Παυλόπουλο και Παναγιώτη Χαμηλό που έφυγαν από το σταθμαρχείο πριν τη λήξη της βάρδιας τους και οι οποίοι μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Επιπλέον, στο «κάδρο» των ευθυνών τοποθετεί και τον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου, με το επιχείρημα ότι όφειλε να ενημερώσει για την καθυστέρηση του μοιραίου Intercity 62.

Με βάση το πολυσέλιδο υπόμνημά του, ο Δ. Νικολάου φαίνεται να υποστηρίζει ότι ο χειρισμός του μοιραίου σταθμάρχη, η μη τήρηση του ωραρίου από τους άλλους δύο σταθμάρχες και η παράλειψη του πρώτου μηχανοδηγού, του δεύτερου μηχανοδηγού που βρισκόταν εκεί αλλά και του προϊστάμενου του τρένου να επικοινωνήσουν με τον σταθμάρχη της Λάρισας άμα την είσοδο τους στη γραμμή καθόδου, ως όφειλαν, σκιαγραφούν το σκηνικό της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών.

Ο ποινικολόγος, Γιάννης Γλύκας, συνήγορος υπεράσπισης του προφυλακισμένου επιθεωρητή, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, σχολίασε την απόφαση της προσωρινής κράτησης υπογραμμίζοντας πως «αφέθηκαν ελεύθεροι εκείνοι που είχαν την υποχρέωση να είναι στη βάρδια».

«Δεν θεωρούσαμε τίποτα δεδομένο όσον αφορά το αποτέλεσμα. Ξέραμε πως έχουμε μία δύσκολη κατηγορία και ξέραμε και την οργή του κόσμου. Να ξεκαθαρίσουμε πως πρόκειται για απόφαση σκοπιμότητας χωρίς κανένα νομικό έρεισμα. Αφέθηκαν ελεύθεροι εκείνοι που είχαν την υποχρέωση να είναι στη βάρδια μέχρι το βράδυ και αυτοί που δεν εξασφάλισαν τις ασφαλής μετακινήσεις. Και κρατείται κάποιος που είχε την ευθύνη απλά της πρότασης και την τελική έγκριση είχε ο επιθεωρητής», είπε αρχικά.

«Επίσης, ο άνθρωπος αυτός είναι σε αργία από την πρώτη στιγμή και δεν είναι ύποπτος φυγής και κατάθεσε από την πρώτη στιγμή. Έλαβε την προθεσμία μία φορά και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις. Και παραπονιέται καθώς η απόφαση αυτή είναι άδικη και θα προσπαθήσει να την αλλάξει», κατέληξε. .

Δείτε επίσης