Ελλάδα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της παρέμβαση στη δίκη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ψυχρή και αποστασιοποιημένη χαρακτήρισε την 34χρονη μητέρα της Τζωρτζίνας η παιδίατρος εντατικολόγος του Καραμανδάνειου

Ρούλα Πισπιρίγκου, Δίκη, Γιατρός, Τζωρτζίνα, Ερωτήσεις,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για πρώτη φορά κατά την διάρκεια της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη για την δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας από την ίδια της την μητέρα, η κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου, παρενέβη για να απαντήσει σε μια ερώτηση για τις γνώσεις της.

Ειδικότερα, κατά την εξέταση της παιδιάτρου εντατικολόγου Αλεξίας Παπαθεοδωροπούλου, που εργάζεται στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο και επέβλεπε την μικρή Τζωρτζίνα όσο ήταν στη ΜΕΘ, ο δικηγόρος της κατηγορουμένης Αλέξης Κούγιας, ρώτησε την γιατρό αν η πελάτισσα του με τις γνώσεις που έχει θα μπορούσε να δηλητηριάσει ένα παιδί.

Ο διάλογος που ακολούθησε είναι ενδεικτικός:

Κούγιας: Η κυρία κατηγορουμένη θα μπορούσε με τις γνώσεις που είχε να δηλητηριάσει ένα παιδί; Τι έχει βγάλει; Κάποιο ΙΕΚ, κάποια τεχνική σχολή; Πώς τα λένε αυτά;

Ρούλα Πισπιρίγκου: ΙΕΚ

Κούγιας: Έχετε βγάλει τέτοιο;

Ρούλα Πισπιρίγκου: Όχι

Πρόεδρος: Κάποια τεχνική σχολή δεν έχετε βγάλει κατηγορουμένη;

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ναι, ΤΕΕ.

Ο διάλογος αυτός έγινε παρουσία της μάρτυρος Αλεξίας Παπαθεωδοροπούλου της εντατικολόγου που ήταν παρούσα στα δραματικά γεγονότα με την πρώτη ανακοπή του παιδιού.

Ο δικηγόρος της 34χρονης κατηγορουμένης, ήταν ευγενικός με την μάρτυρα – γιατρό, στην οποία μάλιστα έκανε και κοπλιμέντα.

Κούγιας: Θέλετε να καθίσετε;

Μάρτυρας: Όχι αντέχω

Κούγιας: Είστε κομψοτάτη άλλωστε.

Μάρτυρας: Σας ευχαριστώ.

Στις ερωτήσεις του προεδρείου αλλά και του δικηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου για το πώς θα χαρακτήριζε την συμπεριφορά της κατηγορουμένης κατά το επεισόδιο ανακοπής του παιδιού της, η εντατικολόγος την χαρακτήρισε ψυχρή και αποστασιοποιημένη. Θυμάται, όπως είπε, ότι ήταν λιγομίλητη και ότι δεν εξέφραζε απορίες.

Πολιτική Αγωγή: Συζητήσατε στο νοσοκομείο αν μπορούσε να είχε επιδράσει κάποιος εξωγενής παράγοντας στα επεισόδια αυτά που δεν μπορούσατε να εξηγήσετε;

Μάρτυρας: Στο πλαίσιο της διαφορικής διάγνωσης ναι υπήρχε το παράδοξο δεν μπορούσαμε να τα εξηγήσουμε τα επεισόδια αυτά. Και συζητήσαμε μήπως έχει επιδράσει κάποιος εξωγενής παράγοντας.

Πολιτική Αγωγή: Θυμάστε κάποιες αντιδράσεις της μητέρας;

Μάρτυρας: Ήταν αρκετά ψύχραιμη έως ψυχρή, ήταν αρκετά αποστασιοποιημένη και λιγομίλητη. Δυσκολεύονταν να εκδηλώσει τα συναισθήματά της σίγουρα, δεν εξέφραζε τις απορίες της.

Τι είπε για την κεταμίνη, την διασωλήνωση τα επεισόδια που συνέβησαν στο παιδί εκτός εντατικής

Η παιδίατρος και εντατικολόγος κατέθεσε πως όλα τα επεισόδια της Τζωρτζίνας συνέβησαν όταν δεν βρισκόταν υπό τη διαρκή παρακολούθηση των γιατρών.

Πρόεδρος: Όταν είδατε αυτά τα συμπτώματα, τα επεισόδια και ένα φυσιολογικό καρδιογράφημα, τι καταλαβαίνει ένας γιατρός;

Μάρτυρας: Πως δεν υπήρχε ένα μείζον καρδιολογικό πρόβλημα, βραδυκαρδία μπορεί να οφείλεται σε πολλά πράγματα: υποξαιμία, υποθερμία και φάρμακα.

Πρόεδρος: Υπάρχουν φάρμακα που προκαλούν βραδυκαρδία;

Μάρτυρας: Ναι υπάρχουν.

Πρόεδρος: Υπάρχει εξήγηση πως αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται στην κλινική και εξαφανίζονται στη ΜΕΘ; Τα συμπτώματα δικαιολογείται που εμφανίζονται τόσο άτακτα;

Μάρτυρας: Ο χρόνος των 36 ωρών που παρέμεινε στη ΜΕΘ ήταν ικανός για να κρίνουμε ότι δεν παρουσιάζει κάτι το παθολογικό.

Η αντίστροφη μέτρηση στη ζωή της Τζωρτζίνας ξεκίνησε την Άνοιξη του 2021 όταν ανεξήγητα όπως έχουν καταθέσει όλοι οι γιατροί μέχρι σήμερα υπέστη ανακοπή.

Μάρτυρας: Είδα τη μικρή Τζωρτζίνα η οποία ήταν διασωληνωμένη, είχε μπει καθετήρας, βρισκόταν σε αγωγή. Ασχοληθήκαμε με το περιστατικό. Συνέχισε να παίρνει φάρμακα. Σταδιακά έδειχνε η καρδιακή λειτουργία να βελτιώνεται. Από τις 14 του μήνα και μετά το παιδί, έδειχνε πολύ σταθεροποιημένο. Άρχισε να παρουσιάζει κινήσεις. Όταν αποσωληνώθηκε διαπιστώθηκε ότι είχε εικόνα παράλυσης με σπαστική τετραπληγία.

Εκείνο το διάστημα η εντατικολόγος θυμάται τη συμπεριφορά του πατέρα της Τζωρτζίνας να είναι διαφορετική από την αντίστοιχη της γυναίκας του.

Πρόεδρος: Είχαν οι γονείς εκφράσει δυσφορία για κάποιους γιατρούς; Τον κ. Ηλιάδη και υπόλοιπους;

Μάρτυρας: Δεν είχα αντιληφθεί κάτι τέτοιο. Έχουν μεγαλύτερη επικοινωνία με Ηλιάδη. Δεν μας είχε εκδηλωθεί κάποιο παράπονο.

Πρόεδρος: Είχατε αντιληφθεί πως ήταν ευχαριστημένοι οι γονείς;

Μάρτυρας: Υπήρχε επικοινωνία και διάθεση ενημέρωσης. Στην πορεία αναπτύχθηκε πολύ καλή σχέση ειδικά με τον κ. Δασκαλάκη, είχαμε κινητό του, είχε κινητά μας.

Ο Γολγοθάς της Τζωρτζίνας έχει ξεκινήσει και παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν θα καταφέρει να παραμείνει στη ζωή.

Μάρτυρας: Το παιδί δεν είχε παρουσιάσει αρρυθμία, δεν είχαμε παρατηρήσει κάτι παθολογικό. Ένα από τα ενδεχόμενα ήταν να υπάρχει ένα σύνδρομο στην οικογένεια που να προκαλεί αρρυθμίες στη Τζωρτζίνα. Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι τοποθετήθηκε ο απιδινωτής και στις 5 Ιουνίου επέστρεψε στη μονάδα μας.

Η Τζωρτζίνα ξεψύχησε στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού στα τέλη Ιανουαρίου του 2022 από χορήγηση κεταμίνης όπως αποκαλύφθηκε δυο μήνες αργότερα.

Πρόεδρος: Ξέρετε τι είναι η κεταμίνη;

Μάρτυρας: Ναι φάρμακο που χορηγείται για καταστολή σε μικρές δόσεις. Συγκρατεί τα αντανακλαστικά ώστε να κάνεις μια πράξη με μικρή διάρκεια. Χορηγείται και σε διασωληνωμένα παιδιά.

Πρόεδρος: Πως χορηγείται;

Μάρτυρας: Συνήθως μόνο του αλλά χορηγείται και σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο.

Πρόεδρος: Χορηγείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα;

Μάρτυρας: Ναι για να δώσουμε μικρότερη δόση.

Πρόεδρος: Προκαλεί βραδυακαρδία;

Μάρτυρας: Μπορεί.

Πρόεδρος: Προκαλεί και σιελόρροια;

Μάρτυρας: Ναι είναι ανεπιθύμητη ενέργεια

Πρόεδρος: Ποιες είναι ανεπιθύμητες ενέργειες ;

Μάρτυρας: Σιελόρροια, μυδρίαση, υπέρταση.

Η δίκη της 34χρονης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τον Αλέξη Κούγια να επιμένει πως η πελάτισσά του είναι αθώα και θύμα μιας σκευωρίας που έστησαν γιατροί για να καλύψουν δικές τους ευθύνες.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου μεταφέρθηκε σήμερα στο δικαστήριο αρκετή ώρα πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία, φορώντας χειροπέδες, και μάσκα στο πρόσωπο. Για μια ακόμη φορά δεν έστρεψε το βλέμμα της καθόλου στις κάμερες που βρίσκονταν απέναντί της.

Δείτε επίσης