Ελλάδα

Δυστύχημα στα Τέμπη: Τα βαγόνια του μοιραίου τρένου – Σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα

Ό,τι απέμεινε μετά τη φονική σύγκρουση στα Τέμπη, βαγόνια και συντρίμμια, βρίσκεται σε χώρο στην παλιά εθνική Λάρισας – Θεσσαλονίκης

Δυστύχημα στα Τέμπη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με νέες διώξεις συνεχίζεται η έρευνα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε 57 ανθρώπινες ζωές. Τα βαγόνια της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας παραμένουν σε ειδικό χώρο έξω από τη Λάρισα.

Ό,τι απέμεινε μετά τη φονική σύγκρουση στα Τέμπη, βαγόνια και συντρίμμια, βρίσκεται σε χώρο στην παλιά εθνική Λάρισας – Θεσσαλονίκης στο ύψος του Εργοστασίου Ζάχαρης.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το larissanet, τα βαγόνια παραμένουν στο σημείο όπου μεταφέρθηκαν για εξέταση μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, θυμίζοντας τον εφιάλτη που έζησαν εκατοντάδες συνάνθρωποί μας.

Οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση και τα βαγόνια και οι μηχανές των δύο τρένων αποτελούν από την πρώτη στιγμή αντικείμενο των ερευνών.

Δυστύχημα στα Τέμπη, βαγόνια

Δυστύχημα στα Τέμπη, βαγόνια

Δυστύχημα στα Τέμπη, βαγόνια

Ποινική δίωξη στον πρόεδρο του ΟΣΕ και δύο ακόμα πρόσωπα

Ποινική δίωξη ασκήθηκε την Παρασκευή στον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ, Σπύρο Πατέρα, για τη σιδηροδρομική τραγωδία με 57 νεκρούς στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, καθώς και κατά δύο μελών της επιτροπής που εισηγήθηκε τη μετάταξη του 59χρονου κατηγορούμενου στη θέση του σταθμάρχη.

Ολοκληρώθηκε η έρευνα της ΡΑΣ – Σε ακρόαση ΟΣΕ και Hellenic Train

H Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ανακοίνωσε στις 26 Απριλίου ότι ολοκλήρωσε την αυτεπάγγελτη έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και θα κληθούν για ακρόαση ΟΣΕ και Hellenic Train.

Σύμφωνα με τη ΡΑΣ, «η έρευνα διενεργήθηκε από την αρμόδια Μονάδα Ασφάλειας Σιδηροδρόμων και Διαλειτουργικότητας (ΜΑΣΔ) της ΡΑΣ και επικεντρώθηκε σε δύο πεδία:

Στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν τους κανονισμούς και τις διατάξεις της σιδηροδρομικής νομοθεσίας.

Στην ορθή εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας τα οποία είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν και να τηρούν ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και η Σιδηροδρομική Επιχείρηση Hellenic Train Α.Ε. μέσω των οποίων αξιολογούν, ελέγχουν και προλαμβάνουν οποιοδήποτε κίνδυνο.

Οι εμπειρογνώμονες της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων συνέλεξαν, ερεύνησαν και αξιολόγησαν λεπτομερώς έγγραφα, πληροφορίες, μαρτυρίες και ηχητικά ντοκουμέντα που αφορούν το προσωπικό του Διαχειριστή Υποδομής και της Σιδηροδρομικής Επιχείρησης που εμπλέκονται στο δυστύχημα, ολοκληρώνοντας την έρευνα σε εύλογο χρόνο.

Μετά το πέρας της αυτεπάγγελτης έρευνας το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας Ασφάλειας συνέταξε πόρισμα/έκθεση ελέγχου, στο οποίο καταγράφονται οι διαφαινόμενες παραβάσεις των κανονισμών και των διατάξεων της σιδηροδρομικής νομοθεσίας αλλά και των απαιτήσεων των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας (ΣΔΑ) του ΟΣΕ και της Hellenic Train A.E.

Η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων στην οποία κατατέθηκε το πόρισμα/ έκθεση ελέγχου της ΜΑΣΔ αποφάσισε την άμεση κλήση σε ακρόαση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και της Hellenic Train A.E με αντικείμενο τον έλεγχο των φερόμενων παραβάσεων.

Μόλις ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία της ακρόασης στην οποία τα εμπλεκόμενα μέρη θα καταθέσουν τις θέσεις τους για τις παραβάσεις που τους έχουν αποδοθεί, θα εκδοθεί η τελική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων για το δυστύχημα των Τεμπών.

Η εν λόγω απόφαση θα περιλαμβάνει λεπτομερώς τις φερόμενες παραβάσεις της σιδηροδρομικής νομοθεσίας και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων που αυτές επισείουν. Θα καταγράφονται επίσης και οι σχετικές συστάσεις βελτίωσης των συστημάτων ασφάλειας των ελεγχόμενων σιδηροδρομικών φορέων, οι οποίες θα έχουν χαρακτήρα δεσμευτικών προτάσεων συμμόρφωσης.

Τέλος θα περιλαμβάνονται συνολικότερες προτάσεις για την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών».

Δείτε επίσης