Ελλάδα

Δολοφονία Καραϊβάζ: «Θα κατονόμαζε τον αρχηγό της Greek Mafia»

Το συμβόλαιο θανάτου κόστισε 300 χιλιάδες ευρώ - Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες - Την Τετάρτη απολογούνται οι κατηγορούμενοι

Γιώργος Καραιβαζ, Μητέρα Καραιβαζ, υπόθεση Καραιβαζ, Δολοφόνοι Καραιβαζ,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η δικηγόρος των κατηγορουμένων για τη δολοφονία Καραϊβάζ, ανέφερε ότι «οι εντολείς αρνούνται με κάθε τρόπο την κατηγορία. Να πούμε και να αποσαφηνιστεί σχετικά με το παρελθόν των δύο αδελφών ότι δεν έχουν ποινικό παρελθόν με την έννοια των καταδικών. Έχουν λευκό ποινικό μητρώο».

Σχετικά με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και εμπλέκουν τα δύο αδέλφια στην υπόθεση της εν ψυχρώ εκτέλεσης του δημοσιογράφου, η συνήγορος Αθανασία Σταυρή ισχυρίστηκε τα εξής στο Mega:

«Δεν είναι σωστό να σχολιαστούν στο παρόν στάδιο στοιχεία της δικογραφίας. Πλειάδα στοιχείων δεν υπάρχει, αυτό μπορώ να σας πω». «Θα αποδειχθεί ότι τα στοιχεία μεταξύ τους δεν συνδέονται και θα αποδειχθεί ότι υπάρχουν ”άλματα” λογικής» συμπλήρωσε.

Δολοφονία Καραϊβάζ: Το συμβόλαιο θανάτου κόστισε 300 χιλ. ευρώ

Κι ενώ βρίσκεται υπό αναζήτηση το κίνητρο και το άτομο που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, εκτιμάται πως το συμβόλαιο θανάτου για τον δημοσιογράφο κόστισε 300.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης.

«Εδώ έχουμε φερόμενους ως δράστες δύο Έλληνες που ανήκουν σε συμμορία της νύχτας. Εγώ πιστεύω ότι ήταν ένα πάρα πολύ ακριβό ”συμβόλαιο θανάτου” αυτό του Γιώργου, πάνω από 200 με 300 χιλιάδες ευρώ», εκτίμησε ο κ. Καλλιακμάνης.

Από την πλευρά της, η Ρόη Παυλέα, δικηγόρος της μητέρας και της αδερφής του Γιώργου Καραϊβάζ, ανέφερε πως όσοι ζήτησαν και έδωσαν εντολή για τον θάνατο του δημοσιογράφου πλήρωσαν πολύ ακριβά.

«Τα συμβόλαια θανάτου μετριούνται με χρήματα. Ήταν πολύ σημαντικός δημοσιογράφος, είναι σημαντικό αυτό που θα έλεγε. Είναι σίγουρο ότι αυτοί που ζήτησαν να τον σκοτώσουν πλήρωσαν πολύ ακριβά».

Ποιο ήταν όμως το κίνητρο για να κλείσουν για πάντα το στόμα του Γιώργου Καραϊβάζ; Σύμφωνα με την εκτίμηση της δικηγόρου, ο δημοσιογράφος θα κατέθετε για υπόθεση της Greek Mafia και το γεγονός ότι γνώριζε πολλά για τη νύχτα, θα μπορούσε να αποτελέσει το κίνητρο της δολοφονίας.

Γιώργος Καραϊβάζ ήταν μάρτυρας σε μία υπόθεση που αφορούσε την Greek Mafia και γνωρίζω ότι θα κατέθετε, είχε πει ότι θα τα πει όλα. Υπάρχουν αυτά που έλεγε, τα έγραφε στο blog του, ότι γνώριζε ποιος είναι ο "Αρχοντας της Νύχτας". Είχε πει επίσης ότι γνώριζε ποιος κάνει τις δολοφονίες", δήλωσε η κυρία Παυλέα.

Η δικηγόρος τόνισε πως στην κατάθεσή που σκόπευε να δώσει για την υπόθεση ο Γιώργος Καραϊβάζ θα έδινε στοιχεία για όσους εκτελούσαν δολοφονίες, θα κατονόμαζε τον "Άρχοντα της Νύχτας", αλλά και θα αποκάλυπτε ποια ήταν τα άτομα εκείνα, τα οποία δεν άνηκαν στον χώρο της νύχτας, που συνεργάζονταν μαζί του.

Τι «βλέπει» το στενό περιβάλλον του δημοσιογράφου

Στο κεφάλαιο του προανακριτικού υλικού με τίτλο «Προφίλ Θύματος» αναφέρεται ότι πριν δολοφονηθεί ο αστυνομικός συντάκτης, είχαν εκτελεστεί δύο πρωτοκλασάτα ονόματα της νύχτας, με τους οποίους είχε επαφές «προκειμένου να εκμαιεύει πληροφορίες για τις ανάγκες του ρεπορτάζ». Συγκεκριμένα στο διαβιβαστικό αναφέρεται ότι «ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε σταθερό πρόγραμμα εργασίας στην εκπομπή όπου εργαζόταν, καθώς έφτανε στις εγκαταστάσεις της εργασίας του στο Πικέρμι, την 10:00 ́ ώρα περίπου και αποχωρούσε την 14:00 ́ ώρα περίπου».

Παράλληλα, «διατηρούσε την ιστοσελίδα «BLOKO.GR». Από την εξέταση του οικογενειακού, φιλικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος του θύματος, προέκυψε πως ο Καραϊβάζ δεν είχε διαφορές με κανέναν. Παρ’ όλα αυτά, το στενό περιβάλλον του ανέφερε ότι η δολοφονία του πιθανόν σχετίζεται με την εργασία του και συγκεκριμένα με τις σχέσεις που είχε αποκτήσει με διάφορα άτομα, προκειμένου να εκμαιεύει πληροφορίες για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Όπως προέκυψε, είχε επαφές, μεταξύ άλλων, με τον Μ.Δ. και τον Κ.Δ., οι οποίοι επίσης δολοφονήθηκαν».

«Μίλησαν» τα πακιστανικά τηλέφωνα

Ειδική μνεία γίνεται στην άρση του απορρήτου που έγινε για την ημέρα της δολοφονίας στο σημείο του φονικού: «Στις 9 Απριλίου 2021 και την προηγούμενη ημέρα, προέκυψε ότι ενεργοποιήθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα που αντιστοιχούν σε «αχυράνθρωπο» (πρόκειται για 33χρονο από το Μπαγκλαντές που δεν έχει σχέση με την υπόθεση). Τα κινητά ενεργοποιήθηκαν μεσημεριανές ώρες στις 8 και 9 Απριλίου. Την ημέρα της δολοφονίας ενεργοποιήθηκαν από τις 12.30:39 έως τη 13.21:51 και την προηγούμενη από 13:25:46 εως 15:21:24. οι δ'υο τηλεφωνικές συνδέσεις διαπιστώθηκε πως ενεργοποιήθηκαν στις 5 Απριλίου του 2021, ενεργοποιώντας κεραία στην περιοχή της Καλλιθέας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της αστυνομίας, «οι ενεργοποιήσεις των τηλεφωνικών συνδέσεων στον τόπο του εγκλήματος σε χρόνους, όπου καταγράφονται από κάμερες ασφαλείας το σκούτερ και το βαν, τόσο την ημέρα της δολοφονίας, όσο και την προηγούμενη, οι αποκλειστικά μεταξύ τους επικοινωνίες, οι οποίες είναι και οι μοναδικές, καταδεικνύει την πιθανή σχέση των τηλεφωνικών συνδέσεων με την υπό έρευνα υπόθεση και την ενδεχόμενη χρήση τους από τους δράστες για να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Τα κινητά τηλέφωνα στα οποία ενεργοποιήθηκαν οι δύο τηλεφωνικές συνδέσεις αγοράστηκαν στις 2 Απριλίου από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στην οδό Πανόρμου στους Αμπελόκηπους. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο υπεύθυνος του καταστήματος είναι ένας 49χρονος. Από την εξέταση του ιδίου και των υπαλλήλων του καταστήματος που εργάζονταν εκείνη την ημέρα διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κρατηθεί οποιοδήποτε παραστατικό πώλησης των συγκεκριμένων κινητών τηλεφώνων.

Η δικογραφία με τα μέχρι τώρα ευρήματα, δεν διαφωτίζει το ρόλο του κάθε συλληφθέντα στη δολοφονική επίθεση και το βασικό δεν «φωτίζει» και το κίνητρο των εκτελεστών. Αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν βρέθηκε το όπλο που χρησιμοποιήθηκε, δεν βρέθηκε υλικό από κάμερες που να δείχνει κάποιο πρόσωπο και δεν ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματα ή γενετικό υλικό, δυσχεραίνουν την προσπάθεια των Αρχών ώστε να φτάσουν στην πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ο ρόλος του 48χρονου και το λευκό βαν

Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η «χαρτογράφηση» του δρομολογίου του βαν της ομάδας υποστήριξης των δραστών, το οποίο ανήκει σε εταιρία της συντρόφου του 48χρονου συλληφθέντα. Στο διαβιβαστικό αναφέρεται ότι διαπιστώθηκε ότι ο 48χρονος είχε το ρόλο του «αφεντικού» στην εταιρεία και ότι για φορολογικούς λόγους ιδιοκτήτρια φαίνεται η αλλοδαπή σύντροφός του.

Σε έλεγχο που πραγματοποίησε στην εταιρεία η Οικονομική Αστυνομία, στις 10 Απριλίου 2023, ο 48χρονος εμφανίστηκε ως «υπεύθυνος» της επιχείρησης. Στις ερωτήσεις των αστυνομικών προς τον 48χρονο για το λόγο που βρισκόταν το βαν την επίμαχη ημέρα στην περιοχή του Αλίμου, ο συλληφθείς ανέφερε ότι δεν θυμόταν το λόγο, ενώ φέρεται να δήλωσε ότι η παρουσία του βαν στον Άλιμο και η κοινή διαφυγή βαν και μηχανής αποτελούν σύμπτωση.

Δολοφονία Καραϊβαζ: Τι έδειξαν οι κάμερες

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, την ημέρα της δολοφονίας του Γιώργου Καραιβάζ στις 9 Απριλίου 2021 καταγράφεται για πρώτη φορά το βαν στις 12:44 στην Π.Ράλλη και στην περιοχή του Αλίμου στις 12:57 ́, ενώ το σκούτερ καταγράφεται για πρώτη φορά στην περιοχή του εγκλήματος την 13:13 ́ ώρα, δηλαδή καταγράφονται με διαφορά περίπου 16 λεπτών.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «από την 13:13 ́ έως 13:18 ́ ώρα το σκούτερ στο οποίο επιβαίνει μόνον ο οδηγός (φοράει μαύρο μπουφάν, μπλε παντελόνι και ασημί κράνος με φιμέ ζελατίνα) καταγράφεται να κινείται στην περιοχή του Αλίμου (οδοί Ταξιαρχών, Μεγίστης, Υψηλάντου, Παρθενώνος). Ακολούθως παρατηρείται «κενό θέασης» και για τα δύο οχήματα το οποίο διαρκεί περίπου μία ώρα. Τελευταία καταγραφή του βαν είναι την 12:57 ́ ώρα, ενώ του σκούτερ την 13:18 ́ ώρα, όπου καταγράφεται στην οδό Μεγίστης. Μετά το πέρας του «κενού» εμφανίζεται στις κάμερες το σκούτερ (σημειώνεται ότι χρονικά δεν έχει τελεσθεί ακόμα η ανθρωποκτονία) την 14:15 ́ ώρα στην οδό Υψηλάντου να κατευθύνεται προς το σημείο της δολοφονίας (πλησίον της οικίας του θύματος). Το βαν καταγράφεται πρώτη φορά μετά την δολοφονία στις 14:23, ενώ τελευταία την 14:42 στην Π.Ράλλη στο Αιγάλεω.

Μητέρα Καραϊβάζ: Θέλω να κοιτάξω τον εντολέα στα μάτια και να τον ρωτήσω «γιατί;»

Συναισθηματικά φορτισμένη εμφανίστηκε η μητέρα του Γιώργου Καραϊβάζ μιλώντας μετά τις εξελίξεις με τις συλλήψεις δύο ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στη δολοφονία του.

Μιλώντας στο Mega και στον Ν. Ευαγγελάτο, η Παναγιώτα Καραϊβάζ, δεν έκρυψε τη συγκίνησή της κάνοντας λόγο για μία δικαίωση μετά τις συλλήψεις ωστόσο τόνισε ότι θέλει να βρεθεί ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του γιου της.

«Το μόνο που θέλω είναι να βρεθεί ο εντολέας, να τον κοιτάξω στα μάτια και να τον ρωτήσω γιατί το έκανε στο παιδί μου αυτό; Τι τον πείραξε το παιδί μου; Τι του έκανε;» είπε δακρυσμένη. Σημείωσε ότι νιώθει μια δικαίωση από τις εξελίξεις, αλλά

Πρόσθεσε ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε πάθος με την δημοσιογραφία, επιλογή από την οποία επιχείρησε αλλ΄δεν κατόρθωσε να τον αποτρέψει το πατέρας του. «Το παιδί μου ήταν ερωτευμένο, αφοσιωμένο, ήταν άρρωστο με τη δουλειά του. "Μαμά δεν θα βγω εγώ στη σύνταξη" μου έλεγε, είπε η μητέρα του Γ. Καραϊβάζ. «Γιατί δεν τον άφησαν να κάνει το όνειρό του μέχρι τέλους;»

Δείτε επίσης