Ελλάδα

Δίκη Πισπιρίγκου: Νέες μηνύσεις της υπεράσπισης σε μάρτυρα γιατρό

Η ένταση, η εντατική, οι μεταμοσχεύσεις και η «ψυχρή» στάση της κατηγορούμενης

Ρούλα Πισπιρίγκου, Δίκη Πισπιρίγκου, Μηνύσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η παιδοχειρουργός, Ευστρατία Σαχινίδου κατέθεσε σήμερα Τρίτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας που δικάζει τη Ρούλα Πισπιρίγκου για την υπόθεση του θανάτου της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε στις κρίσιμες ώρες νοσηλείας του κοριτσιού στη ΜΕΘ του Ρίο μετά την ανακοπή που υπέστη και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι γιατροί την κατάσταση και βρέθηκε και αυτή, όπως και άλλοι μάρτυρες γιατροί, αντιμέτωπη με μία νέα μήνυση της υπεράσπισης.

Ο δικηγόρος της κατηγορούμενης, Αλέξης Κούγιας, την κατηγόρησε για ψευδορκία, ενώ επανέφερε και τις καταγγελίες για «εμπορία οργάνων».

Η κ. Σαχινίδου ανέφερε ότι βρισκόταν σε κατάσταση ετοιμότητας και ενημερώθηκε από το γιατρό εφημερίας για το περιστατικό.

«Όταν σταθεροποιήσαμε το παιδί, ενημερώθηκαν οι γονείς από την ομάδα των γιατρών. Υπήρχε αυξημένη τιμή τροπονίνης, που οφείλεται σε στρες και έλλειμμα οξυγόνου, η οποία μειώθηκε σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Σταδιακά το παιδί παρουσίασε μια σπαστικότητα και υπερτονία που σταδιακά επιδεινωνόταν».

Πρόεδρος: Λέτε είχαμε ένα εγκεφαλοπαθητικό παιδί. Τι σημαίνει αυτό;

Μάρτυρας: Είναι ένας εγκέφαλος που έχει υποστεί βλάβη έπειτα από διάστημα υποξαιμίας.

Πρόεδρος: Γιατί λέτε «σιγουρευτήκαμε» μετά την αποσωλήνωση;

Μάρτυρας: Όταν κάποιος είναι διασωλημένος δε βλέπουμε πως αντιδρά. Κάνει φυσιολογικές κινήσεις; Είναι σε κάμψη; Σε έκταση; Αυτά δεν μπορούμε να τα ξέρουμε πριν την αποσωλήνωση.

Πρόεδρος: Ποια ήταν η ακριβής εικόνα της αντίδρασης των γονιών;

Μάρτυρας: Η εικόνα που είχα ήταν αποτέλεσμα όλων των ημερών που ερχόταν οι γονείς. Ήταν τυπικοί στις επισκέψεις. Ο πατέρας ήταν συναισθηματικός, έκλαιγε, χάιδευε, η μητέρα ήταν ψυχρή και αποστασιοποιημένη. Εδώ η μητέρα ήταν πιο απομακρυσμένη, είχε μια στάση πιο ψυχρή σε σχέση με τον πατέρα.

Πρόεδρος: Ενδιαφερόταν για το παιδί με άλλο τρόπο;

Μάρτυρας: Ο πατέρας ήταν που ρωτούσε περισσότερα πράγματα. Η μητέρα άκουγε με προσοχή ότι λέγαμε αλλά οι ερωτήσεις πολύ λιγότερες από του πατέρα.

Εισαγγελέας: Υπήρχε βελτίωση;

Μάρτυρας: Η μόνη βελτίωση που ίσως ήταν εμφανής ήταν ότι καταλάβαινε την παρουσία των γονέων της. Όταν η Τζωρτζινα μιλούσε με τον πατέρα της και ήταν κοντά η μητέρα της έδειχνε ένα χαμόγελο, είχε μια έκφραση.

Η γιατρός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στην κεταμίνη, τον τρόπο με τον οποίο χορηγείται στην εντατική και τα συμπτώματα.

Διευκρίνισε, μάλιστα, πως με την εισαγωγή στη ΜΕΘ μετά την ανακοπή που οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια δεν ελέγχθηκε στις τοξικολογικές το ενδεχόμενο να χορηγήθηκε στο παιδί κεταμίνη.

Στη συνέχεια ,απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, η μάρτυρας κατέθεσε πως στη ΜΕΘ του Ρίο χορηγήθηκε στο παιδί μια φορά αραιωμένη κεταμίνη για καταστολή «στη μικρότερη δυνατή δόση».

Νέα μήνυση Κούγια: Η μάρτυρας έχει ειδικές γνώσεις και τις αποκρύπτει

Σε ένα νέο ξέσπασμα προχώρησε ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, δηλώνοντας πως η εντολέας του θα καταθέσει μήνυση εναντίον της και κατηγορώντας την για χονδροειδέστατα ψέματα σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της ανάνηψης.

Κούγιας: Μάθατε αν το παιδί αυτό πριν υποστεί την ανακοπή, είχε κάποια επεισόδια; Γνωρίζετε πόσες ημέρες έμεινε στο Καραμανδάνειο;

Μάρτυρας: Γνωρίζω ότι αναγράφεται στο ενημερωτικό.

Κούγιας: Με όσα σας διάβασα από το ενημερωτικό σημείωμα του Καραμανδανειου το παιδί αυτό είχε καλή κλινική εικόνα;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να αξιολογήσω. Ήρθε στην εντατική μετά από ανακοπή. Το έγγραφο είναι συνοδευτικό.

Κούγιας: Η κατηγορούμενη κατηγορείται ότι ήταν μια χαρά το παιδί και το δολοφόνησε. Θα λέγατε ποτέ με βάση το ενημερωτικό αυτό ότι είχε καλή κλινική εικόνα;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να απαντήσω.

Κούγιας: Σε αυτό το σημείο υποβάλλει η εντολέας μου μήνυση για ψευδορκία στη μάρτυρα, ενώ έχει ειδικές γνώσεις τις αποκρύπτει! Υπάρχει παρέμβαση της ηθικής της ιατρικής κατά την ανάνηψη; Γιατί η κ Καραντζα λεει ότι υπάρχει το ζην και το ευ ζην. Και λεει δεν ξεπερνάμε τα 20 λεπτά γιατί θα έχουμε βλάβες.

Μάρτυρας: Εγω σας λέω ότι στη δίκη μου πορεία δεν έχω σταματήσει την ανάνηψη στα 30 λεπτά και ειδικά ενδονοσοκομειακά. Εάν είναι παιδί δεν σταματάς! Μη ρωτάτε ωράρια! Μην ρωτάτε! Όταν ήμουν στο ΕΚΑΒ ξεκινούσα από το ασθενοφόρο μέχρι το νοσοκομείο. Είχε τύχει να πάρω παιδί από την Ανδραβίδα και να το φτάσω στο Καραμανδάνειο! Τι σημαίνει πόσο;

Κούγιας: Λέτε χονδροειδέστατα ψέματα! Ξαναλέω και πάλι κυρία μου, έχετε κάνει ΚΑΡΠΑ με απινιδωτή και διασωληνωση πέρα από 10-20’; Πόσες φορές;

Μάρτυρας: Αρκετές φορές! Όταν κάνω ΚΑΡΠΑ η ΚΑΡΠΑ κρατάει πάντα πάνω από 30 λεπτά.

Κούγιας: Σε ποιο σημείο σταματούσατε;

Μάρτυρας: Μέσα στο νοσοκομείο δεν έχω σταματήσει ποτέ στα 30 λεπτά. Ποτέ. Δεν σταματάμε την ΚΑΡΠΑ με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει εγκεφαλική βλαβη. Δεν το σταματάμε!

Οι επίμονες ερωτήσεις αλλά και οι απαντήσεις που δεν «κάλυψαν» την υπεράσπιση οδήγησαν σε νέα μήνυση σε βάρος της γιατρού για Ψευδορκία.

«Δεν υπάρχει κανένα σύγγραμμα που να επαληθεύει αυτά που είπε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος αμφισβήτησε την αξιοπιστία της γιατρού.

«Μήπως κρατάτε στη ζωή ένα παιδί γιατί χρειάζεστε τα όργανα και στη συνέχεια προσπαθείτε να πείσετε τους γονείς;» ήταν η ερώτηση του Αλέξη Κούγια με την πρόεδρο να του ζητά αρχικά να μιλήσει για συγκεκριμένα περιστατικά ενώ στη συνέχεια του απαγόρευσε ερωτήσεις που «δεν έχουν κάποιο έρεισμα σε πραγματικά περιστατικά».

Η μάρτυρας επιβεβαίωσε πως «το παιδί δεν είχε νοημοσύνη» ενώ σημείωσε πως οι γονείς ενημερώνονταν για τις εξελίξεις καθημερινά.

«Η ενημέρωση για την κρισιμότητα έγινε από την πρώτη στιγμή και στη συνέχεια για την εγκεφαλική λειτουργία του παιδιού» κατέθεσε ενώ τόνισε πως υπήρξε σύσταση μόνο στην κατηγορούμενη να εξεταστεί από ψυχίατρο αν και ο Μάνος Δασκαλάκης «ήταν πιο συναισθηματικός». «Ένας άνθρωπος κλειστός μπορεί να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση» είπε.

Νέες καταγγελίες για «εμπόριο οργάνων»

Ο κ. Κούγιας επανήλθε μάλιστα με νέες καταγγελίες για τη διαδικασία μεταμοσχεύσεων, αφήνοντας αιχμές για εμπορία οργάνων και προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου του Δικαστηρίου, ο οποίος κάλεσε την μάρτυρα να μην απαντήσει.

Κούγιας: Μόνο στη δίκη σας μονάδα δε σταματάτε! Μόνο!

Πρόεδρος: Έχετε στοιχεία κύριε συνήγορε;

Κούγιας: Κάτι έχουμε κι εμείς δεν είμαστε κορόιδα! Πείτε μου μια περίπτωση παιδιού που να έγινε ανανηψη χωρίς να έχει βαριές εγκεφαλικές βλάβες. Δεν υπάρχει κανενα! Γιατί το κάνετε; Γιατί παραβαίνετε την ιατρική ηθική; Ενώ η επιστήμη λεει 10 και 20 λεπτά εσείς το κάνετε; Και παραδίδετε ένα παιδί σε αυτήν την κατάσταση που δεν μπορεί να δει, να μιλήσει, να κουνηθεί, να καταλάβει; Γιατί παραδίδετε στη ζωή τετραπληγικά παιδιά; Στο Ριο τα κάνετε αυτά, που κατά σύμπτωση στο Ριο γίνονται και μεταμοσχεύσεις…

Πρόεδρος: Έχει απαντήσει!

Κούγιας: Απάντησε η γιατρός με τις σπουδές στο Βελιγράδι; Απαντήσατε; Γιατί το κάνετε; Γιατί; Γιατί παραδίδετε τετραπληγικα παιδιά;

Πρόεδρος: Έχει απαντήσει.

Μάρτυρας: Υπάρχουν οδηγίες που έχουν δοθεί από την ιατρική εταιρία του Ηνωμένου Βασιλείου και την αμερικανική εταιρία εντατικής. Με βάση αυτά τα πρωτόκολλα πηγαίνουμε. Από εκεί κ πέρα το αν θα συνεχίσεις η όχι μια ΚΑΡΠΑ είναι κ υποκειμενικό. Εφόσον είναι παιδί και είμαστε ευαισθητοποιημένοι προχωράμε.

Κούγιας: Ότι μετά τα 10-20’ θα έχω ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη, για εσάς αυτό δεν έχει σημασία; Και συνεχίζετε και παραδίδετε στους γονείς ένα παιδί που δεν είναι παιδί πια; Εσείς εκεί στο Ριο μαζί με τον κ. Ηλιάδη, γιατί συνεχίζετε και θέλετε παιδιά φυτά, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα, ποιος είναι ο λόγος; Μήπως το κρατάτε γιατί θέλετε τα όργανα του;

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε να κληθεί να καταθέσει η παιδίατρος κ. Ρούτη, αλλά και να δοθεί το αίμα της Τζωρτζίνας που φυλάσσεται μέχρι σήμερα, προκειμένου η πλευρά της κατηγορούμενης να προβεί σε τοξικολογικό έλεγχο.

«Αιτούμαστε να μας παραδοθεί το φυλασσόμενο αίμα της Τζωρτζίνας. Το χρειάζεται ο καθηγητής κ. Τσατσάκης τον οποιο έχουμε ως μάρτυρα με ειδικές γνώσεις. Θελουμε να το εξετάσουμε τοξικολογικά. Επίσης ζητούμε να κληθεί να καταθέσει η παιδίατρος που παρακολουθούσε τα παιδιά, προκειμένου να διευκρινήσει αν τα παιδιά ήταν φροντισμένα, αν ζήτησε καρδιολογικό έλεγχο, αν υποψιάστηκε ότι οι θάνατοι των παιδιών δεν οφείλονταν σε παθολογικά αιτία» είπε ο Αλέξης Κούγιας.

Παράλληλα, ο συνήγορος υπεράσπισης έβαλε κατά της αξιοπιστίας νοσηλεύτριας του Ρίο που κατέθεσε στην προηγούμενη συνεδρίαση την οποία κατηγόρησε ότι απέκρυψε την συγγενική και φιλική σχέση που έχει με το Μάνο Δασκαλάκη.

Δείτε επίσης