Ελλάδα

Δολοφονία Καραϊβάζ: «Φως» σε 4 συμβόλαια θανάτου

Η σύλληψη των δύο αδελφών για την εκτέλεση του γνωστού δημοσιογράφου ξετυλίγει το κουβάρι μίας σειράς δολοφονιών

Δολοφονια Καραιβαζ, Γιωργος Καραιβαζ, Στάθα Αλεξανδροπούλου, Γιωργος Καραιβαζ, Δολοφονια Καραιβαζ, Ferrari Καραιβαζ, υπόθεση Καραϊβάζ
Αρθρογράφος: Γιώργος Γεραφέντης
Από Γιώργος Γεραφέντης

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ντόμινο εξελίξεων στην εξιχνίαση συμβολαίων θανάτου στον κόσμο της νύχτας, θα φέρει η σύλληψη και προφυλάκιση των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβαζ. «Οδηγός» στις έρευνες η μοτοσυκλέτα τύπου Scooter που χρησιμοποίησε ο εκτελεστικός βραχίονας της ομάδας των εκτελεστών. Το ίδιο σκούτερ χρησιμοποίησαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», στις δολοφονίες του πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη τον Δεκέμβριο του 2021 στο Γαλάτσι, αλλά και του Κώστα Ασημακόπουλου τον Δεκέμβριο του 2020 στην Ηλιούπολη.

Οι πληρωμένοι εκτελεστές κρύβουν την επιχειρησιακή μοτοσυκλέτα, που δεν εντοπίστηκε με την εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβαζ, αλλά, όπως εκτιμούν οι ερευνητές του Ανθρωποκτονιών, θα την εντοπίσουν σύντομα, και θα δώσει νέα στοιχεία και ώθηση στην αστυνομική έρευνα.

Η δολοφονία του Κώστα Ασημακόπουλου, με το ψευδώνυμο «Μαύρος» ή «Γύφτος», είναι η επόμενη ανθρωποκτονία που βρίσκεται στα σκαριά της εξιχνίασης, και όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές οι δράστες προέρχονται από το ίδιο κέντρο εκτελεστών. Φως και στο συμβόλαιο θανάτου του επιχειρηματία Γιώργου Μήτσου αισιοδοξούν ότι θα ρίξουν οι αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών.

Μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά στον φάκελο της «υπόθεσης Καραϊβαζ» του 38χρονου ιδιοκτήτη πρατηρίων υγρών καυσίμων, που δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2022 σε βενζινάδικο στη λεωφόρο Μαραθώνος στο Γέρακα. Σε μόλις τέσσερις γραμμές στο έγγραφο των 23 σελίδων αναφέρεται ότι ο ένας από τους συλληφθέντες για την εκτέλεση του δημοσιογράφου διατηρούσε επαφή με το δολοφονημένο βενζινοπώλη.

Δολοφονια Καραιβαζ, Γιωργος Καραιβαζ, Στάθα Αλεξανδροπούλου, Γιωργος Καραιβαζ, Δολοφονια Καραιβαζ, Ferrari Καραιβαζ, υπόθεση Καραϊβάζ

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 40χρονος συλληφθείς για το φόνο Καραϊβαζ υπήρξε υπεύθυνος για την προσωπική ασφάλεια του 38χρονου ιδιοκτήτη πρατηρίων υγρών καυσίμων. Ο επιχειρηματίας, λίγες ημέρες πριν δολοφονηθεί, φέρεται να είχε συμφωνήσει να αντικαταστήσει τα μέλη της προσωπικής του φρουράς κατόπιν υπόδειξης του 40χρονου. Η δολοφονία είχε συμπέσει χρονικά με το διάστημα που ο επιχειρηματίας δεν διέθετε φύλαξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του εμπόρου καυσίμων βρέθηκε στο βενζινάδικο στη Λ. Μαραθώνος και, όπως έλεγαν αυτόπτες μάρτυρες, απειλούσε «θεούς και δαίμονες». Ο φόνος του 38χρονου είχε αποδοθεί στη δράση της επονομαζόμενης Greek Mafia, όπως εξάλλου και η εν ψυχρώ εκτέλεση, ενάμιση μήνα νωρίτερα, του Γιάννη Σκαφτούρου.

Ο Σκαφτούρος, ή θείος Τζο, υπήρξε «βαρύ» όνομα στη νύχτα και δραστηριοποιείτο, όπως και ο Γιώργος Μήτσου, στην εμπορία πετρελαιοειδών. Ίσως λένε αξιωματικοί της αστυνομίας οι δύο υποθέσεις να σχετίζονται.

Για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβαζ συνελήφθησαν δύο αδέλφια, 48 και 40 ετών, στο Γέρακα και στη Νίκαια. Ως επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον τους αναφέρεται η χρήση στο σχέδιο δολοφονίας ενός λευκού βαν εταιρίας καθαρισμού που ανήκει στο μεγαλύτερο από τα δύο αδέλφια, καθώς και το γεγονός ότι στο διάστημα που προηγήθηκε και ακολούθησε τη δολοφονία, τα κινητά τους τηλέφωνα ήταν σε παύση.

Δολοφονια Καραιβαζ, Γιωργος Καραιβαζ, Στάθα Αλεξανδροπούλου, Γιωργος Καραιβαζ, Δολοφονια Καραιβαζ, Ferrari Καραιβαζ, υπόθεση Καραϊβάζ,συλληφθέντες

Οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν το ρόλο καθενός από τους συλληφθέντες στη δολοφονία. Από τον σωματότυπο «φωτογραφίζουν» ως εκτελεστή τον 40χρονο μποντιμπίλντερ. Παραθέτουν στη δικογραφία όμως, στοιχεία που έχουν στόχο να καταδείξουν –δίχως πάντως να κατονομάζεται– τον ηθικό αυτουργό, και άρα το πιθανό κίνητρο της εν ψυχρώ εκτέλεσης του δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας, ο ηθικός αυτουργός, πιθανότατα να είχε στοχοποιήσει τον Γιώργο Καραϊβαζ, γιατί, όπως αναφέρεται σε παλαιότερη δικογραφία, τον είχε πληροφορήσει ο υπαρχηγός του πως ο δημοσιογράφος είχε δώσει το τηλέφωνό του στο Εκβιαστών για να τον παρακολουθούν, αλλά και πληροφορίες για τη δράση της ομάδας του.

«Ναι, αυτός την έκανε (ο Καραϊβάζ) 100%, και αύριο θα... θα μου δώσουνε και το τηλέφωνο το οποίο έδωσε για να σου κάνουμε άρση... Ναι, δικό σου, δικό σου έδωσε, το οποίο είναι κλειστό. Δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ… Το κοιτάξανε για 20 ημέρες. Και πήγε και αυτός και είπε κάποια πράγματα», αναφερόταν στη δικογραφία του 2015. Τότε, από την έρευνα προέκυψε ότι πληροφοριοδότες των νονών της νύχτας ήταν δύο αστυνομικοί του Τμήματος Εκβιαστών, που όμως κρίθηκαν αθώοι στο δικαστήριο.

Δείτε επίσης