Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Σε κοντέινερ με μπανάνες η κοκαϊνη - Ο γιατρός και η εταιρεία-φάντασμα

Δίωξη για δύο κακουργήματα στους 10 συλληφθέντες - Πώς δρούσε το κύκλωμα - Γιατρός με βαρύ ποινικό μητρώο ο «εγκέφαλος» - Χειροπέδες και σε γιο και ανιψιό

Θεσσαλονίκη, Κοκαϊνη,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Οικογενειακή... σπείρα κρυβόταν πίσω από το κύκλωμα με τα 105 κιλά κοκαϊνης, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο «εγκέφαλος» είναι γιατρός από τη Θεσσαλονίκη με βαρύ ποινικό παρελθόν, ενώ ανάμεσα στους δέκα συλληφθέντες για την υπόθεση της διακίνησης ναρκωτικών είναι ο γιος του και ο ανιψιός του.

Θεσσαλονίκη: Δίωξη για 2 κακουργήματα στους συλληφθέντες

Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δέκα συλληφθέντες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ιδιαίτερα διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών, κατ’ επάγγελμα, επικίνδυνη οδήγηση, βία κατά υπαλλήλων και οπλοκατοχή, κατά περίπτωση.

Οι δέκα συλληφθέντες ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Δευτέρα στην 4η τακτική ανακρίτρια.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Μέσα από εταιρεία-«βιτρίνα», με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, θα κατέληγε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να διακινηθεί, το φορτίο των σχεδόν 105 κιλών κοκαΐνης που κατασχέθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. κοντά σε αποθήκη στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, οδηγώντας στην εξάρθρωση ενός καλά οργανωμένου κυκλώματος, με διεθνή διάσταση, και στη σύλληψη δέκα προσώπων επί ελληνικού εδάφους και επιπλέον τεσσάρων στη γειτονική χώρα.

Η γιγαντιαία επιχείρηση των ελληνικών διωκτικών αρχών κορυφώθηκε το τελευταίο 24ωρο και ήταν αποτέλεσμα -επί μακρόν- συνεργασίας με την Αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών (DEA), αλλά και με τις αστυνομικές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας.

Θεσσαλονίκη, Κοκαϊνη 105 κιλά

Ο γιατρός «εγκέφαλος» και η εταιρεία-φάντασμα

Κεντρικό πρόσωπο στη δράση του κυκλώματος ήταν 69χρονος Έλληνας γιατρός, παλιός γνώριμος της ΕΛ.ΑΣ. για υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων, καυσίμων και φαρμάκων, που απασχόλησαν τις Αρχές κατά τη δεκαετία του 1990 έως τις αρχές του 2000. Ο ίδιος χαρακτηρίζεται «εγκέφαλος» του κυκλώματος διακίνησης της κοκαΐνης, καθώς από την έρευνα φαίνεται να προκύπτει πως συντόνιζε τη μεταφορά του παράνομου φορτίου, το οποίο θα κατέληγε στην εταιρεία-«φάντασμα» στην πόλη των Σκοπίων και θα προσέδιδε στο κύκλωμα, σύμφωνα με υπολογισμούς της αστυνομίας, κέρδη που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 2,1 εκατ. ευρώ (εκτιμάται ότι από την περαιτέρω διακίνηση θα προέκυπταν οφέλη ύψους 8 με 11 εκατ. ευρώ).

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση με υποτιθέμενη δραστηριότητα «εισαγωγές - εξαγωγές» είχε ανύπαρκτα γραφεία, διέθετε «αφανή» ιδιοκτήτη, ο οποίος προέβαινε σε παραγγελίες εμπορευματοκιβωτίων που έφταναν στην Ευρώπη μέσω του λιμένα της Θεσσαλονίκης. Σε τέτοια κοντέινερ που περιείχαν μπανάνες με προέλευση από το Εκουαδόρ, μεταφέρθηκε η μεγάλη ποσότητα της κοκαΐνης.

Όπως έγινε γνωστό, το παράνομο εμπόρευμα έφτασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 21 Απριλίου, ενώ ήταν κρυμμένο σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες ώστε να μη γίνει αντιληπτό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοκαΐνη ήταν τοποθετημένη σε δέματα με μικρότερες ποσότητες, στο εσωτερικό των κοιλοδοκών που στηρίζουν το κοντέινερ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για νέα μέθοδο μεταφοράς ναρκωτικών που χρησιμοποιούν τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα.

Το χρονικό των συλλήψεων

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη των εμπλεκόμενων προσώπων ξεκίνησε όταν η κοκαΐνη (104 κιλά, 665 γραμμάρια) μεταφέρθηκε σε αποθήκη στον Άγιο Αθανάσιο και μεταφορτώθηκε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο προκειμένου να εξαχθεί στη Βόρεια Μακεδονία. Τότε επενέβησαν οι αστυνομικοί και ακολούθησαν οι συλλήψεις των δέκα ατόμων (επτά Έλληνες και τρεις Αλβανοί), μεταξύ αυτών και ο 69χρονος, αλλά και ο γιος του. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι -μεταξύ άλλων- οδηγοί φορτηγών και αυτοκινήτων, «εργάτες» στην αποθήκη που «αποκαθιστούσαν» τα κοντέινερ φέρνοντάς τα στην κανονική τους μορφή. Σε έρευνες που ακολούθησαν εντοπίστηκε το χρηματικό ποσό των 285.000 ευρώ που συνδέεται με τη δράση του κυκλώματος.

Σχεδόν ταυτόχρονα έγινε επιχείρηση και στη Βόρεια Μακεδονία, όπου συνελήφθησαν ο «ιδιοκτήτης» της υποτιθέμενης εταιρείας, η σύζυγός του και δύο ακόμη πρόσωπα, ανάμεσά τους ένας οδηγός.

Οι Αρχές φαίνεται πως παρακολουθούσαν τα τελευταία τρία χρόνια τις κινήσεις του κυκλώματος και εκτιμάται ότι το διάστημα αυτό διακινήθηκαν επιπλέον ποσότητες κοκαΐνης. Ήδη για την υπόθεση ενημερώθηκε η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για να διερευνηθούν τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκόμενων προσώπων κι αν διακινήθηκαν μέσω λογαριασμών παράνομα κέρδη ή έγινε «ξέπλυμα» μέσω αγορών.

Δείτε επίσης