Ελλάδα

Βερβεσός για «νόμο Κατρούγκαλου»: Κρίθηκε αντισυνταγματικός, μας βρήκε αντιμέτωπους

Μέιζον ζήτημα δημιουργεί η νέα δήλωση του υπ. βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του 20% υπερ του ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Βερβεσός για «νόμο Κατρούγκαλου»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την έντονη αντίδραση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, προκάλεσε η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει το 20% του ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Υπενθυμίζεται πως ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε τηλεοπτικό πάνελ που συμμετείχε χθες Τετάρτη (17/5), άφησε ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επανεκλεγεί, να επαναφέρουν το 20% του ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε θετικά σε σχετική ερώτηση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από επαγγελματίες, εμπόρους και μηχανικούς, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ότι ετοιμάζει «νέα φορο-επιδρομή».

H δήλωση του προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού για τον «νόμο Κατρούγκαλου»

«Ο ''νόμος Κατρούγκαλου'', που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα είχε ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων, επιβάλλοντας σε αυτούς, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση. Ο νόμος αυτός, ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη Κυβέρνηση.

Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις.

Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν. Η δε Κυβέρνηση που σήμερα βάλει κατά των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου, έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες για την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη σημαντική επιβάρυνσή τους».

Δείτε επίσης