Ελλάδα

Ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα: Καταγγέλθηκαν 3.100 περιστατικά μέσα στο 2023

Αυταπάγγελτη δίωξη για την έμφυλη βία - Το panic button και τα 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης

Ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σοκάρουν οι αριθμοί για την ενδοοικογενιακή βία στην Ελλάδα, καθώς περισσότερες από 3.000 γυναίκες έπεσαν θύματα κακοποίησης το 2023 και το κατήγγειλαν.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή τη νέα άγρια δολοφονία της 39χρονης στη Χαλκιδική, η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ πως 3.100 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες το 2023.

«Έχουμε 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε όλη τη χώρα, τα οποία οι γυναίκες πλέον τα γνωρίζουν» ανέφερε η κ. Δημογλίδου τονίζοντας ότι μια καταγγελία μπορεί να γίνει σε ένα απλό αστυνομικό τμήμα, όπου και εκεί υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά.

Βίντεο με τις δηλώσεις της εκπροσώπου της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία

Μιλώντας για το σημαντικό αυτό θεσμό, η εκπρόσωπος της αστυνομίας εξήγησε ότι το 70% του προσωπικού στα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας αποτελείται από γυναίκες καθώς στην πλειονότητά τους τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες. «Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023 η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίστηκε πάνω από 3.100 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες», ανέφερε σχετικά.

Η ίδια αναφέρθηκε στο panic button (κουμπί πανικού), ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο όπως είπε γνωρίζουν πλέον οι γυναίκες. «Ζητούν να λάβουν τον κωδικό και να κατεβάσουν αυτή την εφαρμογή, να την έχουν στη διάθεσή τους και να τη χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε στιγμή βρίσκονται σε κίνδυνο» σημείωσε.

Αυτεπάγγελτη η δίωξη για την έμφυλη βία

Αναφορικά με τις δομές υποστήριξης των γυναικών για θύματα ενδοοικογενειακής βίας η κ. Δημογλίδου ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό περιβάλλον -συνήθως από ΜΚΟ- όπου μπορεί να ζητήσει υποστήριξη, ψυχολογική και ουσιαστικά, κάποια γυναίκα σε ανάγκη προστασίας.

Όσον αφορά στην ποινική εξέλιξη μιας καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία τόνισε ότι πλέον το νομικό πλαίσιο είναι τέτοιο και ασκούνται διώξεις από την Εισαγγελία αυτεπάγγελτα.

Δείτε επίσης