Ελλάδα

Τι απαντά το Λιμενικό για το τουρκικό αλιευτικό κοντά στις ακτές των Κυθήρων

«Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα» αναφέρουν πηγές του Υπ. Ναυτιλίας

λιμενικό, υπουργείο ναυτιλιασ, ανακοίνωση, ελληνοτουρκικά, αλιευτικά, τουρκία, ελλάδα, ανακοίνωση, χωρικά υδατα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα ότι τουρκικά αλιευτικά ρίχνουν δίχτυα κοντά στις ακτές των Κυθήρων.

Οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο σκάφος που απεικονίζεται και σε βίντεο, δεν αλιεύει σε εθνικά χωρικά ύδατα αλλά πρόκειται για ρυμουλκό που σέρνει κενούς ιχθυοκλωβούς προκειμένου να τους μεταφέρει στην κεντρική Μεσόγειο ή στα ανοιχτά της Μάλτας, όπου εκεί θα μεταβιβάσουν από άλλα μεγάλα αδειοδοτημένα αλιευτικά σκάφη, ερυθρό τόνο.

Στη συνέχεια, τα ρυμουλκά αυτά θα μεταφέρουν τους κλωβούς με τον τόνο σε φάρμες πάχυνσης της Τουρκίας.

Πρόκειται για μία συγκεκριμένη διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο και τέλη Ιουνίου, τα ίδια σκάφη με τους κλωβούς γεμάτους αλιεύματα θα επιστρέψουν με τον ίδιο τρόπο, στη χώρα τους.

Τονίζεται επίσης, ότι ακόμα και στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές μπορεί ένα τέτοιο αλιευτικό να ζητήσει κατόπιν άδειας την αγκυροβόλησή του σε ασφαλές σημείο.

Τα συγκεκριμένα σκάφη όπως και τα αλιευτικά, ελέγχονται καθημερινά από ευρωπαϊκά και ελληνικά δορυφορικά συστήματα, ενώ ελικόπτερα του λιμενικού έχουν πραγματοποιήσει και πραγματοποιούν ελέγχους από αέρος.

Λιμενικό: «Δεν αλιεύουν στα εθνικά χωρικά ύδατα τουρκικά αλιευτικά»

Από την πλευρά τους πηγές του Λιμενικού αναφέρουν πως «κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουμε ακριβώς το ίδιο φαινόμενο και επαναλαμβάνουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα προκειμένου να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις».

Σύμφωνα με πηγές «κατά τον μήνα Μάιο διέρχονται το Αιγαίο Πέλαγος αλλά και το Ιόνιο Πέλαγος τουρκικά και αλβανικά ρυμουλκά αντίστοιχα, τα οποία έλκουν κενούς κλωβούς με προορισμό την κεντρική Μεσόγειο. Τα εν λόγω ρυμουλκά κινούνται με χαμηλές ταχύτητες (2-3 κόμβους), πρέπει να είναι αδειοδοτημένα από τον ICCAT και μεταβαίνουν στην κεντρική Μεσόγειο για να μεταβιβάσουν στους κλωβούς τους ζωντανό ερυθρό τόνο, ο οποίος θα αλιευθεί από αδειοδοτημένα γρι-γρι. Εν συνεχεία, περίπου στα τέλη Ιουνίου θα διέλθουν πάλι το Αιγαίο Πέλαγος προκειμένου να μεταφέρουν τον τόνο στις φάρμες πάχυνσης της Τουρκίας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν γίνει διοπτεύσεις των εν λόγω ρυμουλκών τόσο από εναέρια όσο και από θαλάσσια μέσα του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής».

Και προσθέτουν: «ορισμένες φορές διέρχονται και τουρκικά αλιευτικά σκάφη με ταχύτητα πορείας με προορισμό και αυτά την Κεντρική Μεσόγειο. Τα τουρκικά ρυμουλκά δεν ξεκινούν από την Ελλάδα, συνήθως κινούνται σε ομάδες (5-6 σκαφών) και αν χρειαστεί, λόγω καιρικών συνθηκών, αγκυροβολούν πλησίον των ακτών. Από τις 18/05 έχει ξεκινήσει η καμπάνια του κοινού σχεδίου ανάπτυξης μέσων (J.D.P.) υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου Αλιείας (EFCA), στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας για τον έλεγχο της αλιείας του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο Θάλασσα».

Δείτε επίσης