Ελλάδα

Πώς εξαρθρώθηκε το δουλεμπορικό κύκλωμα των πέντε επίορκων αστυνομικών στον Έβρο

Σε συνεργασία με τέσσερις Τούρκους διακινητές μεταναστών έναντι υψηλής αμοιβής άνοιγαν «διόδους εισόδου» στη χώρα παραπλανώντας τακτικά τους συνοριοφύλακες

κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, δουλέμποροι, διακινητές μεταναστών, παράνομοι μετανάστες, επίορκοι αστυνομικοί, Έβρος, Τούρκοι διακινητές, συμμορία, έρευνα εσωτερικών υποθέσεων, αστυνομία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr
ν,

«Πήγαινε να πάρεις την βαλίτσα με τα χρήματα...»", «πως θα δικαιολογήσουμε τόσα πολλά χρήματα...» ήταν μερικές από τις συνομιλίες των πέντε επίορκων αστυνομικών που κατέγραψε σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr, ο «κοριός» της ΕΥΠ που παρακολουθούσε και κατέγραφε τις συνομιλίες τους.

Από τον περασμένο Ιανουάριο τα στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων προχώρησαν στις επισυνδέσεις των κινητών τους τηλεφώνων και οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες είναι καταγεγραμμένες σε δεκάδες σελίδες. Με ειδικά τεχνικά μέσα οι «αδιάφθοροι» των σωμάτων ασφαλείας, έχουν καταγράψει όλη την δράστη του παράνομου κυκλώματος. Βίντεο, φωτογραφίες, μηνύματα, συνομιλίες συμπεριλαμβάνονται στην δικογραφία.

Τουλάχιστον σε 12 περιπτώσεις οι πέντε αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, πρώην συνοριοφύλακες, φέρονται να διευκόλυναν αλλοδαπούς δουλέμπορους, να περάσουν μετανάστες στη χώρα μας. Πάντοτε μέσω του Έβρου.

Πρόκειται για έναν ανθυπαστυνόμο και τέσσερις αρχιφύλακες, ο ένας εκ των οποίων, 54 ετών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο και να είναι αυτός που "στρατολόγησε" στο κύκλωμα και τους υπόλοιπους συναδέλφους του.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο 54χρονος αρχιφύλακας ήταν αυτός που μιλούσε, με τέσσερις δουλέμπορους στην Τουρκία, κανονίζοντας τις λεπτομέρειες. «Επικοινωνούσα τηλεφωνικά με Σύριους και Πακιστανούς διακινητές που ήταν στο Τουρκικό έδαφος. Μιλούσαν σπαστά ελληνικά, και οργανώναμε την μεταφορά των μεταναστών μέσω του ποταμού Έβρου», όπως αναφέρεται σχετικά σε έγγραφο με τις συνομιλίες των εμπλεκομένων στην πρωτοφανή αυτή υπόθεση.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι περνούσαν τους παράτυπους μετανάστες από σημεία που είχαν βάρδια και η περιοχή ήταν υπό την εποπτεία τους. Αυτό που εκτιμάται από τις Αρχές είναι ότι κάποιος από τους διακινητές ή κάποιος από τους παράτυπους μετανάστες τον πλησίασε κι έτσι ξεκίνησε την λαθροδιακίνηση.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα, είναι άγνωστος, καθώς τα κυκλώματα τους περνούν σε ομάδες άλλοτε των 10 άλλοτε των 15 και άλλοτε των 20 ατόμων.

Οι πρώτες πληροφορίες και οι καταγγελίες

Στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. έφτασαν πληροφορίες για την δράση των πέντε αστυνομικών, από άλλους συναδέλφους τους καθώς είχαν αρχίσαν να αντιλαμβάνονται την παράνομη δράση τους.

Μάλιστα όπως προέκυψε από την έρευνα, παρότρυναν άλλους συναδέλφους τους, να γυρνάνε τις θερμικές κάμερες σε άλλα σημεία από αυτά που βρίσκονταν εκείνοι, λέγοντας τους ότι από εκεί ενδεχομένως να προσπαθούσαν να περάσουν παράτυποι μετανάστες.

Σε άλλες περιπτώσεις για να περάσουν ελεύθερα τους μετανάστες, ζητούσαν από την δύναμη της Frontex και του Στρατού, να απομακρυνθούν από τα παράνομα περάσματα με το πρόσχημα ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι την φύλαξη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του vradini.gr οι πέντε αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν δύο τρόπους για να περάσουν τους διακινούμενους ανθρώπους στην Ελλάδα. Ο πρώτος ήταν να κάνουν τα στραβά μάτια, και να τους αφήσουν να περάσουν ελεύθερα, και ο δεύτερος να τους συλλαμβάνουν και στη συνέχεια η υπηρεσία τους να τους εφοδιάζει με δημόσιο έγγραφο το οποίο τους έδινε το δικαιώματα να κινούνται χωρίς περιορισμούς στην ελληνική επικράτεια, για τρείς μήνες. Ανάλογα με την μεθοδολογία που ακολουθούσαν οι μετανάστες, πλήρωναν και αντίστοιχο αντίτιμο στους συλληφθέντες.

Οι κατηγορίες που φέρονται να αντιμετωπίζουν οι πέντε επίορκοι αστυνομικού (και πρώην συνοριοφύλακες) είναι για δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Κατά την σημερινή επιχείρηση, έγιναν έρευνες και στα σπίτια τους εκεί όπου εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων:

* 26.550 ευρώ,

* 59 κινητά,

* 2.120 δολάρια Αμερικής,

* 850 λίρες Τουρκίας

* Πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας

Σήμερα οι πέντε κατηγορούμενοι αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες των «αδιάφθορων» της αστυνομίας συνεχίζονται μέχρι την πλήρη εξάρθρωση όλων των περιπτώσεων που εμπλέκονται τα μέλη του κυκλώματος και την ταυτοποίηση όλων των συνεργατών τους, συμπεριλαμβανομένου και του Τούρκων διακινητών.

Δείτε επίσης