Ελλάδα

Στα χέρια της αστυνομίας συμμορία κλεφτών που είχε ρημάξει τα σπίτια ηλικιωμένων στα νότια προάστεια

Παρίσταναν τους ηλεκτρολόγους ή τους συντηρητές ασανσέρ - Έβαζαν τα θύματα τους να τυλίγουν τα κοσμήματα με αλουμινόχαρτο

Συλλήψεις, Ηλικιωμένοι,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στα χέρια της αστυνομίας έπειτα από επεισοδιακή σύλληψη η τριμελής ομάδα κλεφτών που είχε ρημάξει τα σπίτια ηλικιωμένων ανθρώπων στα νότια προάστεια Αττικής, με την μέθοδο της εξαπάτησης.

Οι δράστες ηλικίας 57, 38 και 31 ετών αντίστοιχα κατηγορούνται για διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, που διέπρατταν για περισσότερο από έναν χρόνο σε Ηλιούπολη, Βούλα, Γλυφάδα, αποκομίζοντας τουλάχιστον 230 χιλιάδες ευρώ.

Από την μέχρι τώρα έρευνα της Αστυνομίας έχουν εξιχνιαστεί 9 κλοπές από οικίες ηλικιωμένων στους οποίους παρίσταναν τους ηλεκτρολόγους ή τους συντηρητές ασανσέρ.

Η συμμορία των τριών αφού παρακολουθούσε τα υποψήφια θύματα του, έμπαιναν στα σπίτια τους προσποιούμενοι τους ηλεκτρολόγους και τους συντηρητές ασανσέρ, πείθοντας τους ηλικιωμένους να τυλίγουν χρήματα και κοσμήματα σε αλουμινόχαρτο προκειμένου δήθεν να τα προστατέψουν από τις υποτιθέμενες εργασίες που θα έκαναν.

Η επεισοδιακή σύλληψη στην Ηλιούπολη

Το μεσημέρι της Τρίτης οι δράστες εντοπίστηκαν λίγο πριν διαπράξουν άλλη μια κλοπή από σπίτι ηλικιωμένου.

Συγκεκριμένα μετά από κλήση που έγινε στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ μετέβησαν στην επίμαχη οικία, όπου εντόπισαν τους κατηγορούμενους και τους ακινητοποίησαν. Μάλιστα κατά την προσπάθεια διαφυγής τους, ο 38χρονος ύστερα από πτώση του στη σκάλα της πολυκατοικίας τραυματίστηκε στο πόδι.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό, 2 κινητά τηλέφωνα και 2 αλυσίδες χειρός. Παράλληλα σε κοντινό σημείο βρέθηκε και κατασχέθηκε και το όχημα που χρησιμοποιούσαν για τις μεταφορές τους, εντός του οποίου ανευρέθη κουτί με γάντια μία χρήσης.

Οι δράστες οδηγήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής που διερευνούσε τη δράση τους.

Ο τρόπος δράσης της συμμορίας

Όπως αναφέρει η Αστυνομία οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2023, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από οικίες ηλικιωμένων σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων Αττικής.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι κυρίως πρωινές ή μεσημβρινές ώρες, με μερικώς καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους κινούμενοι με αυτοκίνητα εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους τη στιγμή που επέστρεφαν στις οικίες τους.

Επέλεγαν ηλικιωμένα άτομα τα οποία παραπλανούσαν, πείθοντάς τους να τους επιτρέψουν την είσοδο στις οικίες τους, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή τους συντηρητές ασανσέρ.

Το αλουμινόχαρτο

Αφού εξασφάλιζαν την είσοδό τους στις οικίες, φρόντιζαν η κεντρική θύρα να παραμένει ανοιχτή, προκειμένου σε ανύποπτη χρονική στιγμή να εισέλθουν και έτερα μέλη της οργάνωσης, τα οποία με γρήγορες και μεθοδευμένες κινήσεις ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν κοσμήματα και χρηματικά ποσά.

Προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη λεία τους, έπειθαν τους ηλικιωμένους να τυλίγουν χρηματικά ποσά και κοσμήματα σε αλουμινόχαρτο, ώστε να τα «προστατεύσουν» από τις επικείμενες εργασίες και στη συνέχεια τα αφαιρούσαν.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Δείτε επίσης