Ελλάδα

Έβρος: Εντοπίστηκαν 80 μετανάστες σε νησίδα στην περιοχή Μαράσια

Σε επιφυλακή βρίσκονται δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του Στρατού στην περιοχή, ενώ ενημερώθηκε επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση και η τουρκική πλευρά

Έβρος, μετανάστες, βραχονησίδα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Συναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μία ομάδα περίπου 80 μεταναστών, ανάμεσά τους αρκετές γυναίκες και παιδιά, προωθήθηκαν αρχικά σε νησίδα στην περιοχή Μαράσια, η οποία σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος. Όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες προωθούνται προς το ελληνικό έδαφος λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων του Έβρου στο σημείο.

Ορισμένοι από τους παράτυπους μετανάστες όπως έχει ενημερωθεί και η ελληνική κυβέρνηση, έχουν πλέον περάσει σε ελληνικό έδαφος χωρίς να έχουν περάσει ακόμα τα ελληνικά σύνορα. Η κυβέρνηση ενημέρωσε ήδη την Τουρκία για το γεγονός και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, διευκρινίζονταςπως γίνονται όλες οι «αναγκαίες ενέργειες ώστε, με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα».

Η ΕΛ.ΑΣ., η ελληνική συνοριοφυλακή και ο Στρατός παρακολουθούν τις εξελίξεις και βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Επιπλέον, εφόσον απαιτηθεί από τις συνθήκες και για «ανθρωπιστικούς λόγους» απαιτηθεί η διάσωσή τους στην περιοχή έχει σπεύσει και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

Την ίδια ώρα με μήνυμα της, Μη Κυβερνητική Οργάνωση προανήγγειλε από χθες ότι προωθήθηκαν περισσότεροι από 24 μετανάστες σε νησίδα του ποταμού κοντά στη νέα Βύσσα. Αργότερα πληροφορίες ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός των μεταναστών στο ίδιο σημείο ήταν «περίπου 80 άτομα» και είχαν εγκλωβιστεί.

Εγκλωβισμός μεταναστών σε νησίδα του Έβρου

Τον εγκλωβισμό σε νησίδα του Έβρου 80 μεταναστών επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Κυβέρνηση καθώς σε ανακοίνωση από το γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού σημειώνεται ότι οι «ογδόντα περίπου μετανάστες κατέληξαν στο ελληνικό τμήμα», και υπογραμμίζεται ότι «έχει ενημερωθεί η τουρκική κυβέρνηση» για «την αποτροπή παράνομων διελεύσεων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά:

«Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες ώστε, με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα. Τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. Σε μια τέτοια νησίδα, ογδόντα περίπου μετανάστες κατέληξαν στο ελληνικό τμήμα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση, που ορκίστηκε χθες, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων».

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, οι μετανάστες φτάνουν στη μεθόριο, συνοδεία ανδρών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, μέλη της οποίας του καθοδηγούν σε όλη την διαδρομή και τους υποδεικνύουν πως να κινηθούν, επιβλέποντας παράλληλα ότι «τηρούνται από όλους οι οδηγίες».

Η ΕΛΑΣ και ο Στρατός παρακολουθούν τις εξελίξεις και βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Κατά πληροφορίες, τα 2/3 της νησίδας απέναντι από τη Νέα Βύσσα αποτελούν τουρκική επικράτεια και το 1/3 ελληνική.

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι (3/6) πέντε μετανάστες από το Ιράκ εντοπίστηκαν στο Σουφλί. Εκτιμάται πως εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία διασχίζοντας με βάρκα τον Έβρο. Μετά από πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν για την ύπαρξη ομάδων μεταναστών που κινούνται υπό καθοδήγηση προς συγκεκριμένα σημεία του ποταμού Έβρου τα τελευταία 24ωρα. Έτσι έγινε και ο εντοπισμός της συγκεκριμένης ομάδας, μετά από ενημέρωση-επιβεβαίωση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για τον αριθμό τους και την θέση όπου είχαν εγκλωβιστεί.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, 105 μετανάστες εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στο ύψος της Νέας Βύσσας διασχίζοντας το ποτάμι.

Δείτε επίσης