Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης μεταναστών από νησίδα στην Μαρασιά του Έβρου

Μετά την περισυλλογή συνολικά 91 άτομα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο χωριό Φυλάκιο της Ορεστιάδας

Μετανάστες, επιχείρηση διάσωσης, νησίδα Έβρου, Μαρασιά, διάσωση, απεγκλωβισμός, μεταναστευτικό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η συντονισμένη επιχείρηση της ελληνικής κυβέρνησης, με την συμβολή της ΕΛ.ΑΣ., συναριοφυλάκων, του Στρατού και κλιμακίων της ΕΜΑΚ που είχε ξεκινήσει πριν λίγεςε ώρες για τον απεγκλωβισμό και την διάσωση δεκάδων μεταναστών που είχαν προωθήθηκαν από την τουρκική στρατοχωροφυλακή αρχικά σε νησίδα στην περιοχή Μαρασιά του Έβρου και στην συνέχεια εξωθήθηκαν σε ελληνικό έδαφος.

Συνολικά 91 μετανάστες εντοπίστηκαν και περισυλλέχθηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις, εκ των οποίων τα 34 ήταν παιδιά και μεγάλος αριθμός γυναικών, και στην συνέχεια σε ομάδες μεταφέρθηκαν με τουριστικά λεωφορεία στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) στο χωριό Φυλάκιο της Ορεστιάδας, για τις προβλεπόμενες διαδικασίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα 32 άντρες, 25 γυναίκες και 34 ανήλικοι, κυρίως παιδιά και μωρά.

Μάλιστα κατά την διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης μια γυναίκα από ομάδα 20 ατόμων κατέρρευσε, αφού έχασε τις αισθήσεις της από την πολυήμερη ταλαιπωρία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και ένα παιδί στην αγκαλιά της μητέρας του αισθάνθηκε αδιαθεσία και του παρασχέθηκαν στο σημείο συγκέντρωσης των λεωφορείων από διασώστες οι πρώτες βοήθειες.

Πιο συγκεκριμένα, μέλη του Ερυθρού Σταυρού τους έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και φρόντισαν τόσο την ταλαιπωρημένη γυναίκα όσο και το παιδί.

Επίσης, οι πρώτες ανάγκες ένδυσης, σίτισης και πρώτων βοηθειών των διασωθέντων, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, καλύφθηκαν άμεσα από τις ελληνικές Αρχές, πριν την μεταφορά τους στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (ΠΡΟΚΕΚΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης θα τους παρασχεθούν τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης ενώ θα υπάρχει και ασθενοφόρο αν κριθεί ότι κάποιος θα πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Στο κέντρο υπάρχει ομάδα με ιατρικό και νοσηλευτικό πλήρωμα, για να εξεταστούν όλοι οι μετανάστες που απεγκλωβίστηκαν από την νησίδα στην περιοχή Μαρασιά του Έβρου.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Σύμφωνα με την αστυνομία στους μετανάστες, που είναι καλά στην υγεία τους, δόθηκαν ρούχα, φαγητό και πρώτες βοήθειες και θα μεταφερθούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας. Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ: «Εντοπίστηκαν απογευματινές ώρες σήμερα (4-6-2023) από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, με τη συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ. και παρουσία αξιωματούχων του Frontex, -91- μη νόμιμοι μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε νησίδα εντός της κοίτης του ποταμού Έβρου, πλησίον παρέβριας περιοχής των Μαρασίων Ορεστιάδας.Πρόκειται για 32 άντρες, 25 γυναίκες και 34 ανήλικους, για τον εντοπισμό των οποίων είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από Μ.Κ.Ο. αναφορικά με την τοποθεσία όπου βρίσκονταν.Από τις επακόλουθες έρευνες διακριβώθηκε η βασιμότητα των πληροφοριακών στοιχείων και άμεσα πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες ενέργειες για τη διάσωσή τους, ενώ στο σημείο παρίστατο κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.Όπως διαπιστώθηκε οι μετανάστες είχαν προωθηθεί στο ελληνικό έδαφος από διακινητή, ο οποίος τους μετέφερε από την απέναντι όχθη με βάρκα και τους εγκατέλειψε στη νησίδα.Οι ανάγκες ένδυσης, σίτισης και πρώτων βοηθειών των διασωθέντων, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, καλύφθηκαν άμεσα από τις ελληνικές Αρχές, ενώ θα μεταφερθούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας για τις περαιτέρω διαδικασίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης

Στο βίντεο που μετέδωσε το MEGA, δείχνει ότι ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται πολλά παιδιά και γυναίκες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρχικής καταμέτρησης κατά την μεταφορά τους στα τουριστικά λεωφορεία 34 άτομα ανήλικα (παιδιά και μωρά).

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο χωριό Φυλάκιο όπου βρίσκεται το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων (ΠΡΟΚΕΚΑ), όπου και θα παραμείνουν για να πραγματοποιηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως η εξέτασή τους από γιατρούς, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ταυτοποίησή τους.

Σύμφωνα με το MEGA, θα ζητήσουν άσυλο, ενώ η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.
Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν κυρίως άντρες της ΕΜΑΚ ενώ στο σημείο βρίσκονται ακόμη συνοριοφύλακες, του Στρατού, της ΕΛ.ΑΣ. και δυνάμεις της Frontex. Στην περιοχή είχε σπεύσει και το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την Ορεστιάδα.

Η έναρξη της επιχείρησης διάσωσης και απεγκλωβισμού των μεταναστών

Δεκάδες μετανάστες είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Έβρου όπου τους εγκατέλειψαν τούρκοι διακινητές υπό την...διακριτική επίβλεψη της Τουρκικής Στρατοφυλακής. Μάλιστα σε βίντεο του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, ακούγεται μητέρα με μωρό στην αγκαλιά της να φωνάζει συνεχώς «βοήθεια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαρασιών Γιώργος Καραπατζάκης ανέφερε σχετικά: «Υπάρχει αρκετός κόσμος, 50 – 60 άτομα και αυτό που παρατηρώ κι εγώ, με το πλησιάσουμε κοντά για να δούμε τι συμβαίνει, τι φωνές ακούγονται, σηκώνουν τα παιδάκια τα μικρά στην αγκαλιά τους και μας χαιρετάνε. Τι θέλουν να δείξουν; Να τους βοηθήσουμε, να τους λυπηθούμε».

Ορισμένοι από τους παράτυπους μετανάστες όπως έχει ενημερωθεί και η ελληνική κυβέρνηση, είχαν περάσει νωρίτερα σε ελληνικό έδαφος χωρίς να έχουν περάσει ακόμα τα ελληνικά σύνορα. Η κυβέρνηση ενημέρωσε άμεσα την Τουρκία για το γεγονός και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, διευκρινίζοντας πως γίνονται όλες οι «αναγκαίες ενέργειες ώστε, με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα».

Η ΕΛ.ΑΣ., η ελληνική συνοριοφυλακή και ο Στρατός παρακολουθούν τις εξελίξεις και βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Επιπλέον, εφόσον απαιτηθεί από τις συνθήκες και για «ανθρωπιστικούς λόγους» απαιτηθεί η διάσωσή τους στην περιοχή έχει σπεύσει και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

Αξίζει να σημειωθεί, Μη Κυβερνητική Οργάνωση προανήγγειλε από χθες ότι προωθήθηκαν περισσότεροι από 24 μετανάστες σε νησίδα του ποταμού κοντά στη νέα Βύσσα. Αργότερα πληροφορίες ανέφεραν ότι οι μετανάστες που είχαν προωθηθεί στην συγκεκριμένη νησίδα από Τούρκους - άνδρες της στρατοχωροφυλακής- ήταν περίπου 80 άτομα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι (3/6) πέντε μετανάστες από το Ιράκ εντοπίστηκαν στο Σουφλί. Εκτιμάται πως εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία διασχίζοντας με βάρκα τον Έβρο. Μετά από πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν για την ύπαρξη ομάδων μεταναστών που κινούνται υπό καθοδήγηση προς συγκεκριμένα σημεία του ποταμού Έβρου τα τελευταία 24ωρα. Έτσι έγινε και ο εντοπισμός της συγκεκριμένης ομάδας, μετά από ενημέρωση-επιβεβαίωση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για τον αριθμό τους και την θέση όπου είχαν εγκλωβιστεί.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, 105 μετανάστες εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στο ύψος της Νέας Βύσσας διασχίζοντας το ποτάμι.

Δείτε επίσης