Ελλάδα

Έβρος: Σε συναγερμό οι Αρχές για αποτροπή παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα

Ανάμεσα στους 91 μετανάστες βρίσκονται 34 παιδιά - Προωθούνται στην περιοχή από Τούρκους στρατοχωροφύλακες

Έβρος: Σε συναγερμό οι Αρχές για αποτροπή παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές προκειμένου να αποτρέψουν ομάδες μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα από τον Έβρο.

Καταγράφεται αύξηση στις προσπάθειες αντικανονικής εισόδου σε ελληνικό έδαφος, λόγω της χαμηλής στάθμης των νερών του ποταμού στον Έβρο, αλλά και επειδή -όπως αναφέρουν σχετικές πηγές- Τούρκοι στρατοχωροφύλακες όχι μόνο δεν αποτρέπουν αλλά προωθούν ομάδες μεταναστών και προσφύγων προς την ελληνική πλευρά.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον βόρειο Έβρο, κοντά στα χωριά Μαράσια, έχουν φτάσει περισσότεροι από 100 πρόσφυγες και μετανάστες, που επιχειρούν να περάσουν παράνομα στο εσωτερικό της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό έχουν αυξηθεί οι ελληνικές δυνάμεις και οι περιπολίες στην περιοχή.

Έβρος: Επιχείρηση διάσωσης στη Μαρασιά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συντονισμένη επιχείρηση της ελληνικής κυβέρνησης, με την συμβολή της ΕΛ.ΑΣ., συναριοφυλάκων, του Στρατού και κλιμακίων της ΕΜΑΚ την Κυριακή (5/6) για τον απεγκλωβισμό και την διάσωση δεκάδων μεταναστών που είχαν προωθήθηκαν από την τουρκική στρατοχωροφυλακή αρχικά σε νησίδα στην περιοχή Μαρασιά του Έβρου και στην συνέχεια εξωθήθηκαν σε ελληνικό έδαφος.

Συνολικά 91 μετανάστες εντοπίστηκαν και περισυλλέχθηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις, εκ των οποίων τα 34 ήταν παιδιά και μεγάλος αριθμός γυναικών, και στην συνέχεια σε ομάδες μεταφέρθηκαν με τουριστικά λεωφορεία στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) στο χωριό Φυλάκιο της Ορεστιάδας, για τις προβλεπόμενες διαδικασίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα 32 άντρες, 25 γυναίκες και 34 ανήλικοι, κυρίως παιδιά και μωρά.

Μάλιστα κατά την διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης μια γυναίκα από ομάδα 20 ατόμων κατέρρευσε, αφού έχασε τις αισθήσεις της από την πολυήμερη ταλαιπωρία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και ένα παιδί στην αγκαλιά της μητέρας του αισθάνθηκε αδιαθεσία και του παρασχέθηκαν στο σημείο συγκέντρωσης των λεωφορείων από διασώστες οι πρώτες βοήθειες.

Πιο συγκεκριμένα, μέλη του Ερυθρού Σταυρού τους έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και φρόντισαν τόσο την ταλαιπωρημένη γυναίκα όσο και το παιδί.

Επίσης, οι πρώτες ανάγκες ένδυσης, σίτισης και πρώτων βοηθειών των διασωθέντων, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, καλύφθηκαν άμεσα από τις ελληνικές Αρχές, πριν την μεταφορά τους στοκέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (ΠΡΟΚΕΚΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης θα τους παρασχεθούν τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης ενώ θα υπάρχει και ασθενοφόρο αν κριθεί ότι κάποιος θα πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Στο κέντρο υπάρχει ομάδα με ιατρικό και νοσηλευτικό πλήρωμα, για να εξεταστούν όλοι οι μετανάστες που απεγκλωβίστηκαν από την νησίδα στην περιοχή Μαρασιά του Έβρου.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Σύμφωνα με την αστυνομία στους μετανάστες, που είναι καλά στην υγεία τους, δόθηκαν ρούχα, φαγητό και πρώτες βοήθειες και θα μεταφερθούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας. Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ: «Εντοπίστηκαν απογευματινές ώρες σήμερα (4-6-2023) από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, με τη συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ. και παρουσία αξιωματούχων του Frontex, -91- μη νόμιμοι μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε νησίδα εντός της κοίτης του ποταμού Έβρου, πλησίον παρέβριας περιοχής των Μαρασίων Ορεστιάδας.Πρόκειται για 32 άντρες, 25 γυναίκες και 34 ανήλικους, για τον εντοπισμό των οποίων είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από Μ.Κ.Ο. αναφορικά με την τοποθεσία όπου βρίσκονταν.Από τις επακόλουθες έρευνες διακριβώθηκε η βασιμότητα των πληροφοριακών στοιχείων και άμεσα πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες ενέργειες για τη διάσωσή τους, ενώ στο σημείο παρίστατο κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.Όπως διαπιστώθηκε οι μετανάστες είχαν προωθηθεί στο ελληνικό έδαφος από διακινητή, ο οποίος τους μετέφερε από την απέναντι όχθη με βάρκα και τους εγκατέλειψε στη νησίδα.Οι ανάγκες ένδυσης, σίτισης και πρώτων βοηθειών των διασωθέντων, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, καλύφθηκαν άμεσα από τις ελληνικές Αρχές, ενώ θα μεταφερθούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας για τις περαιτέρω διαδικασίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης

Στο βίντεο που μετέδωσε το MEGA, δείχνει ότι ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται πολλά παιδιά και γυναίκες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρχικής καταμέτρησης κατά την μεταφορά τους στα τουριστικά λεωφορεία 34 άτομα ανήλικα (παιδιά και μωρά).

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο χωριό Φυλάκιο όπου βρίσκεται το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων (ΠΡΟΚΕΚΑ), όπου και θα παραμείνουν για να πραγματοποιηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως η εξέτασή τους από γιατρούς, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ταυτοποίησή τους.

Δείτε επίσης