Ελλάδα

Αγίου Πνεύματος: Ανοιχτά σούπερ μάρκετ και μαγαζιά - Ποιοι δεν δουλεύουν

Αναλυτικά τα ωράρια σε λιανεμπόριο και καταστήματα

Αργία Αγίου Πνεύματος, Σούπερ Μάρκετ, Λιανεμπόριο,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για το λιανεμπόριο και τα σούπερ μάρκετ σήμερα Δευτέρα (5-6) είναι σαν μια οποιαδήποτε Δευτέρα και ας είναι η γιορτή του Αγίου Πνεύματος, που έτσι κι αλλιώς είναι μια... περίεργη αργία, καθώς δεν ισχύει για όλους.

Η ημέρα δεν είναι στις επίσημες αργίες και η ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή της στα τέλη Μαΐου, διευκρίνισε τι ισχύει και τι όχι για την αμοιβή όσων εργαστούν αλλά και ποιες εταιρίες δουλεύουν κανονικά. Κλειστές θα είναι οι τράπεζες και το Δημόσιο.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι το πρώτο του καλοκαιριού, και όσοι δεν περιλαμβάνονται στην παρακάτω λίστα των κλάδων που δεν εργάζονται στις 5 Ιουνίου, θα πρέπει να πάρουν μία μέρα από την κανονική τους άδεια για να μπορέσουν να κάνουν την πρώτη απόδραση σε προορισμό της επιλογής τους.

Αγίου Πνεύματος 2023: Το ωράριο σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Κανονικά ανοιχτά θα είναι σήμερα Δευτέρα 5 Ιουνίου, μαγαζιά και σούπερ μάρκετ, αφού δεν είναι επίσημη αργία.

Το ωράριο των σούπερ μάρκετ συγκεκριμένα, διαμορφώνεται ως εξής:

ΑΒ Βασιλόπουλος: 08:00 - 21:00
Σκλαβενίτης: 08:00 - 21:00
Μασούτης: 08:00 - 21:00
Κρητικός: 08:00 - 21:00
My Market: 08:00 - 21:00
Γαλαξίας: 08:00 - 21:00

Το ίδιο ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία θα είναι ανοιχτά κανονικά, με ωράριο όπως κάθε Δευτέρα.

Αργία Αγίου Πνεύματος 2023: Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τον ιδιωτικό τομέα

Η Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2023 (Αγίου Πνεύματος), δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες, που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), www.kepea.gr.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), από τον κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, θα λάβουν κανονικά τον μισθό τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν παρότι έχει χαρακτηριστεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει εφέτος κατ’ εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι, που απασχολούνται, δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους, εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους, εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό.

Δείτε επίσης