Ελλάδα

Ο Έλληνας τραπεζίτης» των καρτέλ ναρκωτικών της Γλυφάδας με τα 250 εκατομμύρια ευρώ

Ο 52χρονος είχε στήσει «υπόγειο» κρυπτογραφημένο ψηφιακό τραπεζικό σύστημα και διακινούσε περίπου 25 εκατ. ευρώ μηνιαίως μέσω εφαρμογών

ΣΔΟΕ, έρευνα, EUROPOL, σύλληψη, 52χρονος, ξέπλυμα χρήματος, ναρκωτικά, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παρατράπεζα, εμπόριο ναρκωτικών, Γλυφάδα, ολλανδικές αρχές
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε ένα πολυτελές οροφοδιαμέρισμα στη Γλυφάδα, είχε στήσει το «στρατηγείο» του τα τελευταία τρία χρόνια ο 52χρονος κεντρικός «τραπεζίτης» της εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλενε το «μαύρο» χρήμα από την διακίνηση σκληρών ναρκωτικών.

Έπειτα από τρίμηνη συνεργασία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής με τις αντίστοιχες Ολλανδικές Αρχές, εντοπίστηκε και συνελήφθη στη Γλυφάδα 52χρονος Έλληνας υπήκοος, Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος αναζητούνταν με διεθνές ένταλμα σύλληψης, των Ολλανδικών αρχών, ως διευθυντικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης που ασχολείται με τη συλλογή και διανομή μεγάλων χρηματικών ποσών που προέρχονταν από το εμπόριο ναρκωτικών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση διακινούσε σε καθημερινή βάση, μέσω «υπόγειου» τραπεζικού συστήματος με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, μεγάλα χρηματικά ποσά και υπολογίζεται ότι για χρονικό διάστημα περί των 10 μηνών διακινήθηκαν ποσά της τάξεως των 250.000.000 ευρώ –ή περίπου 25 εκατ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσον όρο.

ΣΔΟΕ, έρευνα, σύλληψη, 52χρονος, ξέπλυμα χρήματος, ναρκωτικά, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παρατράπεζα, εμπόριο ναρκωτικών, Γλυφάδα, ολλανδικές αρχές, Αττική

Σύμφωνα με τη Europol, η σύλληψή του αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας μακράς έρευνας της Ολλανδικής αστυνομίας για τη δράση αυτού του «σκιώδους τραπεζίτη» που δραστηριοποιείται στην Ολλανδία και κινούσε τα νήματα από την Αθήνα, όπου ζούσε πλουσιοπάροχα.

Ο 52χρονος Αλβανός, με καθαρό ποινικό μητρώο, θεωρείται ότι ηγείτο εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση από την διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.

Η Europol κατάφερε να συγκεντρώσει πλήθος πληροφοριών εισχωρώντας στα συστήματα τριών εργαλείων κρυπτογραφημένης επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι εγκληματίες, τα Encrochat, Sky ECC και ANOM.

Με ηλεκτρονικές high tech μεθόδους

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, για τις οικονομικές συναλλαγές του κυκλώματος, o «τραπεζίτης» αξιοποιούσε high tech «τεχνάσματα», με εφαρμογές που είχε κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο. Παράκαμπτε ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα, αξιοποιώντας ηλεκτρονικές εφαρμογές και ψηφιακά πορτοφόλια από όλο τον κόσμο, μέσω των οποίων έστελναν χρήματα ο ένας στον άλλον, χρησιμοποιώντας τηλεφωνικούς αριθμούς-«μαϊμού», που ήταν δηλωμένοι σε ονόματα θανόντων, άσχετων προσώπων (θύματα) ή εξαθλιωμένων ατόμων (money mules).

Πίσω από τους τηλεφωνικούς αριθμούς, υπήρχαν συνδεδεμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί, στους οποίους τα εμβάσματα περνούσαν τάχιστα, χωρίς είσοδο σε περιβάλλον ηλεκτρονικής τραπεζικής (web banking). Μέσω εφαρμογών κρυπτογράφησης και παραπλάνησης των συστημάτων γεωγραφικού εντοπισμού, κατάφερναν να μην εντοπίζονται οι ροές χρήματος από τις διεθνείς διωκτικές αρχές.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 52χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά σε χαρτονομίσματα προερχόμενα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Καναδά , δολάρια Αυστραλίας, ελβετικά φράγκα, λίρες Τουρκίας, Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Rand Νοτίου Αφρικής.

Επίσης, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων και κινητό που χρησιμοποιούσε για τις αναρίθμητες κρυπτογραφημένες συνομιλίες μέσω ειδικών εφαρμογών, tablet, ψηφιακός δίσκος και κάρτες SIM.

ΣΔΟΕ, έρευνα, σύλληψη, 52χρονος, ξέπλυμα χρήματος, ναρκωτικά, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παρατράπεζα, εμπόριο ναρκωτικών, Γλυφάδα, ολλανδικές αρχές, Αττική

Η Δίωξη Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής συνεχίζει τη συνεργασία με τις αντίστοιχες Ολλανδικές Αρχές και με τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές της χώρας, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες περί νομιμοποίησης εσόδων στην Ελλάδα προερχομένων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στην ανακοίνωσή της η Europol τονίζει: «Ένας από τους μεγαλύτερους "υπόγειους" τραπεζίτες της Ευρώπης συνελήφθη στην Ελλάδα. Συνελήφθη στις 31 Μαΐου στην Αθήνα στην Ελλάδα. Η σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς έρευνας της Ολλανδικής Αστυνομίας (Politie) για τις δραστηριότητες αυτού του παράνομου τραπεζίτη στην Ολλανδία. Ο άνδρας ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση για εγκληματίες. Αυτή η σύλληψη υποστηρίχθηκε από την Επιχειρησιακή Ομάδα TOKEN που συστάθηκε στην Europol με στόχο τα δίκτυα που διευκολύνουν τις υπόγειες τραπεζικές συναλλαγές παγκοσμίως».

Δείτε επίσης