Ελλάδα

Καιρός: Με επικίνδυνες καταιγίδες το Σαββατοκύριακο - Σήμερα αίθριος και με 30άρια

Για επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή καταιγίδες κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης - Η πρόγνωση της Χριστίνας Ρήγου και της ΕΜΥ

Καιρός, Αίθριος, Καταιγίδες, Σαββατοκύριακο,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο καιρός σήμερα Παρασκευή (9-6) αναμένεται να είναι αίθριος με τοπικές νεφώσεις.

Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι τονίζουν πως το Σαββατοκύριακο και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται νέα αστάθεια του καιρού.

Μάλιστα, οι μετεωρολόγοι, προειδοποιούν για ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες σε πολλές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού αλλά και του δυτικού και βόρειου Αιγαίου.

Ειδικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στη δική του πρόγνωση κάνει λόγο για καταιγίδες επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή από τις οποίες είναι «πολύ πιθανόν να επηρεαστούν τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη»

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, έντονη αστάθεια θα χαρακτηρίζει τον καιρό τις επόμενες ημέρες.

Μέσα από ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, ο κ. Μαρουσάκης προειδοποιεί για επικίνδυνες καταιγίδες το σαββατοκύριακο αλλά και την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, «από τις καταιγίδες πολύ πιθανόν να επηρεαστούν τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη».

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς τα φαινόμενα αστάθειας ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα.

Πάντως, σήμερα ο καιρός αναμένεται αίθριος με τοπικές νεφώσεις. Σύμφωνα με το meteo, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης αναμένεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή και καταιγίδες.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για τον καιρό

«Με τις ασταθείς αέριες μάζες να μη λένε να απομακρυνθούν από τη χώρα μας, αναμένεται να κυλήσουν και οι επόμενες αρκετές ημέρες με αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικά ισχυρών και επικίνδυνων καταιγίδων.

Μια νέα πυροδότηση της αστάθειας αναμένεται το Σαββατοκύριακο αλλά και στις αρχές της άλλης εβδομάδας προκαλώντας ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες σε πολλές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού αλλά και του δυτικού και βόρειου Αιγαίου.

Οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλώνονται στον ηπειρωτικό κορμό κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, ενώ μέσα στη νύχτα αλλά και κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών θα επηρεάζουν θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και αυτό συμβαίνει διότι μέσα στην ημέρα η ξηρά αποθηκεύει μεγάλα ποσά θερμότητας ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί οι θαλάσσιες εκτάσεις εμφανίζονται πιο θερμές με αποτέλεσμα τα φαινόμενα αυτά αστάθειας να μετατοπίζονται προς τα εκεί διότι για να δημιουργηθούν και να συντηρηθούν στην εποχή την οποία βρισκόμαστε χρειάζονται αυτή τη θερμότητα σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο αέρα στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Καταιγίδες επικίνδυνες ακόμη και για την ανθρώπινη ζωή

Όπως τονίζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, αυτά τα φαινόμενα αστάθειας μπορεί χρονικά να μην έχουν μεγάλη διάρκεια, σε τοπικό επίπεδο όμως μπορεί να προκαλέσουν πολλά και σημαντικά προβλήματα ακόμη και απώλεια ανθρώπινης ζωής. Αυτό οφείλεται στην εκδήλωση των κεραυνών οι οποίοι εξαιτίας της έντονης αστάθειας εμφανίζουν μεγάλη ισχύ αλλά και συχνότητα.

Έτσι θα πρέπει να απομακρυνόμαστε από θάλασσες και ακτές αλλά και από υψηλά σημεία αναζητώντας προστατευμένες περιοχές. Προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν και από το χαλάζι όπως και από τον μεγάλο όγκο νερού.

Ακολουθούν χάρτες βροχόπτωσης από το μετεωρολογικό μας μοντέλο σαν μια περιγραφή του όλου φαινομένου σημειώνοντας ωστόσο ότι οι χάρτες αυτοί είναι ενδεικτικοί και μόνο, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν αποκλίσεις.

Από τις καταιγίδες πολύ πιθανόν να επηρεαστούν τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη».

Η πρόγνωση της Χριστίνας Ρήγου

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο Χριστίνα Ρήγου, σήμερα Παρασκευή η μέρα θα κυλήσει με καλές καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα και ζέστη.
Από το πρωί ο καιρός θα είναι αίθριος, με αρκετή ηλιοφάνεια στα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο και κυρίως στα ανατολικά τμήματα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις το πρωί, οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα.

Τις θερμές ώρες της ημέρας, το μεσημέρι και το απόγευμα, θα εκδηλωθούν σύντομες τοπικές μπόρες στα ηπειρωτικά ορεινά και στα ορεινά της Κρήτης, ενώ σε ορεινές περιοχές της Μακεδονίας περιμένουμε πρόσκαιρες καταιγίδες, φαινόμενα που αργά το απόγευμα θα σταματήσουν και ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, αλλά η ζέστη θα κινηθεί σε κανονικά και υποφερτά πλαίσια. Στους 30-31 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει το θερμόμετρο στη δυτική Ελλάδα, 32 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια και 31-33 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια, με την υψηλότερη τιμή να αναμένεται στο θεσσαλικό κάμπο. Στη νησιωτική χώρα προβλέπονται θερμοκρασίες που κυμανθούν το μεσημέρι κοντά στους 26-30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί. Στο Ιόνιο 3-5 μποφόρ και στο Αιγαίο πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 6 μποφόρ.

Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική, με αρκετή ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και αραιή νέφωση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-32 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 3-5 μποφόρ, με εξασθένηση το απόγευμα. Στον Ευβοϊκό σε βόρειες διευθύνσεις, και στο Σαρωνικό πρόσκαιρα νότιοι.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με διαστήματα με ήλιο ενδιάμεσα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά θα σημειωθούν βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-29 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι σε νότιες διευθύνσεις στο Θερμαϊκό 2-4 μποφόρ.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Το Σάββατο επιστρέφουν οι άστατες κατά διαστήματα καιρικές συνθήκες. Έτσι, ενώ η μέρα θα ξεκινήσει με ήλιο και αίθριο καιρό, το μεσημέρι θα σημειωθούν μπόρες στα ορεινά και καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο καιρός στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άστατος, καθώς αναμένεται να βρέχει μέχρι το βράδυ και όχι μόνο στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στους 31-33 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και έως 30 βαθμούς Κελσίου στο νότιο Αιγαίο. Βορειοδυτικοί οι άνεμοι 2-4 μποφόρ στα ανατολικά και νότια 5-6 μποφόρ.

Την Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις και βροχές στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά. Ωστόσο η αστάθεια το μεσημέρι θα είναι έντονη και γενικευμένη σε όλη τη χώρα, με βροχές και στα ορεινά καταιγίδες. Ο καιρός θα βελτιωθεί το βράδυ στις περισσότερες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο 2-3 βαθμούς, στους 29-30 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι και βορειοδυτικοί άνεμοι 2-4 μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο και 5 μποφόρ.

ΕΜΥ: Γενική πρόγνωση για τον καιρό σήμερα

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά και στην κεντρική Μακεδονία πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα νησιά τους 26 με 28 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τους 29 με 31 και τοπικά τους 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Πρόγνωση για τον καιρό σήμερα ανά περιοχή

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας. Βελτίωση από το βράδυ.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά και πιθανώς στα ορεινά της Ηπείρου μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 και στα ηπειρωτικά έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και μέχρι το μεσημέρι στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 και τοπικά στη Θεσσαλία έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Κρήτη με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το βράδυ δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, κατά περιόδους αυξημένες, με τοπικούς όμβρους και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση από αργά το απόγευμα.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και μέχρι το απόγευμα στα νότια έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και μέχρι το μεσημέρι στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Το απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα γύρω ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10-06-2023

Στη Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες στα ηπειρωτικά το μεσημέρι - απόγευμα, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια από δυτικές 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα νησιά τους 25 με 28 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τους 28 με 30 και τοπικά τους 31 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11-06-2023

Αρχικά στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες το μεσημέρι - απόγευμα στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12-06-2023

Στη Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες το μεσημέρι - απόγευμα στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα δυτικά και νότια πελάγη τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα .κεντρικά και τα βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13-06-2023

Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση από το βράδυ. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το μεσημέρι - απόγευμα στα ηπειρωτικά, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Δείτε επίσης