Ελλάδα

Σεισμός στην Αταλάντη: Καθίζηση υπέστη η παραλία Γιάλτρων - Τι είπε ο κ. Λέκκας

Γιατί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ χαρακτήρισε την Ατάλαντη ως ένα «παρεξηγημένο» ρήγμα

σεισμοσ στην Αταλαντη, ρηγμα αταλαντης,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τον σεισμό μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 15:30 της Πέμπτης με επίκεντρο την Αταλάντη, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική.

Η επιφύλαξη των ειδικών εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουν εάν πρόκειται για τον κύριο ή όχι σεισμό.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ο σεισμός ήταν 4,8 Ρίχτερ με επίκεντρο στα 17 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Λιβαδειάς και εστιακό βάθος 2 χλμ.

Η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι σεισμολόγοι, θα πρέπει να περάσουν 48 ώρες. για να διαπιστωθεί αν ήταν ο κύριος σεισμός.

Ο σεισμός στην Αταλάντη προκάλεσε κατολίσθηση σε βουνό στην Τραγάνα, άλλαξε το τοπίο στη γνωστή παραλία Μύλος Γιάλτρων στη Βόρεια Εύβοια. «Η παραλία του Μύλου δεν υπάρχει πλέον όπως την ξέραμε... Μετά τον σημερινό (σ.σ. χθεσινό) σεισμό άνοιξε πιθανόν ρήγμα που κατάπιε το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας», γράφει συγκεκριμένα το τοπικό μέσο diavlosnews.gr.

Φωτογραφίες από την καθίζηση στην παραλία Γιάλτρων:

Ευθύμης Λέκκας, σεισμος στην Αταλαντη, σεισμοσ

Ευθύμης Λέκκας, σεισμος στην Αταλαντη, σεισμοσ

Ευθύμης Λέκκας, σεισμος στην Αταλαντη, σεισμοσ

Το ρήγμα είναι γνωστό αλλά προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς είναι κοντά στο ρήγμα της Αταλάντης, το οποίο για να μπορέσει να «φορτώσει ενέργεια, χρειάζεται πάνω από 300-400 χρόνια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ρήγμα της Αταλάντης είναι σπασμένο σε 3 κομμάτια. Επομένως αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι πώς θα εξελιχθεί η μετασεισμική ακολουθία, ενώ δίνουν ελάχιστες πιθανότητες αυτός ο σεισμός να ενεργοποιήσει το συγκεκριμένο ρήγμα.

Λέκκας στο MEGA: Το ρήγμα του σεισμού δεν σχετίζεται με το ρήγμα της Αταλάντης


Για τον σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αταλάντη μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

«Ήταν μία ήσυχη νύχτα απόψε, δεν είχαμε έντονη σεισμικότητα, βεβαίως είχαμε κάπου 30 σεισμούς μετά από 3.33 η ώρα που εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός της τάξεως των 4,8 ρίχτερ. Έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρούς σεισμούς, 1-1,5, 2 Ρίχτερ, που συμπληρώνουν την εικόνα που είχαμε. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλλά όπως φαίνεται αποσβένεται η όλη διαδικασία», είναι αρχικά

«Βέβαια η περιοχή έχει ένα ιστορικό από το 2013 στο Ρεγγίνι, ένα χωριό βορειοδυτικά της περιοχής όπου οι σεισμοί κράτησαν περίπου 1-2 μήνες και το όριο των σεισμών ήταν στα 5,2 Ρίχτερ. Είχαμε αρκετές ζημιές τότε. Οι ζημιές τώρα είναι πολύ μικρές σε περίπου 10 σπίτια», συνέχισε ο κ. Λέκκας.

Για την υποχώρηση τμήματος της ακτής στην Αιδηψό ανέφερε: «Ένα περίεργο φαινόμενο αναρτήθηκε στην Αιδηψό στην Εύβοια όπου υποχώρησε ένα τμήμα της ακτογραμμής με τον σεισμό, βέβαια είναι ένα δευτερογενές φαινόμενο όπου με την αστάθεια που υπήρχε και με τη δόνηση είχαμε απόσπαση ενός τμήματος της ακτής, αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».

«Το ρήγμα δεν είναι το ρήγμα της Αταλάντης αν και το υποθέσαμε στην αρχή, αλλά ούτως η άλλως η Ατάλαντη είναι ένα «παρεξηγημένο» ρήγμα. Έχει δώσει βέβαια τον σεισμό του 1894, με πάρα πολλές ζημιές και διπλό σεισμό με 6,7 και 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά αυτό το ρήγμα με βάση τις τελευταίες έρευνες, γεμίζει με ενέργεια πάνω από 500 χρόνια. ανενεργό ρήγμα δεν είναι η Αταλάντη, δίνει σεισμούς και το ονομάζουμε ενεργό. Φαίνεται ότι όλα πάνε καλά μέχρι στιγμής», κατέληξε ο κ. Λέκκας για το ρήγμα της Αταλάντης.

Δείτε επίσης