Ελλάδα

Athens Pride 2023: Όλα έτοιμα για την πορεία υπερηφάνειας

Η έφοδος στο Stonewall Inn, οι διαμαρτυρίες και το γκέι κίνημα

Αθήνα, παρέλαση, δικαιώματα, γκέι, λεσβίες, ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ιστορία, γκέι μπαρ, Νέα Υόρκη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Μια φορά κι έναν καιρό…» έτσι αρχίζουν όλα τα παιδικά παραμύθια και αυτήν τη φράση επέλεξαν οι διοργανωτές του Athens Pride 2023, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία σε όλα τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία και στο τέλος να πουν «[…] διεκδίκησα και πέτυχα».

«Μια φορά κι έναν καιρό… με φώναζαν με το όνομά μου. Μπορούσα να συστηθώ χωρίς συστολή, να δείξω την ταυτότητά μου όπου θέλω και με ανέφεραν με τις σωστές αντωνυμίες και έμφυλες λέξεις», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το βίντεο της καμπάνιας της φετινής διοργάνωσης. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα του Σαββάτου.

Να σημειώσουμε ότι σε ισχύ θα τεθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της διεξαγωγής εκδηλώσεων.


Η ιστορία του Pride

Ήταν 28 Ιουνίου του 1969, όταν στο Stonewall Inn, ένα δημοφιλές γκέι κλαμπ στην οδό Christopher στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, μπήκαν άνδρες της αστυνομίας προκειμένου να διεξάγουν έλεγχο. Ήταν βαριά οπλισμένοι και η κατηγορία ήταν η παράνομη πώληση οινοπνεύματος. Για δεύτερη φορά την ίδια εβδομάδα το μπαρ γινόταν στόχος. Οι επιδρομές στα γκέι μπαρ είχαν γίνει συχνό φαινόμενο και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα βρίσκονταν στο στόχαστρο.

Οι συλλήψεις και η βία που ακολούθησαν εξαγρίωσαν τον κόσμο που βρισκόταν έξω από το μπαρ με αποτέλεσμα να επιτεθούν στα αστυνομικά οχήματα με πέτρες, μπουκάλια, ακόμη και δοχεία απορριμμάτων. Οι διαμαρτυρίες και οι συγκρούσεις με την αστυνομία συνεχίστηκαν για ημέρες.

Τον Ιούλιο οι gay ακτιβιστές κυκλοφόρησαν φυλλάδια, απαιτώντας μια μαζική «συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση». Η συμμαχία που σχηματίστηκε από τη συνεδρίαση υιοθέτησε την ονομασία «Gay Απελευθερωτικό Μέτωπο» (Gay Liberation Front). Ανάμεσα στις διεκδικήσεις της ήταν να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία, η προστασία στον εργασιακό χώρο, η ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού και η θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων.

Ακολούθησαν και άλλα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και δημιουργήθηκαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των γκέι και λεσβιών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον επόμενο χρόνο πραγματοποιήθηκε η «πορεία στο Stonewall» σε ανάμνηση του γεγονότος και συγχρόνως ως μορφή διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και της βίας που ασκήθηκαν στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Τον Ιούνιο του 1999, το Stonewall μπαρ ανακηρύχτηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς και τμήμα της οδού Christopher μετονομάστηκε Stonewall Place.

Η πρώτη απόπειρα διοργάνωσης Pride στην Ελλάδα επιχειρήθηκε από το ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας) στις 28 Ιουνίου 1980 στην Αθήνα. Δέκα χρόνια μετά διοργανώθηκαν αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Η αρχή του Athens Pride, με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, σηματοδοτείται το 2005 με τη δημιουργία του «Φεστιβάλ Περηφάνειας Αθήνας - Athens Pride».

Δείτε επίσης