Ελλάδα

Δεκάδες μαθητές κατηγορούνται για παιδική και εκδικητική πορνογραφία

Από 5 έως και 35 ευρώ πουλούσαν φωτογραφίες στο διαδίκτυο - Πως αποκαλύφθηκαν από την ΕΛΑΣ

Δεκάδες μαθητές κατηγορούνται για παιδική και εκδικητική πορνογραφία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σοκάρει η υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας έπειτα από μεγάλη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με την εμπλοκή μαθητών λυκείου σε κύκλωμα πορνογραφίας ανηλίκων και εκδικητικής πορνογραφίας.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποίησε πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Συγκοινωνούντα Δοχεία», στο πλαίσιο της καταπολέμησης του φαινομένου της εκδικητικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο.

Αίσθηση προκαλεί ότι οι περισσότεροι από τους 32 κατηγορούμενους είναι είτε μαθητές Λυκείου είτε φοιτητές. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ανήλικου από την Πελοπόννησο που γνώρισε άλλον ανήλικο από τα Δωδεκάνησα και άρχισαν να ανταλλάσσουν πορνογραφικο υλικό που στη συνέχεια πουλούσαν στα «κανάλια» τους.

Ο ανήλικος από την Πελοπόννησο φέρεται να παραδέχτηκε ότι διακίνησε περίπου 50-60 φωτογραφίες έναντι 5 ευρώ, ενώ ο ανήλικος από τα Δωδεκάνησα φέρεται να παραδέχτηκε ότι διακίνησε περίπου 300 φωτογραφίες. Η γνωριμία των δύο ανηλίκων έγινε -σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- μέσω βιντεοπαιχνιδιού.

Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν την πράξη τους, κάποιοι είπαν προφορικά στους αστυνομικούς ότι το έκαναν χωρίς να το σκεφτούν, ενώ ένας είπε ότι το έκανε γιατί το βρήκε ενδιαφέρον.

Η έρευνα της ΕΛΑΣ

Πιο αναλυτικά, η έρευνα έγινε από τις 16 Ιουνίου μέχρι τις 26 Ιουνίου, με τους αστυνομικούς να κάνουν εφόδους σε σπίτια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αίγιο, Κόρινθο, Καλαμάτα, Χαλκιδική, Δράμα, Κομοτηνή, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Βόλο, Φάρσαλα, Αλιβέρι, Θήβα και Ρόδο.

Συνολικά ταυτοποιήθηκαν 32 άτομα (31 Έλληνες και ένας αλλοδαπός), εκ των οποίων τα έξι συνελήφθησαν. Οι κατηγορούμενοι διατηρούσαν πρόσβαση σε servers σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και διακινούσαν μεγάλο όγκο υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και εκδικητικής πορνογραφίας.

Το επίμαχο υλικό εμπλουτιζόταν και ανανεωνόταν σε τακτική βάση, ώστε να είναι δυνατή η διαρκής αγοραπωλησία και ανταλλαγή ταυτόχρονα σε όλους τους διακομιστές.

Συνολικά ταυτοποιήθηκαν 30 ανήλικα θύματα, ηλικίας 13 έως 17 ετών και 10 ενήλικα θύματα εκδικητικής πορνογραφίας. Το πορνογραφικό υλικό το πουλούσαν έναντι 5 έως 35 ευρώ.

Δείτε επίσης