Άλκης Καμπανός: Ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης ζητά η οικογένεια του
Οι λόγοι που κατέθεσαν το αίτημα έφεσης οι γονείς και η αδερφή του δολοφονημένου φιλάθλου του Άρη

Την ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης που εκδόθηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες, ζητά η οικογένεια του δολοφονημένου Άλκη Καμπανού, θεωρώντας ότι δεν αξιολογήθηκαν σωστά κάποιες πτυχές της υπόθεσης που αφορούν τον δόλο και των 12 κατηγορουμένων.
Το αίτημα έφεσης υπεβλήθη από την οικογένεια του 19χρονου Άλκη Καμπανού στην εισαγγελέα εφετών θεωρώντας ότι το δικαστήριο αξιολόγησε εσφαλμένα κάποιες πτυχές της υπόθεσης και κυρίως δεν εκτίμησε σωστά το δόλο των 12 κατηγορούμενων, αλλά και τη συμμετοχή κάποιων εξ αυτών που κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί στη δολοφονία του 19χρονου.
«Δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε ένα σημείο για το οποίο να μην αποδοθεί δικαιοσύνη στην όλη υπόθεση», δήλωσε ο Γιάννης Πουλτσίδης, ένας εκ των συνηγόρων της οικογένειας Καμπανού (προς υποστήριξη της κατηγορίας), μεταφέροντας την εντολή των γονιών του Άλκη και της αδελφής του.
Σε ποια σημεία στηρίζονται οι γονείς και η αδερφή του Άλκη που ζητούν την ακύρωση της απόφασης
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας τα δύο σημεία στα οποία επικεντρώνεται η αίτησή τους αφορά:
Τον χαρακτηρισμό του δόλου, από ανθρωποκτόνο σε ενδεχόμενο, όπως, ομόφωνα αποφάσισαν οι επτά δικαστές (σε σύνθεση τριών τακτικών και τεσσάρων λαϊκών δικαστών).
«Είναι ολοφάνερο ότι υπήρχε ανθρωποκτόνος δόλος, αν αναλογιστούμε τα μέσα των δραστών, τα σημεία που χτυπούσαν και τη διάρκεια της επίθεσης» ανέφερε σχετικά ο συνήγορος.
Το μερίδιο συμμετοχής τριών εκ των καταδικασθέντων ως συνεργών στην επίθεση και ειδικότερα των οδηγών των τριών αυτοκινήτων, δηλαδή του 1ου, του 5ου και του 12ου κατηγορούμενου. Τεκμηριώνοντας τη θέση της όσον αφορά τους τρεις παραπάνω, η πλευρά Καμπανού επικαλείται ως προς τον 1ο την εισαγγελέα της έδρας που είχε προτείνει να καταδικαστεί ως ηθικός αυτουργός, ως προς τον 5ο ότι – σύμφωνα με βιντεοληπτικό υλικό της δικογραφίας – «φαίνεται να αποχωρεί κατά τα τελευταία δευτερόλεπτα της επίθεσης, πάνω από το σώμα του ‘Αλκη» και ως προς τον 12ο την έκθεση πραγματογνωμοσύνης που «φαίνεται το αυτοκίνητό του να είναι ακινητοποιημένο για 37 δευτερόλεπτα» παρότι ο ίδιος κατηγορούμενος υποστηρίζει τα περί του αντιθέτου.
Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή από τον εισαγγελέα εφετών όπου θα αποφανθεί επί του θέματος, και αν γίνει δεκτή τότε η υπόθεση θα κριθεί από μηδενική βάση στον ανώτερο βαθμό δικαιοδοσίας (Μικτό Ορκωτό Εφετείο).
Υπενθυμίζουμε ότι έφεση κατά της απόφασης είχαν ασκήσει και οι δώδεκα καταδικασθέντες, για τους οποίους ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης ισχύει η αρχή της «μη χειροτέρευσης» (σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση).
Στην πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου 7 εκ των 12 κατηγορούμενων είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον σε πολυετείς καθείρξεις, καθώς κρίθηκαν ένοχοι ως συναυτουργοί στην ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του 19χρονου Άλκη, ενώ οι υπόλοιποι 5 κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί στην πράξη αυτή και καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις. Όλοι επέστρεψαν στις φυλακές μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου.