Ελλάδα

Φωτιά στην Ρόδο: Τρία μέτωπα στο νησί - Μάχη να μην περάσει στο πυκνό δάσος

Δόθηκε εντολή εκκένωσης για Μάσαρι, Μαλώνα, Χαράκι, Κιοτάρι, Πεύκους Λίνδο, Κάλαθο - Συνεχείς αναζωπυρώσεις στον Απόλλλωνα προς Προφήτη Ηλία

Φωτιά, Ρόδος,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ατέλειωτος ήταν ο πύρινος εφιάλτης και αυτή τη νύχτα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ρόδου καθώς η φωτιά ανεξέλεγκτη πλέον συνεχίζει τα μαίνεται στο νησί.

Οι επιχειρήσεις κατάσβεσης συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς σε τρία ενεργά μέτωπα στο νησί. Συγκεκριμένα, στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά της Ρόδου προς Γεννάδι, χωματουργικά για να μην περάσει το ρέμα. Στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και 3 Τρακτορες. Από αέρα επιχειρούν ήδη 3 Τρακτορες, ένα Mi-8, 2 Chenook και ένα συντονιστικό ΒΚ-117.

Μέτωπο φωτιάς καίει και στον Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία, με συνεχείς αναζωπυρώσεις. Μεγάλη προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος η πυρκαγιά. Ανατολικά τεχνίτης λίμνης Γαδουρα, προσπάθεια να μην επεκταθεί προς Κάλαθο. Επιπρόσθετα στα Λαερμα επιχειρει ένα Ε/Π S-64.

Για τις επιχειρήσεις εκκένωσης, απεγκλωβισμού και φιλοξενίας πολιτών:

-Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, τα έξι άτομα που προσκομίστηκαν από ΕΚΑΒ με ελαφρά αναπνευστικά χθες έλαβαν αμέσως εξιτήριο.

-Εξασφαλίστηκαν χώροι για την προσωρινή φιλοξενία χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών που απομακρύνθηκαν από τις εστίες ή τα καταλύματά τους, σε ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρο, γυμναστήρια, σχολεία και δημόσιους/ δημοτικούς χώρους.

-Υπήρξε μέριμνα για την παροχή τροφής, νερού και παρακολούθησης από γιατρό στους χώρους φιλοξενίας.

-Υπεύθυνοι guest relations ξενοδοχείων θα πάνε στους χώρους φιλοξενίας (για όσους είναι σε ξενοδοχεία θα το φροντίσουν οι ξενοδόχοι) ώστε οι επισκέπτες που το επιθυμούν να έρθουν σε επικοινωνία με tour operators και παράλληλα να υπάρχει καλύτερη εικόνα πού έχει βρει προσωρινή στέγη ο καθένας. Θα δράσουν ως σύνδεσμοι δηλαδή. Στα σχολεία αυτή τη ευθύνη θα την αναλάβουν οι διευθυντές.


-Σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και πρεσβείες θα λειτουργήσει σήμερα hotspot στο αεροδρόμιο Ρόδου, ώστε επισκέπτες που έχασαν ή δεν πήραν μαζί τους τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους κατά τις εκκενώσεις να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους χωρίς δυσκολία.

Επιπροσθέτως, σήμερα, σε συνεννόηση με τον ιατρικό σύλλογο, θα πάνε ξανά γιατροί και παιδίατροι στους χώρους φιλοξενίας.

Για άλλη μία νύχτα οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες σε τρία μέτωπα, ενώ σε αρκετά σημεία δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Κιοτάρι, Πεύκους, Λίνδο, Κάλαθο.

Την ίδια στιγμή, υπήρχαν αναφορές για καμένα σπίτια στα Λάερμα.

Νέες εκκενώσεις τη νύχτα: Μάσαρη, Μαλώνας, Χαράκι

Η τελευταία εξέλιξη ήταν ότι λίγο πριν τις δυο τα ξημερώματα δόθηκε μια ακόμη εντολή εκκένωσης που αφορά τις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι στη Ρόδο.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ενημερώθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι, εκκενώστε τώρα προς Ρόδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Βίντεο από τη φωτιά που μαίνεται στη Ρόδο

Αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιά σήμερα -Αγωνία για τους ανέμους σήμερα στη Ρόδο

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για πρώτη φορά ο βαθμός επικινδυνότητας είναι στο 5 για την Αττική και άλλες 12 περιοχές. Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές είναι και η Ρόδος, όπου αναμένονται και ισχυροί άνεμοι σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Αναλυτικά οι περιοχές ανα βαθμό επικινδυνότητας ειναι:

Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 5 (Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού)
• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
• Περιφέρεια Κρήτης
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
• Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης)
• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 3 (Υψηλή)
Περιοχές των Περιφερειών: Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής-Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου.

Δείτε τον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας για τις πυρκαγιές:

Χάρτης, Πυρκαγιά, Φωτιά, Ρόδος, Εκκενώσεις, Χωριά, Μάσσαλι, Χαράκι,. Μαλώνας, Κάτοικοι, Επισκέπτες,

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Ρόδο

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στη Ρόδο, γύρω στα μεσάνυχτα έέφτασε κυβερνητικό κλιμάκιο για το θέμα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ρόδο η οποία εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή Απολλώνων, Λαέρμων και Λάρδου.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο απαρτίζεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

Το κλιμάκιο μετέβη αρχικά στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο όπου είχαν συνεργασία με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και άλλα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με τα νέα δεδομένα για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για σειρά ζητημάτων που αφορούν προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως η φιλοξενία τουριστών από τις περιοχές που εκκενώθηκαν σε άλλους χώρους

Δείτε επίσης