Ελλάδα

Κάρυστος: Συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω ισχυρών ανέμων - Στις αυλές σπιτιών η φωτιά

«Η κατάσταση είναι εφιαλτική για τα χωριά Πλατανιστός και Ποτάμι» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας - Αναφορές για αγνοούμενο κτηνοτρόφο

Κάρυστος
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, στην πυρκαγιά της Καρύστου, με τις φλόγες να πλησιάζουν οικισμούς.

«Η κατάσταση είναι εφιαλτική για τα χωριά Πλατανιστός και Ποτάμι γιατί η φωτιά έχει μπει μέσα σε αυλές, έχει κάψει κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να σπρώχνουν τις φλόγες μέσα σε κατοικημένες περιοχές» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης.

Από το μεσημέρι οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή ξεπερνούν τα 6 με 7 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καρύστου Δημήτρη Ξυπόλητο «η φωτιά έχει μπει στα πρώτα σπίτια του πάνω Πλατανιστού, οικισμού δηλαδή που απέχει ελάχιστα από τον κυρίως κορμό του χωριού».

Όπως υπογραμμίζει «η φωτιά μπήκε μέσα στις αυλές των σπιτιών αλλά εκείνη τη στιγμή έκανε ρίψη ένα καναντέρ και προλάβαμε τα χειρότερα. Τα μποφόρ στην περιοχή είναι πολλά. Ο αέρας οδηγεί τη φωτιά ανεξέλεγκτα. Στην επικίνδυνη ζώνη είναι ο πάνω Πλατανιστός, που η φωτιά είναι γύρω-γύρω από τα σπίτια και ο κάτω Πλατανιστός που απέχει ελάχιστα, ενώ παράλληλα προβλήματα υπάρχουν στο Ποτάμι και το Λιβάδι» και σημειώνει ότι εκτός από τις ιδιαίτερα ισχυρές επίγειες δυνάμεις επιχειρούν και τέσσερα καναντέρ για να προλάβουν την επέκταση των μετώπων και τις αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά έχει κάνει ένα ημικύκλιο και ο άνεμος σπρώχνει νότια και ανατολικά το μέτωπο. Η περιοχή είναι κατάφυτη από ελιές, πεύκα και χαμηλότερη βλάστηση.

Μεγάλη αναζωπύρωση από το μεσημέρι της Δευτέρας

Νωρίτερα, νέο μήνυμα 112 έλαβαν οι κάτοικοι στην Κάρυστο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άγιοι, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Η πυρκαγιά στην Κάρυστο μαίνεται στο τρίγωνο που δημιουργούν ο Πλατανιστός, το Λιβάδι και το Καστρί, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο Πλατύς Γιαλός - μια από τις περιοχές που εκκενώθηκαν τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο παραλιακό Καστρί. Καθώς οι άνεμοι γύρισαν ξανά σε νότιοι, η φωτιά άρχισε και πάλι να «κοιτάζει» προς Πλατανιστό.

Λίγη ώρα μετά τη 13:30, εκδόθηκε νέο μήνυμα 112 για την εκκένωση του Πλατανιστού.

Δείτε επίσης