Ελλάδα

Φωτιά στη Ρόδο: Ενεργοποιούνται τα πρώτα μέτρα του σχεδίου ανασυγκρότησης

Αναλυτικά όλα όσα προβλέπονται

Ρόδος, φωτιά, πυρκαγιά, καταστροφές, ζημιές, αποκατάσταση, οικισμοί, νησί, γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ειδικά μέτρα ενίσχυσης για την αποκατάσταση υποδομών σε οικισμούς της Ρόδου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ενεργοποιεί η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έπειτα από άμεσες ενέργειες του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά.

Η υδροδότηση αλλά η αποκατάσταση των υπόλοιπων κρίσιμων υποδομών του νησιού, είναι ο κύριος στόχος των ειδικών μέτρων. Η άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση αφορά:

- Την άμεση αποκατάσταση κατεστραμμένων δικτύων ύδρευσης, αντικατάσταση αντλιοστασίων, προμήθεια δεξαμενών και μεταφορές νερού.

- Την έκτακτη μίσθωση μονάδας αφαλάτωσης ή/και ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) για την κάλυψη έκτακτων απαιτήσεων υδροδότησης σε οικισμούς ή περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

- Την έκτακτη ενίσχυση προς τη ΔΕΥΑ Ρόδου για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου με αποκλειστική ευθύνη την τεχνική υποστήριξη των έκτακτων διαγωνιστικών διαδικασιών και τη διοικητική υποστήριξη του φορέα για την γρήγορη διαδικασία αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων που θα εγκριθούν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ρόδος, φωτιά, πυρκαγιά, καταστροφές, ζημιές, αποκατάσταση, οικισμοί, νησί, γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προβλέπεται ειδική μέριμνα για τη διαδικασία αποκατάστασης οικισμών που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί και επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του υπουργείου, ενώ όπως τονίστηκε, πρόκειται για την πρώτη ενέργεια στήριξης των πληγέντων περιοχών. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανασυγκρότησης των πληττόμενων περιοχών της νήσου Ρόδου, όπως έχει συμβεί και σε ανάλογες περιπτώσεις νησιωτικών περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (πχ Κεφαλονιά, Ιθάκη, Σάμος, Σητεία, Κάλυμνος, Σαμοθράκη, Θάσος), θα στηριχθεί η προώθηση χρηματοδότησης κρίσιμων υποδομών διαχείρισης υδάτινων πόρων (δίκτυα, δεξαμενές κα), προστασίας περιβάλλοντος και μελέτες τεχνικών έργων κ.α..

Δείτε επίσης