Ελλάδα

Οι πιο φονικές πλημμύρες στην Αττική τα τελευταία 130 χρόνια!

Η κακοκαιρία Daniel ξύπνησε μνήμες αγωνίας στους κατοίκους της πρωτεύουσας!

Οι πιο φονικές πλημμύρες στην Αττική τα τελευταία 130 χρόνια!
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η κακοκαιρία «Daniel» προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές, κυρίως στον Θεσσαλικό κάμπο και την Μαγνησία. Ωστόσο, αλόβητη δεν έμεινε και η Αττική, που σφυροκοπήθηκε από καταρακτώδη βροχή, αστραπές και βροντές για πολλές ώρες την Τετάρτη 6/9.

Η ακραία νεροποντή ξύπνησε μνήμες στους κατοίκους της Αττικής, καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που πληημύρησαν δρόμοι και παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα μέχρι πεζοί. Ευτυχώς χωρίς να θρηνήσουμε θύματα αυτή τη φορά.

Όταν ξεχείλισαν Ιλισός και Κηφισός

Η πρώτη μεγάλη πλημμύρα της Αττικής για την οποία βρήκαμε στοιχεία είναι αυτή του 1887 (22-24 Οκτωβρίου). Έβρεχε καταρρακτωδώς για δύο ημέρες και ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Στις 14 Νοεμβρίου 1896 (παλαιό ημερολόγιο), ένα βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο από τα νοτιοδυτικά, προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις. Ο Ιλισός και ο Κηφισός ξεχείλισαν. Πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου πλημμύρισαν. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στο Μοσχάτο και του Ρέντη. Η θεομηνία αυτή, γνωστή ως "πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου", επειδή η 14η Νοέμβρη είναι η μέρα εορτής του Αγίου Φιλίππου, στοίχισε τη ζωή σε 61 ανθρώπους. Προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές ενώ υπήρξε σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση Δηλιγιάννη από την τότε αντιπολίτευση.

πλημμυρες στην Αττικη, νεκροι απο πλημμυρες αττικη, πλημμυρα ιλισος, πλημμυρα κηφισος,

Την εποχή εκείνη, ο Ιλισός δεν είχε εκβολές στον Φαληρικό όρμο αλλά συνέβαλε με τον Κηφισό στην περιοχή του Ελαιώνα. Έτσι, στην περίπτωση μεγάλων νεροποντών οι περιοχές γύρω από τον Ελαιώνα μετατρέπονταν σε τέλμα και οι κάτοικοί τους δεινοπαθούσαν. Μετά τη φοβερή πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου, ξεκίνησε μια συζήτηση για την εκτροπή του Ιλισού, τη δημιουργία μιας νέας κοίτης δηλαδή.

Η «πλημμύρα του Βαμβακάρη»

Στις 23/11/1925, μία τετράωρη καταιγίδα προκάλεσε τον θάνατο οχτώ ανθρώπων και την κατάρρευση 127 σπιτιών. Μεγάλα προβλήματα αντιμετώπισε ο Πειραιάς και οι συνοικίες του (Καμίνια, Λεύκα, Κάτω Κοκκινιά κ.ά.) (Ιωάννης Φλώρος, Μεταπτυχιακή Εργασία "Δημιουργία Βάσης Δεδομένων για την Καταγραφή Πλημμυρικών Γεγονότων, Ε.Μ.Π.: Επιβλέπων Ν. Μαμάσης, Αθήνα, Μάρτιος 2009).

Στις 22/11/1934, μια ακόμα έντονη βροχόπτωση διάρκειας 5 ωρών, είχε σαν αποτέλεσμα 6 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, να διακοπεί η ηλεκτροδότηση και οι συγκοινωνίες ενώ το ύψος των νερών στο Νέο Φάληρο έφτασε το μέτρο και στο Μοσχάτο τα 2 μέτρα! Για την πλημμύρα αυτή έγραψε και σχετικό τραγούδι ο Μάρκος Βαμβακάρης! Ο Δημήτρης Ζιακόπουλος γράφει σχετικά:

"Μια άλλη μεγάλη πλημμύρα στην Αττική συνέβη στις 22 Νοεμβρίου του 1934. Στην περίπτωση αυτή η ισχυρή βροχή κράτησε περίπου πέντε ώρες με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει ο Κηφισός και να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις στον Πειραιά, την Κοκκινιά, το Νέο Φάληρο, το Μοσχάτο, το Περιστέρι κ.ά.

πλημμυρες στην Αττικη, νεκροι απο πλημμυρες αττικη, πλημμυρα ιλισος, πλημμυρα κηφισος,

Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, στο Μοσχάτο το νερό έφθασε τα δύο μέτρα και οι κάτοικοι ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών τους. Δυστυχώς και στη συγκεκριμένη πλημμύρα, πέρα από τις υλικές καταστροφές, χάθηκαν 7 άνθρωποι. Σε ότι αφορά την ένταση της βροχής που προκάλεσε την πλημμύρα, ο μετεωρολογικός σταθμός του Τατοΐου ανέφερε ύψος βροχής εικοσιτετραώρου 128,0 χιλιοστά, ενώ στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της 23ης Νοεμβρίου 1934 δημοσιεύτηκε ότι έπεσαν 75,0 χιλιοστά σε 1 ώρα και 15 λεπτά.

Η θεομηνία του 1961

Η μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμύρα στην Αττική έγινε τη νύχτα της 5ης προς 6η Νοεμβρίου 1961. Ήταν βράδυ Κυριακής 5 Νοεμβρίου 1961, όταν ξέσπασε μια σφοδρή βροχόπτωση, η οποία σύντομα μετατράπηκε σε χαλαζόπτωση. Η διάρκεια της ήταν περίπου 8 ώρες! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΨ, στη Νέα Φιλαδέλφεια έπεσαν μέσα σε 8 ώρες 115,6 χιλιοστά βροχής!

Σε φυσιολογικές συνθήκες, στη Νέα Φιλαδέλφεια σε ένα χρόνο, πέφτουν περίπου 450 χιλιοστά βροχής, δηλαδή εκείνο το βράδυ, σε 8 ώρες έπεσε το 1/3 της βροχής που πέφτει όλο το χρόνο! Δυστυχώς δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι αριθμοί διαφέρουν. 47 νεκροί, γράφει ο Γιώργος Ι. Μελανίτης στο βιβλίο του «Ο Καιρός και τα Μυστικά του», 44 ο Δ. Ζιακόπουλος στο βιβλίο του «ΚΑΙΡΟΣ - Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ". Οι άστεγοι ήταν περισσότεροι από 4.000.

Οι πλημμύρες του 1977 και του 1994

Ιδιαίτερα καταστροφική, ήταν και η πλημμύρα της 2ας Νοεμβρίου 1977. Από τις 19.00 ως τις 23.00, έβρεχε καταρρακτωδώς και ασταμάτητα. Στην Πλατεία Δημαρχείου της Αθήνας 165 χιλιοστά σε 16 ώρες περίπου! Δυστυχώς και πάλι θρηνήσαμε θύματα. 29 νεκρούς αναφέρει ο Γ. Μελανίτης και 24 ο Δ. Ζιακόπουλος.

Στη μεταπτυχιακή εργασία του Ι. Φλώρου που αναφέραμε παραπάνω, γίνεται λόγος για 37 νεκρούς… Περισσότερα από 170 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά βροχόνερα, σχεδόν 2.000 σπίτια πλημμύρισαν και καταστράφηκε το 15% της οδοποιίας! Το Αιγάλεω και το Μοσχάτο κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εκτός από τα δυτικά προάστια, επλήγησαν ιδιαίτερα η Αργυρούπολη, η Νέα Ιωνία, τα Εξάρχεια, ο Κολωνός, το Πολύγωνο, το Γκάζι, τα Καμίνια, το Πέραμα, το Κερατσίνι κ.ά.

Στις 21/10/1994, πλημμύρισε ο Ποδονίφτης, στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας από σφοδρότατη βροχόπτωση που έπληξε το λεκανοπέδιο. 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και προκλήθηκαν τεράστιες υλικές καταστροφές. Στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας, έπεσαν 108,6 χιλιοστά βροχής σε λιγότερες από 12 ώρες! Την ημέρα εκείνη είχε πλημμυρίσει και το κτίριο του Κ.Κ.Ε. στον Περισσό. Τα ιστορικά και πολύτιμα αρχεία του κόμματος γλίτωσαν από θαύμα και αποκαταστάθηκαν μετά από μακροχρόνια εθελοντική εργασία χιλιάδων ανθρώπων.

24 νεκροί στην Μάνδρα το 2017

Τα δύο μεγάλα ρέματα-απειλές στην περιοχή γνωστά, τα έργα διευθέτησής τους όμως ανύπαρκτα.

Το μεγάλο ρέμα «Σούρες» και το μικρότερο της «Αγίας Αικατερίνης» αποτελούσαν ανέκαθεν τον μεγάλο κίνδυνο της περιοχής. Η πόλη πνίγηκε από την απόλυτα φυσική υπερχείλιση των ρεμάτων της.

Κυρίως το ρέμα «Σκούρες» είχε δεχτεί τεράστια στένωση στην κοίτη της, το μισό ήταν υπόγειο και περνά μέσα σε πολύ μικρούς αγωγούς και δεκάδες κτίσματα είχαν χτιστεί πάνω του.

Δείτε επίσης