Ελλάδα

Blue Horizon: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο - «Έπεσε επιβάτης στη θάλασσα; Ρε πάτε καλά;»

Σοκάρουν τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας

Blue Horizon: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο - «Έπεσε επιβάτης στη θάλασσα; Ρε πάτε καλά;»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο φως της δημοσιότητας νέο ηχητικό ντοκουμέντο από την δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη από μέλη του πληρώματος του Blue Horizon στο λιμάνι του Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο 36χρονος Αντώνης, στην προσπάθειά του να μπει στο πλοίο της γραμμής για το Ηράκλειο της Κρήτης, απωθήθηκε από μέλη του πληρώματος, με αποτέλεσμα την πτώση του στη θάλασσα και τον θάνατό του, ενώ το πλοίο σάλπαρε κανονικά και επέστρεψε 42 λεπτά μετά από παρέμβαση του Λιμενικού.

Σε νέο βίντεο που δημοσιεύτηκε αποτυπώνονται οι στιγμές του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη πέντε λεπτά πριν τον πετάξουν στη θάλασσα, όπου βρήκε τραγικό θάνατο. Ο Αντώνης μιλά με μέλη του πληρώματος αλλά και με τον ύπαρχο που τον έσπρωξε στο θάνατο.

Σημειώνεται ότι ο συνήγορος του καπετάνιου υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι ο πλοίαρχος συνειδοποιήσε πολύ μεταγενέστερα τι έγινε, επικοινώνησε με το Λιμενικό και ό,τι του είπαν έκανε.

«Δεν νομίζω να ικανοποιείται το κοινό αίσθημα με το κεφάλι επί πινάκι όλων των φερόμενων συμμετεχόντων στο συμβάν», τονίζει ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου καπετάνιου στην υπόθεση δολοφονίας του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά.

Καπετάνιος Blue Horizon: «Τι έγινε; Πάτε καλά ρε;»

Την ίδια ώρα, το cretalive.gr φέρνει στη δημοσιότητα συνομιλίες από το σύστημα καταγραφής (VDR) στη γέφυρα του Blue Horizon.

Ο καπετάνιος που βρίσκεται στη διαδικασία του απόπλου, ξαφνικά ακούγεται να ρωτάει «Τι έγινε;».

Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα αρχίζει να φωνάζει εκνευρισμένος: «Πάτε καλά ρε; Ρε πάτε καλά;».

Στην συνέχεια ακούγεται να λέει: «Αργά. Αργά».

Κάποιος του λέει κάτι μέσω ενδοεπικοινωνίας και ο πλοίαρχος απαντά: «το βλέπω, το είδα».

Αμέσως μετά δίνει οδηγία: «πολύ αργά», ζητά να καλέσουν το Traffic στο κανάλι VHF 13 και στην συνέχεια ακούγεται να ρωτάει: «έλα τι έγινε; Για πες μου. Τι έγινε;».

Ακούγεται στο βάθος μία φωνή να του λέει ότι κάποιος έπεσε στη θάλασσα και ο καπετάνιος ρωτάει: «ποιος έπεσε στη θάλασσα;».

Σε άλλο σημείο, ο πλοίαρχος ακούγεται να λέει: «Επιπλέει-επιπλέει» και μέλος του πληρώματος απαντά: «επιπλέει στον ντόκο που φύγαμε εμείς». Και τότε ο πλοίαρχος ρωτά τον ύπαρχο: «Ρε μ@@@@@ πώς έπεσε;»

Από την ενδοσυνεννόηση του απαντούν: «Πήγε να ανέβει» και ο πλοίαρχος: «Έπεσε επιβάτης στη θάλασσα; Τι έγινε;»

Ο ίδιος, όπως έχει γράψει το Cretalive, στο ημερολόγιο της γέφυρας έχει καταγράψει ώρα 21.14: «Άκουσα τον Ύπαρχο να φωνάζει «Κάπτεν» μέσω VHF, κοιτάζοντας από την κάμερα είδα άνθρωπο να πέφτει στη θάλασσα από την άκρη του καταπέλτη. Άμεσα μείωσα κίνηση μηχανών και ενημέρωσα Piraeus Traffic μέσω VHF και Α’ Λιμενικού Πειραιά μέσω τηλεφώνου για άνθρωπο στη θάλασσα. Πλέουμε με ελάχιστη πηδαλιουχική ταχύτητα προς έξοδο λιμένος».

Ο ίδιος, κατά πληροφορίες, αναμένεται να ισχυριστεί σήμερα στην απολογία του ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας ότι δεν γνώριζε τι ακριβώς είχε συμβεί, ότι δεν είχε αντιληφθεί τον διαπληκτισμό ανάμεσα στον αδικοχαμένο Αντώνη και σε μέλη του πληρώματος. Αυτό που έκανε ήταν να μειώσει ταχύτητα και την ισχύ των μηχανών και να ενημερώσει άμεσα το Piraeus Marine Traffic μέσω VHF και επίσης να ενημερώσει τηλεφωνικά το Α’ Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Πειραιά.

Απολογούνται σήμερα οι κατηγορούμενοι

Οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν σήμερα, Κυριακή (10/9) αφού έλαβαν προθεσμία προκειμένου να λάβουν γνώση των νέων στοιχείων που έχουν προστεθεί στη δικογραφία. Ο 4ος κατηγορούμενος, ο υποπλοίαρχος, αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και βρίσκεται στο νοσοκομείο φρουρούμενος.

Ποιοι Λιμενικοί διώκονται πειθαρχικά

Στο μεταξύ, στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη παραδόθηκαν την περασμένη Πέμπτη, τα αποτελέσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Μετά την παράδοση του πορίσματος, ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε εντολή στον Αρχηγό του Λιμενικού να παραπεμφθούν σε άμεσο πειθαρχικό έλεγχο τέσσερα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, για τους οποίους προκύπτουν ευθύνες σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ. Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και είναι 15 σελίδες.

Δείτε επίσης