Ελλάδα

Blue Horizon: Οι πρώτες δηλώσεις του ύπαρχου που έσπρωξε τον Αντώνη στη θάλασσα

«Θέλω να με πιστέψετε όλοι ότι δεν είχα σκοπό να κάνω κακό σε κανέναν» ανέφερε χαρακτηριστικά

Πειραιάς, λιμάνι, θάνατος, 36χρονος Αντώνης, ύπαρχος, νεκρός, πλοίο, Blue Horizon, κατάθεση, κατηγορητήριο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την δική του εκδοχή του για όσα συνέβησαν στον καταπέλτη του Blue Horizon και οδήγησαν στον θάνατο τον Αντώνη Καρυώτη δίνει ο ύπαρχος που εμπλέκεται στο τραγικό περιστατικό.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ύπαρχος, ο οποίος έχει κριθεί προφυλακιστέος εκφράζει τη θλίψη του και υποστηρίζει ότι δεν είχε προσωπικές διαφορές με τον άτυχο 36χρονο.

«Είμαι συντετριμμένος. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη. Δεν είχα τίποτα προσωπικό με το παιδί. Δεν τον ήξερα. Θέλω να με πιστέψετε όλοι ότι δεν είχα σκοπό να κάνω κακό σε κανέναν» τόνισε και πρόσθεσε «μακάρι να μπορούσα να αντικρίσω την οικογένεια του Αντώνη και να τους έλεγα πόσο λυπάμαι για αυτό που συνέβη. Μακάρι να μπορούσα να εξηγήσω σε όλους την συμπεριφορά μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η σύζυγος του ύπαρχου ξέσπασε σε λυγμούς και τόνισε ότι ο άνδρας της «δεν είναι τέτοιος άνθρωπος» και ότι «βοηθούσε τον κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι ο πλοίαρχος και ο ύπαρχος του Blue Horizon κρίθηκαν προφυλακιστέοι τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, ενώ για τον υποπλοίαρχο και τον ναύκληρο, υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στους δύο δικαστικούς την οποία θα λύσει το συμβούλιο πλημμελειοδικών τις επόμενες ημέρες. Μέχρι τότε οι δύο ναυτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τι κατέθεσε ο ύπαρχος του Blue Horizon

O ύπαρχος στην κατάθεσή του, φέρεται να υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ότι συνέβη αλλά δεν αποδέχεται το νομικό χαρακτηρισμό της πράξης ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο ύπαρχος προέβλεψε και αποδέχτηκε ως ενδεχόμενο, τον πνιγμό από εισρόφηση θαλασσίου ύδατος του 36χρονου, τον οποίο οδήγησε στο κενό με σωματική βία ενώ στη συνέχεια έδωσε έγκριση για άμεση αναχώρηση του πλοίου.

Το κατηγορητήριο για τον ύπαρχο

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το κατηγορητήριο για τον ύπαρχο αναφέρει:

«Αφού απομάκρυνες το τελευταίο σκοινί πρόσδεσης του πλοίου από τον κάβο της προβλήτας, προκειμένου το πλοίο να αναχωρήσει και επέστρεψες στη ράμπα επιβίβασης οχημάτων ( καταπέλτης ) ενόσω ακόμη αυτή δεν είχε ανελκυστεί αλλά εφαπτόταν στην προβλήτα του λιμένος, όταν αντελήφθης ότι ο Αντώνης Καριώτης ανέβηκε τρέχοντας στην ράμπα επιβίβασης οχημάτων με σκοπό να επιβιβαστεί στο πλοίο και ενώ ο τελευταίος επανερχόταν επανειλημμένως σε μια διαρκή προσπάθεια του να επιβιβαστεί, εσύ επέμεινες συνεχίζοντας τις επανειλημμένες ωθήσεις σου σπρώχνοντας και τραβώντας τον με τα χέρια σου προς την προβλήτα, φωνάζοντας του “έξω ρε”, μολονότι στο μεταξύ είχαν τεθεί σε λειτουργία οι μηχανές του πλοίου και αυτό είχε ήδη αρχίσει να απομακρύνεται από την προβλήτα, με αποτέλεσμα ο 36χρονος υφιστάμενος την ως άνω σωματική βία από εσένα, να πέσει στο κενό που δημιουργήθηκε εκ της κίνησης του πλοίου μεταξύ της προβλήτας και του καταπέλτη, ο οποίος δεν είχε ακόμη ανελκυθεί και ασφαλιστεί και να βρεθεί στην θάλασσα, στο σημείο που αναδεύονταν τα ύδατα έμπροσθεν των μηχανών των πλοίων (στην πρύμνη).

Επιπροσθέτως, αμέσως μετά την πτώση του άτυχου άνδρα στη θάλασσα και ενώ τον παρατηρούσες καθώς εκείνος αναδευόταν εντός των υδάτων κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας συνέπεια της κίνησης των μηχανών του πλοίου, ήτοι ευρίσκετο σε κατάσταση που αδυνατούσε να επιπλεύσει κολυμπώντας, έδωσες την έγκριση για άμεση αναχώρηση φωνάζοντας στο φορητό VHF που κρατούσες την φράση ”φεύγουμε φεύγουμε “, με αποτέλεσμα να μην δρομολογηθούν όλες οι ενδεδειγμένες προβλεπόμενες ενέργειες. ( Παύση μηχανών, ρίψη σωσιβίου, χρήση σωσίβιας λέμβου κλπ ). Συνέπεια της ως άνω συμπεριφοράς σου, ήταν να επέλθει εντός ολίγων λεπτών από την πτώση στην θάλασσα, ο θάνατος του 36χρονου εκ πνιγμού, από εισρόφηση θαλασσίου ύδατος, αποτέλεσμα που προέβλεψες και αποδέχτηκες ως ενδεχόμενο να επέλθει».

Δείτε επίσης