Ελλάδα

Ανεπανόρθωτη η καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο

Έλλειψη νερού και επιδημίες απειλούν τη Δημόσια Υγεία μετά τις πρωτοφανείς επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Daniel»

κακοκαιρια, πλημμυρεσ, κακοκαιρια daniel, καταστροφεσ, καιρικα φαινομενα, κακοκαιρια νεκροι, κακοκαιρια νεκρα ζωα, καταστροφεσ, Θεσσαλικός Κάμπος, Θεσσαλία,  Δημόσια Υγεία, Επιδημίες, Έλλειψη νερού, ΕΟΔΥ, υπουργείο Υγείας
Αρθρογράφος: Σταυρούλα Σπυριδάκου
Από Σταυρούλα Σπυριδάκου

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Οι τρεις άξονες του σχεδίου του υπουργείου Υγείας στοχεύουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που όχι απλά παραμένουν, αλλά διογκώνονται. Η υγεία των κατοίκων βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς σε αρκετές περιοχές το νερό δεν είναι πόσιμο εξαιτίας των σοβαρών καταστροφών στο δίκτυο ύδρευσης.

Τα δε στάσιμα νερά είναι γεμάτα μικρόβια από τα νεκρά ζώα που ακόμη δεν έχουν ταφεί ή καεί. Μία υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στις πληγείσες περιοχές.

Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ έχει στήσει συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα, για επιδημιολογική παρακολούθηση, εκδίδοντας αλλεπάλληλες οδηγίες για το νερό αλλά και για τους κινδύνους που υπάρχουν από την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλία.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς χιλιάδες ζώα νεκρά θα πρέπει να μαζευτούν και να θαφτούν η να καούν. Αυτά τα ζώα είναι εστία μόλυνσης, όπως και τα ύδατα που παραμένουν στάσιμα», μας τονίζει η λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου «Ευαγγελισμού» Παρασκευή Κατσαούνου, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου και προτρέποντας, παράλληλα, πολίτες και κατά τόπους φορείς να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

«Χρειάζεται οι πολίτες να είναι πολύ σχολαστικοί και πολύ προσεχτικοί με τα μολυσμένα ύδατα, τις επιφάνειες, και να χρησιμοποιούν γάντια, διότι υπάρχουν χιλιάδες ασθένειες που μπορεί να εκδηλωθούν. Τα χέρια που έχουν ακουμπήσει σε διάφορες επιφάνειες θα πρέπει να καθαρίζονται πολύ σχολαστικά, και η χρήση γαντιών είναι απαραίτητη. Διότι τα γυμνά χέρια που δεν είναι καθαρά αν έρθουν σε επαφή με το στόμα ή με κάποιο άλλο σημείο του σώματος που για παράδειγμα έχει μία γρατζουνιά ή μία πληγή, θα μολυνθεί. Επίσης, οι κάτοικοι πρέπει να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό έως ότου ελεγχθεί και αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στονερό της βρύσης. Να μην πίνουν νερό αν δεν είναι πόσιμο και να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ», μας επισημαίνει η κ. Κατσαούνου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μάζεμα των νεκρών ζώων.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας με την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη να βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο της Λάρισας από τις πρώτες ημέρες διάσωσης των χιλιάδων εγκλωβισμένων κατοίκων, παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλία, δίνοντας συνεχώς στοιχεία και οδηγίες για την αποτροπή έξαρσης επιδημιών. Το υπουργείο Υγείας κινείται σε τρεις άξονες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές.

* Ο πρώτος άξονας του επιχειρησιακού σχεδίου είναι η επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων σε όλη τη Θεσσαλία, η οποία βασίζεται στην καθημερινή ενημέρωση από τις 26 δομές υπηρεσιών Υγείας που βρίσκονται στην περιοχή.

* Ο δεύτερος άξονας είναι η εντομολογική επιτήρηση, τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές, διευκρινίζοντας ότι τα προβλήματα με τα κουνούπια θα εμφανιστούν με την αποστράγγιση των υδάτων, περίπου σε 10 ημέρες. Για το λόγο αυτό, τοποθετούνται ειδικές παγίδες ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα.

Ο τρίτος άξονας είναι η καταλληλότητα του νερού, και για το σκοπό αυτό γίνονται δειγματοληψίες από διάφορα σημεία της Θεσσαλίας, τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία

Για τον κίνδυνο στη Δημόσια Υγεία από τα νεκρά ζώα η κ. Αγαπηδάκη υποστήριξε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην απομάκρυνσή τους, καθώς από τη μία αρκετές περιοχές είναι αποκλεισμένες, και από την άλλη το αποτεφρωτήριο στη Λάρισα δεν είναι προσβάσιμο. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα θέματα Δημόσιας Υγείας στην περιοχή της Θεσσαλίας, επεσήμανε ότι τα τελευταία 24ωρα περισσότεροι από 1.396 άνθρωποι προσέτρεξαν στις μονάδες Υγείας της Θεσσαλίας με προβλήματα υγείας λόγω της κακοκαιρίας «Daniel». Από το σύνολο των πολιτών που πήγαν στα νοσοκομεία, οι 48 είχαν γαστρεντερίτιδα, ενώ οι 65 λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Στο υπουργείο Υγείας έχει σημάνει συναγερμός και για τα παιδιά που ζουν στις πληγείσες περιοχές, καθώς υπάρχουν αναφορές για ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με δεδομένο ότι πολλά έχουν χάσει τις εστίες τους, την ώρα μάλιστα που άλλα παιδιά της ηλικίας τους έχουν αρχίσει σχολείο. Γι’ αυτό και με ευθύνη του υφυπουργού Ψυχικής Υγείας ετοιμάζονται ομάδες παιδοψυχολόγων να μεταβούν στην περιοχή, ώστε να συνδράμουν στην ομαλή μετάβαση των παιδιών σε μία νέα σκληρή πραγματικότητα.

Ο υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές, συντονίζοντας σειρά δράσεων ειδικών κινητών μονάδων επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας των δημοσίων υπηρεσιών και των ΑΜΚΕ της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ». Μετά την πρώτη υποστηρικτική παρέμβαση στις δομές υποδοχής πλημμυροπαθών, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στους ηλικιωμένους και άτομα που χρειάζονται φροντίδα, τα οποία και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Ήδη, οι κινητές μονάδες πραγματοποιούν πόρτα- πόρτα επισκέψεις στους πληγέντες παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη και παραπέμποντας τυχόν ασθενείς ή ανάπηρους στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ενημέρωση για την έγκαιρη αναγνώριση αναγκών σε παιδιά και εφήβους θα υπάρξει διαδικτυακά την επόμενη εβδομάδα, με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς των σχολείων της περιοχής. Επί τόπου θα μεταβεί και ειδική κινητή μονάδα του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής της 1ης ΥΠΕ Αττικής. Αντίστοιχες δράσεις θα υπάρξουν και στον ορεινό όγκο του Πηλίου μόλις καταστεί δυνατή η οδική πρόσβαση. Οι κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στη Θεσσαλία, για την αντιμετώπιση των μετατραυματικών ψυχικών φαινομένων.

Οι πολίτες των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες μπορούν να καλούν καθημερινά, από 08.00 έως 20.00, στις τηλεφωνικές γραμμές 2132161123-4, προκειμένου να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία και Υγιεινή.

Ο ιός του Νείλου στον… Πηνειό

Στις πληγείσες περιοχές έκανε την εμφάνισή του και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Είναι ένας ιός που μεταδίδεται από ορισμένα είδη κουνουπιών που έχουν τσιμπήσει μολυσμένα πουλιά. Τα είδη κουνουπιών που μπορεί να μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου περιλαμβάνουν τα Culex pipiens, Culex tarsalis και Culex quinquefasciatus. Στη χώρα μας τα κρούσματα της λοίμωξης έφτασαν τα 119, καθώς την τελευταία εβδομάδα ανιχνεύθηκαν ακόμα 19 σοβαρά περιστατικά.

Άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανέρχονται πλέον σε 15. Στη Θεσσαλία τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί είναι συνολικά 44, εκ των οποίων τα 16 κρούσματα στην Καρδίτσα, 16 στη Λάρισα (το ένα ήταν με ήπια συμπτώματα) και 12 στα Τρίκαλα (το ένα ήταν με ήπια συμπτώματα).

Έξαρση επιδημιών από τις μολύνσεις

Τα νοσήματα που ελλοχεύουν από τα λιμνάζοντα νερά στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους είναι πάρα πολλά, με τις γαστρεντερίτιδες ήδη να έχουν κάνει την εμφάνισή τους, τη σαλμονέλα να έχει εντοπιστεί σε ένα βρέφος, τις αναπνευστικές λοιμώξεις που έχουν ξεπεράσει τις 70, τα δεκάδες δερματικά περιστατικά στους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τα μολυσμένα ύδατα κατά τη διάρκεια των διασώσεων και απεγκλωβισμών. Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν αυξηθεί σημαντικά, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία για πάρα πολλές μολυσματικές ασθένειες, όπως είναι η λεπτοσπείρωση, ο τυφοειδής πυρετός, ακόμη και η ελονοσία. Γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να αποφευχθεί η εκδήλωση τέτοιων σοβαρών λοιμώξεων.

Απειλή η λεπτοσπείρωση

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, η λεπτοσπείρωση είναι μία μικροβιακή λοίμωξη που παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα που μολύνονται από ένα βακτήριο που λέγεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το βακτήριο αυτό συνήθως φέρουν τα τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίοι), αλλά και πολλά είδη θηλαστικών, είτε είναι άγρια είτε οικόσιτα. Τα ζώα αυτά αποβάλλουν το μικρόβιο στα ούρα τους και το απελευθερώνουν στο περιβάλλον.

Όταν οι άνθρωποι έρθουν σε επαφή με αυτά ή με μολυσμένο νερό και χώμα, μπορεί να μολυνθούν:

- Φέρνοντας τα βρώμικα χέρια τους στα μάτια.
- Καταπίνοντας μολυσμένο νερό ή φαγητό.
-Από την επαφή του μολυσμένου νερού, χώματος ή βλάστησης, με ανοιχτές πληγές στο δέρμα τους.

Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών, όπως συμβαίνει σε περίπτωση πλημμύρας, συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν επίσης, οι εργαζόμενοι στις κτηνοτροφικές μονάδες, στα σφαγεία, στην αποκομιδή των σκουπιδιών και στα συστήματα αποχετεύσεων. Ευάλωτοι στη λεπτοσπείρωση μπορεί να είναι και όσοι κολυμπούν σε μολυσμένα ποτάμια και λίμνες, οι κατασκηνωτές και όσοι αθλούνται σε περιβάλλον με στάσιμα ύδατα. Στα αρχικά στάδιά της θυμίζει γριπώδη συνδρομή, καθώς εκδηλώνεται με πυρετό, ρίγος, πόνους στους μυς κ.λπ.

Γαστρεντερίτιδα

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η μη τήρηση των συνθηκών υγιεινής κατά την παρασκευή, αποθήκευση και μεταφορά των τροφίμων, αλλά και τα προβλήματα του δικτύου ύδρευσης της χώρας μας, δημιουργούν τις συνθήκες για μικροβιακή γαστρεντερίτιδα.

Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

Τι συμβουλεύουν και προτείνουν οι ειδικοί του Ελληνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ):

- Μην περπατάτε σε πλημμυρισμένες περιοχές με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά.
- Εάν χρειάζεται να εισέλθετε σε πλημμυρισμένες περιοχές φορέστε γαλότσες και χρησιμοποιήστε ένα μακρύ ραβδί για να ελέγξετε το βάθος του νερού, και να αποφύγετε αγωγούς λυμάτων και αποχετεύσεις.
- Για τον καθαρισμό του σπιτιού είναι επιβεβλημένο να φορεθούν γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.
- Μετά το πέρας των εργασιών, πλύνετε τα ρούχα αυτά ξεχωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό, και πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.
- Μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό, έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητάς του. Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.
- Μην τρώτε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί.
- Πετάξτε τρόφιμα σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
- Μην αφήνετε τα ζώα να πίνουν από μολυσμένο νερό.
- Αποφύγετε να αγγίζετε ή να χειρίζεστε νεκρά ζώα.

Δείτε επίσης