Ελλάδα

Τα «ερωτήματα» για το τροχαίο στη Λιβύη που στοίχισε την ζωή 5 Ελλήνων

Η ΕΥΠ στην έρευνα για τα αίτια του θανατηφόρου τροχαίου - 13 άτομα νοσηλεύονται σε στρατιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας

 νεκροι Έλληνες στη Λιβυη, τροχαιο στη Λιβυη, ανθρωπιστικη βοηθεια Λιβυη, ποιοι ειναι οι νεκροι στη Λιβυη,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η τραγική είδηση του τροχαίου δυστυχήματος στη Λιβύη, σκόρπισε θλίψη σε όλη την Ελλάδα. Πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας σκοτώθηκαν. Παράλληλα, ερωτήματα για το πώς συνέβη η τραγωδία είναι πολλά, καθώς συνεχίζονται οι καταθέσεις από μάρτυρες.

Αυτή τη στιγμή οι πολυτραυματίες από το τροχαίο είναι 13 άνθρωποι, οι οποίοι νοσηλεύονται σε στρατιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας. Μόνο ένας τραυματίες παραμένει στη Βεγγάζη, καθώς φέρει πολλαπλά κατάγματα και δεν μπορεί να μεταβεί προς το παρόν στη χώρα.

Τονίζεται ότι η ζωή των 13 τραυματιών δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, ωστόσο, φέρουν πολύ βαριά κατάγματα και κάποιοι από αυτούς υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Πώς φέρεται να έγινε το δυστύχημα

Αρχικά ο συγκεκριμένος δρόμος -στον οποίο βρισκόταν το λεωφορείο με τα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής- επελέγη καθώς ο κεντρικός είχε καταστραφεί από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Μπροστά και πίσω του υπήρχαν στρατιωτικά οχήματα από τις λιβυκές δυνάμεις. Το διερχόμενο αυτοκίνητο που ήταν στο αντίθετο ρεύμα εξετράπη της πορείας του και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο.

Το αυτοκίνητο φέρεται να είχε μια επιπλέον δεξαμενή με 200 λίτρα καύσιμο, βενζίνη, το οποίο ανεφλέγη από την σφοδρότητα της σύγκρουσης με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες τα δύο οχήματα.

Τι αναφέρουν οι ανώτατες στρατιωτικές πηγές

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι είχε γίνει εκτίμηση του περιβάλλοντος ασφαλείας από τις διπλωματικές Αρχές που βρίσκονται στη Βεγγάζη και οι λιβυκές Αρχές είχαν εγγυηθεί την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής.

Όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος και αποβιβάστηκαν τα μέλη της αποστολής, συνοδεύτηκαν από δύο στρατιωτικά οχήματα που επέβαιναν ένοπλοι -οι οποίοι είχαν σταλεί από τον στρατάρχη Χαφτάρ- που είχε εγγυηθεί την ασφάλεια της αποστολής.

Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές λένε πως η σύγκρουση με το αγροτικό όχημα έγινε στην περιοχή Ναράουα, πάνω σε στροφή, από την αριστερή πλευρά και στο ύψος του οδηγού.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το open -χωρίς να μπορούν να επιβεβαιωθούν- ένας εκ των τραυματιών ανέφερε ότι ένα από τα δύο στρατιωτικά οχήματα που τους συνόδευαν, κάποια στιγμή αύξησε ταχύτητα, το έχασαν από το οπτικό τους πεδίο και λίγα λεπτά αργότερα έγινε η σύγκρουση. Ωστόσο, από άλλους τραυματίες που ερωτήθηκαν αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται σχετικά με το δυστύχημα στη Λιβύη

Ποια μέτρα ασφαλείας είχε λάβει η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία μας στη Λιβύη για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη;

Ποια ήταν τα μέτρα ασφάλειας που είχαν εγγυηθεί και τελικά λάβει οι λιβυκές αρχές;

Γιατί δεν προηγούνταν του λεωφορείου της αποστολής οχήματα ασφαλείας της Λιβύης;

Η ΕΥΠ στην έρευνα για τα αίτια του θανατηφόρου τροχαίου στη Λιβύη

Και επίσημα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει εμπλακεί στην έρευνα για να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, που στοίχισε τη ζωή σε 3 στελέχη των ΕΔ και 2 διερμηνείς.

Είναι υποχρεωμένη από τον ρόλο της να διαπιστώσει αν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, δολιοφθορά ή για κάποιου είδους επίθεση.

Οι εικόνες από τον τόπο του δυστυχήματος δείχνουν ένα ολοσχερώς καμένο λεωφορείο, στο οποίο επέβαινε η ελληνική αποστολή, που μία απλή σύγκρουση με αυτοκίνητο θα ήταν δύσκολο να έχει αυτό το αποτέλεσμα.

Δείτε επίσης