Ελλάδα

Λιβύη: «Πρόχειρα σχεδιασμένη η αποστολή-Δεν έγινε αναγνώριση απειλής και εκτίμησης κινδύνου»

Ο Ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής Παναγιώτης Θεοδωρακίδης ανέλυσε τα λάθη που έγιναν στην ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη με τους 5 νεκρούς Έλληνες

Λιβύη: «Πρόχειρα σχεδιασμένη η αποστολή-Δεν έγινε αναγνώριση απειλής και εκτίμησης κινδύνου»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τραγωδία στη Λιβύη: Ο Ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής Παναγιώτης Θεοδωρακίδης μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το τροχαίο δυστύχημα με τους 5 νεκρούς στη Λιβύη, που ήταν μέλη της ελληνικής αποστολής αλλά και για τις διαδικασίες που τηρούνται κατά τη διάρκεια της μετάβασης μίας τέτοιας αποστολής σε μία περιοχή.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Θεοδωρακίδης:

«Ο σχεδιασμός, είναι σχεδιασμός που σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, μετακίνησης και οποιασδήποτε επαφής με την Λιβύη στην οποία δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ εμφύλιων δυνάμεων και εχθρικών, είναι ανακατεμένα τα πράγματα.

Όταν έχεις να διανύσεις μία απόσταση της τάξεως των 300 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, έχεις κάνει τα 160 χλμ. γιατί το ατύχημα έγινε σε έναν κακό δρόμο με φθορές. Είναι ένας δρόμος τουλάχιστον ως οδόστρωμα και είναι επικίνδυνος και άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Υπό αυτή την έννοια η οργάνωση της αποστολής θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψιν της τους φυσικούς κινδύνους και τις επιχειρησιακές απειλές».

Και συνέχισε ο ίδιος:

«Αυτή η αποστολή ήταν τύπου πάμε ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας, σε μία πληγείσα περιοχή. Δεν είναι ο θεσσαλικός κάμπος εκεί που πήγαν.

Εις βάρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού ήταν και η προβολή και η επικοινωνία που δόθηκε γιατί είδαμε ανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων μαζί με ανθρώπους του Υγειονομικού.

Οι άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων φρουρούν και ασφαλίζουν το υλικό που είναι πολύ ακριβό και πολύτιμο. Θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει πού πάει.

Δεν έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι φωτογραφίες, γιατί όταν υπάρχουν άνθρωποι με διακριτικά των Ειδικών Δυνάμεων σε φωτογραφίες, ο τουρκικός παράγοντας που έχει επικρατήσει στη Λιβύη, έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, πως θα πλησιάσει αυτή η αποστολή και πώς θα κάνει την αποστολή να μη μπορεί να περάσει ούτε από τον εναέριο χώρο της Λιβύης».

Για την οργάνωση της αποστολής υποστήριξε πως «τα επιτελεία οργανώνουν αυτές τις αποστολές τα οποία δείχνουν μία έλλειψη πληροφοριών διότι δεν γνωρίζουμε με ποιον έχουμε συνεννοηθεί. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί οτιδήποτε στην τουρκοκρατούμενη πλέον Λιβύη. Δεν εξετάσαμε το λεωφορείο που μπήκε η αποστολή.

Δεν έγινε αναγνώριση απειλής και εκτίμησης κινδύνου. Τα συνοδευτικά της αποστολής δεν ήταν υπό τον έλεγχο της ελληνικής αποστολής. Άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων που τους εξέθεσαν φωτογραφικά, ήταν μαζί και δεν υπήρχαν και επικοινωνίες. Έπρεπε να είναι διαμοιρασμένοι, και η ασφάλεια να καλύπτει τους Υγειονομικούς με άλλα οχήματα και σχεδίαση. Είναι λες και πήγαμε εκδρομή».

Γιατί το ΓΕΕΘΑ αρχικά έκανε λόγο για 4 ελαφρά τραυματίες

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, υπάρχουν πολλές "φωνές" κριτικής για τη διαχείριση της τραγωδίας από το ΓΕΕΘΑ, καθώς σε καθώς-σε πρώτη φάση- αναφερόταν σε ελαφρείς τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, μετά το τροχαίο που εξελίχτηκε σε τραγωδία με 5 νεκρούς.

Γι' αυτό το λόγο το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις πηγές του ΓΕΕΘΑ, η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες Αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Προσθέτουν επίσης ότι αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Οι πηγές του ΓΕΕΘΑ καταλήγουν πως λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ με την οποία έκανε αρχικά λόγο για 4 ελαφρά τραυματίες

Σημειώνεται, πως ενδεικτικό της συγκεχυμένης κατάστασης γύρω από το φονικό τροχαίο των μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι το γεγονός πως οι αρχικές πληροφορίες του ΓΕΕΘΑ αποδείχθηκαν λανθασμένες, αφού έκαναν λόγο για 4 ελαφρά τραυματίες, μέλη της ελληνικής αποστολής.

Αναλυτικά η αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ επισήμανε τα εξής:

«Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.

Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις Λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στην Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης».

Δείτε επίσης