Ελλάδα

Κακοκαιρία Elias: Οι 10 περιοχές με μεγάλο ύψος βροχής - Αύριο χτυπάει στην Αττική

Ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι τα κύρια χαρακτηριστικά - Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Κακοκαιρία Εlias  βροχές,  χαλάζι, ισχυρές καταιγίδες, Θεσσαλία, Αττική,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για δεύτερη ημέρα η κακοκαιρία Εlias συνεχίζει να προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με τις βροχές, το χαλάζι και τις ισχυρές καταιγίδες, να δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις κεντρικών και επαρχιακών δρόμων.

Σε αρκετές περιοχές αυτήν την ώρα βρέχει, ενώ στο λεκανοπέδιο της Αττικής αναμένεται να φτάσει η κακοκαιρία Elias, από αύριο το πρωί.

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώθηκαν μέχρι το πρωί της Τρίτης 26/09 κυρίως στη Στερεά, στη Δυτική Θεσσαλία και στην Ήπειρο.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρά φαινόμενα αναμένονται για το υπόλοιπο της ημέρας σε Ιόνιο, Δυτική και Κεντρική Στερεά, Πελοπόννησο και δευτερευόντως σε Θεσσαλία και Ήπειρο. Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στα Κεντρικά Επτάνησα.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο μέχρι το πέρας της Τρίτης 26/09, δεχόμενες τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, εντοπίζονται στους νομούς Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας και από αργά το απόγευμα Καρδίτσας και Τρικάλων.

Κακοκαιρία Elias, Θεσσαλία, Αττική,

Ισχυρές οι βροχές αύριο Τετάρτη – Που αναμένονται

Την Τετάρτη 27/09, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση, επηρεάζοντας περισσότερο τα κεντρικά, ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας, ενώ και η Αττική μπαίνει στο μάτι της κακοκαιρίας.

Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στην Ανατολική και Νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά και κυρίως στην Πελοπόννησο - ιδιαίτερα Κεντρική και Βόρεια - η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής.

Αττική

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στο νομό Χανίων.

Η Αττική, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη μπαίνει και αυτή στο «παιχνίδι», με κάποιες καταιγίδες να αναμένονται από το απόγευμα της Τρίτης. Ωστόσο, οι πιο δύσκολες ημέρες για τον νομό της Αττικής είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τετάρτης 27/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τρίτη 26/09 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική), ενώ την Τετάρτη 27/09 θα αναβαθμιστεί στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Το meteo.gr/ΕΑΑ μέσα από το πυκνό δίκτυο σταθμών του σε συνδυασμό με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και μελετώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία των αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης θα ενημερώνει με νεότερες ανακοινώσεις σχετικά με το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας.

Οι περιοχές που έβρεχε πριν από μία ώρα

ΚΥΡΙΑΚΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 10:10 ΒΡΟΧΗ

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 10:10 ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ

51 ΧΛΜ ΛΑΜΙΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ 10:10 ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΗ

ΛΑΜΙΑ 10:00 ΨΙΧΑΛΕΣ

ΠΕΖΟΥΛΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 10:00 ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ

ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 10:10 ΒΡΟΧΗ

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΑΡΤΑΣ 10:10 ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ

ΜΕΤΣΟΒΟ 10:10 ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ

ΠΡΑΜΑΝΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 10:10 ΒΡΟΧΗ

ΑΓ.ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΩΑΝ 10:10 ΒΡΟΧΗ

Δείτε επίσης