Ελλάδα

Έβρος: Αχός βαρύς ακούεται!

Πάνε κι έρχονται οι ανεμογεννήτριες στη Δαδιά

Έβρος, Δάσος Δαδιάς, Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, Αιολικό πάρκο, αδειοδότηση εγκατάστασης αιολικών μονάδων, NATURA, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΟΦΥΠΕΚΑ, Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, υπουργείο Περιβάλλοντος
Αρθρογράφος: Δημήτρης Καφαντάρης
Από Δημήτρης Καφαντάρης

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Αχός βαρύς ακούεται, πολλά τουφέκια πέφτουν», λέει το γνωστό δημώδες, και φαίνεται πως στη περίπτωση του Δάσους της Δαδιάς (ή σε ό,τι έχει απομείνει από αυτό), ταιριάζει γάντι. Η αρχική κινητοποίηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την αδειοδότηση εγκατάστασης αιολικών μονάδων σε τμήμα του καμένου δάσους, χωρίς μάλιστα, τη θετική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς), προκάλεσε συλλόγους, φορείς, αλλά και απλούς κατοίκους της περιοχής, γεγονός που ανάγκασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προχωρήσει σε διευκρινιστική δήλωση, με την οποία κατηγορηματικά τονίζει ότι «δεν θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στα καμένα», λέγοντας, ωστόσο, ότι όλη η υπόθεση αφορά σε αδειοδότηση για αιολικά πάρκα που δόθηκε πριν από τη φωτιά στον Έβρο.

Και προς αποφυγή συνέχισης της δικαιολογημένης οργής που ξεσηκώθηκε, διευκρίνισε «πυροσβεστικά» ότι όπως θα προκύψει και από ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, θα υπάρχει μία οριζόντια απόφαση, για την ευρύτερη περιοχή, πλήρους αναστολής για τις επενδυτικές αυτές δραστηριότητες. Επέμεινε, δε, προς τιμήν του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περί δεδομένης διάταξης, ότι σε περιοχές οι οποίες υφίστανται αυτές τις φυσικές καταστροφές, «δεν μπορούν στη συνέχεια σε αυτές να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες».

Να σημειωθεί ότι η αρχική ανακοίνωση- καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας επικαλούμενη τα χαρτογραφικά δεδομένα του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας– Θράκης (ΑΔΜ-Θ) προχώρησε στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα σε περιοχή NATURA.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας, «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου», διευκρινίζοντας πως η περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου» βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και έχει ως κύριο προστατευόμενο είδος (είδος χαρακτηρισμού) τον Μαυρόγυπα. Κατά τη φετινή πυρκαγιά κάηκε περίπου το 85% της συνολικής έκτασης της ΖΕΠ, όπως αναφέρει.

Το εντυπωσιακό είναι, πάντως, πως όπως αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η αδειοδότηση βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης Θράκης, το οποίο παρέκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο!

Ενώ η χώρα είναι ακόμα μουδιασμένη από το γεγονός ότι μέσα σε τρεις διαδοχικές χρονιές κάηκαν το μεγαλύτερο μέρος του μοναδικού Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, της Βορείου Εύβοιας, της Δυτικής Πάρνηθας φέτος, και πρόπερσι των Γερανείων και του δασοκτήματος Τατοΐου, η κυνικότητα και η αδιαφορία από τις υπηρεσίες της Διοίκησης που είναι υπεύθυνες για την αδειοδότηση έργων, τα οποία τεκμηριωμένα είναι επιβαρυντικά για την ορνιθοπανίδα και τη χλωρίδα, είναι σοκαριστική, αλλά και εξοργιστική. Ειδικά όταν διανύουμε έτη που η προστασία του Περιβάλλοντος είναι βασικό πολιτικό και κοινωνικό πρόταγμα των δυτικοευρωπαϊκών κοινωνιών.

Δείτε επίσης