Ελλάδα

Δημοτικός παιδικός σταθμός στο Καστελλόριζο

Είναι ο μοναδικός στο νησί και αποτελεί τον τέταρτο κατά σειρά που εγκαινιάζεται

Δημοτικός παιδικός σταθμός στο Καστελλόριζο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εγκαινιάστηκε ο πρώτος δημοτικός παιδικός σταθμός στο Καστελλόριζο, την Κυριακή 1η Οκτωβρίου. Το έργο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Eurolife FFH, σε συνεργασία με τον δήμο Μεγίστης και τη HOPEgenesis.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο δημοτικός παιδικός σταθμός στο Καστελόριζο είναι ο μοναδικός στο νησί και αποτελεί τον τέταρτο κατά σειρά που εγκαινιάζεται μέσα από το κοινό πρόγραμμα της Eurolife FFH και της HOPEgenesis ενάντια στην υπογεννητικότητα. Έχουν προηγηθεί εκείνοι στην Πάτμο, τα 'Αγραφα και τους Λειψούς και σημειώνεται ότι ήταν, επίσης, οι πρώτοι στις περιοχές αυτές.

Η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνα Μιχαηλίδου, που παρέστη στην τελετή εγκαινίων, δήλωσε: «Στο Καστελόριζο φέτος, μαζί με τη Eurolife FFH και τη HOPEgenesis, εγκαινιάσαμε τον πρώτο δημοτικό παιδικό σταθμό του νησιού. Μια ιστορική στιγμή για την τοπική κοινωνία αλλά και για ολόκληρη τη χώρα μας. Ένα όραμα με τριπλό στόχο. Να αντιστρέψουμε την αρνητική τάση του δημογραφικού και να αντιμετωπίσουμε την υπογεννητικότητα. Να στηρίξουμε τις παραμεθόριες περιοχές. Να συμβάλουμε καθοριστικά στην ενίσχυση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης των παιδιών. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Κεντρική πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιωτική πρωτοβουλία. Για τα παιδιά μας. Γιατί τα παιδιά είναι η ελπίδα. Γιατί τα παιδιά κάνουν τους ανθρώπους».

Ο αντιδήμαρχος Μεγίστης, Στράτος Αμύγδαλος, ανέφερε: «Σήμερα αισθανόμαστε ευτυχείς που καλύπτουμε και αυτήν την εκπαιδευτική βαθμίδα, εγκαινιάζοντας τον πρώτο δημοτικό παιδικό σταθμό του νησιού μας. Ευχαριστούμε από καρδιάς την HOPEgenesis και τη Eurolife FFH, που χωρίς αυτούς, αυτό το όνειρό μας για το Καστελόριζο δεν θα είχε πάρει σάρκα και οστά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και ιδρυτής της HOPEgenesis, Στέφανος Χανδακάς, είπε σχετικά: «Το Καστελόριζο είναι ένα νησί που εντάχθηκε στο πρόγραμμα της HOPEgenesis από την αρχή της δράσης της, καθώς μέλημά μας ήταν να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις οικογένειες αυτού του ακριτικού τόπου. Έχοντας ωφελήσει περισσότερες από 20 οικογένειες, σήμερα, με την πολύτιμη υποστήριξη της Eurolife FFH, κάνουμε το επόμενο βήμα. Εγκαινιάζουμε τον πρώτο δημοτικό παιδικό σταθμό του νησιού, δίνοντας την ευκαιρία στους γονείς να εργάζονται, ενώ απασχολούνται δημιουργικά τα παιδιά τους. Ευχαριστώ από καρδιάς την Eurolife FFH για την εμπιστοσύνη της όλα αυτά τα χρόνια και παράλληλα ευχαριστώ τον δήμο Μεγίστης».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife FFH, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, τόνισε: «Τα εγκαίνια του δημοτικού παιδικού σταθμού στο ακριτικό Καστελόριζο, το νοτιοανατολικότερο σημείο της χώρας μας, έχει σπουδαία σημασία και είναι ένα γεγονός με ιδιαίτερη συναισθηματική βαρύτητα από μόνο του. Για εμάς στη Eurolife FFH, αξία έχει να στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια και να δημιουργούμε ευκαιρίες που θα ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξή της. Σε συνεργασία με την HOPEgenesis, ξαναδίνουμε ζωή στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας και δημιουργούμε προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τις τοπικές κοινωνίες αυτές. Το μέλλον είναι αισιόδοξο μόνο όταν είναι γεμάτο από παιδικές φωνές. Για αυτό και η εταιρεία μας θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές».

Υπενθυμίζεται ότι η Eurolife FFH, από το 2019, έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τη HOPEgenesis, με στόχο να βρίσκεται στο πλευρό των ζευγαριών που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά δεν έχουν εύκολη ή άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και φροντίδας. Αποδεικνύοντας τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της στο σκοπό του προγράμματος, η Eurolife FFH έχει «υιοθετήσει» 10 συνολικά απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας (Πάτμος, 'Αγραφα, Λειψοί, Καστελόριζο, Ανάφη, 'Ανω Κουφονήσι, Νίσυρος, Χάλκη, Κάσος και Τήλος) στις οποίες πραγματοποιεί την κοινή της δράση με την HOPEgenesis. Μέσα από το πρόγραμμα, προσφέρει στις ωφελούμενές του τακτική ιατρική παρακολούθηση από γυναικολόγους, άμεση φροντίδα κατά την κύηση και τον τοκετό, ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και μεταφορά σε μαιευτήρια και κέντρα υγείας, προκειμένου να φέρουν με ασφάλεια στον κόσμο τα παιδιά τους. Μέχρι στιγμής, 180 οικογένειες έχουν ωφεληθεί μέσα από το πρόγραμμα, 154 μωρά έχουν γεννηθεί και 28 αναμένονται το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει δεσμευτεί να δημιουργεί από έναν παιδικό σταθμό στις περιοχές που έχει υιοθετήσει, σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους, υποστηρίζοντας έτσι όλο τον «κύκλο της ζωής» των οικογενειών αυτών. Οι παιδικοί σταθμοί που έχουν παραδοθεί στις τοπικές κοινωνίες είναι 4, με τις εργασίες για την κατασκευή των υπόλοιπων 6 να συνεχίζονται.

Δείτε επίσης