Ελλάδα

ΟΑΚΑ: Προβλήματα είχαν εντοπιστεί από το 2020 στο στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες υπήρχε μια μελέτη από το 2020, η οποία ανέφερε ότι παρατηρούνται προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης στο στέγαστρο Καλατράβα

Στέγαστρο Καλατράβα, Ολυμπιακό Στάδιο, ΟΑΚΑ,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

To 2018 χτύπησε το πρώτο καμπανάκι για τη συντήρηση του Ολυμπιακού Σταδίου, το οποίο παραμένει κλειστό λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα. Τότε το υπουργείο Υποδομών παράγγειλε ειδική μελέτη με αφορμή και σχετικό βίντεο που είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή του 2019-2020, δεν υπήρχε πρόβλημα στατικοτητας στα διαζώματα. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, εντοπίστηκαν – σε μακρόθεν έλεγχο – προβλήματα στο στέγαστρο, τα οποία αποδόθηκαν στην έλλειψη συντήρησης, χωρίς, πάντως, να καταγραφούν προβλήματα στατικότητας.

Όπως δήλωσε και ο Γιαννης Βρούτσης για τις ταλαντώσεις στην εξέδρα του ΟΑΚΑ: «Πρώτον, όσον αφορά την ταλάντωση για τις εξέδρες. Ρώτησα τις υπηρεσίες και μου είπαν “ναι, πράγματι δημιουργήθηκε ένα ζήτημα το 2018 και διεξήχθη μία μελέτη με βάση αυτή την ταλάντωση που παρατηρήθηκε ως φαινόμενο στα τηλεοπτικά μέσα και η μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις εξέδρες. Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα. Δεύτερον, όχι, δεν έχω καμία άλλη μελέτη στα χέρια μου».

Σημειώνεται ότι από το Σάββατο η τεχνική μελέτη των 1500 σελίδων, για το σύνολο των κατασκευών Καλατράβα εντός του ΟΑΚΑ, βρίσκεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο αξιολογεί τα στοιχεία μελέτης καθώς και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, σε συνεργασία με επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το πόρισμα για το στέγαστρο Καλατράβα εντοπίζει προβλήματα στατικότητας

Στο μεταξύ, ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη που έγινε στις υποδομές του ΟΑΚΑ από τον τεχνικό σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο έχει στο χαρτοφυλάκιο του τα συγκεκριμένα ακίνητα και είναι επιφορτισμένο με το έργο συντήρησής τους.

Βασικό συμπέρασμα των μελετών είναι ότι τόσο η μεταλλική καστασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου του ΟΑΚΑ όσο και η αντίστοιχη μεταλλική κατασκευή του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Η μελέτη δεν αποδίδει ευθύνες στον αρχικό σχεδιασμό ή στην κατασκευή των έργων, αλλά αξιολογεί την παρούσα κατάσταση σε σχέση με την «ιδεατή» τους κατάσταση, την κατάσταση δηλαδή που εκτιμάται πως έπρεπε να έχουν όταν παραδόθηκαν.

Σημειώνεται πως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει αναλάβει να επεξεργαστεί τα ευρήματα των αυμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ και να καταλήξει στη δική του αξιολόγηση.

Πολιτική αντιπαράθεση στα ύψη για το στέγαστρο Καλατράβα

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να εκτοξεύει «πυρά» από την αντιπολίτευση για το θέμα του ΟΑΚΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να αναφέρει πως ο πρώην υπουργός, Κώστας Καραμανλής έκρυψε τις μελέτες και αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχασε το manual… της χώρας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε μία ανάρτηση στο Facebook, στην οποία αναφέρει πως όταν το Σεπτέμβριο του 2020 πήρε τη μελέτη που αναδείκνυε τα προβλήματα στο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, πρακτικά δεν έκανε τίποτα.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο υπουργός με «επάγγελμα Καραμανλής» δεν έκανε τίποτα, όπως αντίστοιχα δεν ασχολήθηκε με το σιδηροδρομικό δίκτυο με αποτέλεσμα τη μεγάλη τραγωδία στα Τέμπη.

Η απάντηση Καραμανλή

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, απαντώντας στον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος ουσιαστικά τον κατηγόρησε για αδράνεια, τόσο στο θέμα του στεγάστρου Καλατράβα όσο και στην υπόθεση του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Η αντίδραση του πρώην υπουργού Υποδομών στις κατηγορίες του Στέφανου Κασσεάκη ήταν έντονη, καθώς σε ανάρτησή του χαρακτήρισε τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «άξιο συνεχιστή του πολιτικού τυχοδιωκτισμού του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα», ο οποίος είναι «είτε άπειρος, είτε πρόθυμος διακινητής fake news, ή το πιο πιθανό και τα δύο».

Στέγαστρο Καλατράβα

Ο πρωην υπουργός, συγκεκριμένα, στην αναφορά του κ. Κασσελάκη, πως ο κ. Καραμανλής είχε λάβει από τον Σεπτέμβριο του 2020 επίσημη μελέτη για σοβαρά προβλήματα στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα χωρίς να κάνει κατι, ο βουλευτής της κυβέρνησης είπε πως «η μοναδική συμμετοχή του Υπουργείου Υποδομών ήταν η τεχνική έκθεση συμβούλου που ζήτησε τον Ιούλιο του 2019 και αφορούσε τις κερκίδες. Η έκθεση αυτή ξεκίνησε να παραδίδεται τμηματικά στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τον Νοέμβριο του 2020 και ο πλήρης φάκελος διαβιβάστηκε τον Μάρτιο του 2021 στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το ΟΑΚΑ».

Δυστύχημα στα Τέμπη

Στάθηκε, επίσης, και στο δυστύχημα των Τεμπών, για το οποίο τον κατηγόρησε επίσης ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας «τυμβωρυχία με το δυστύχημα των Τεμπών που μας συγκλόνισε όλους, δεν δέχομαι. Έκανα αυτό που επιτάσσει η συνείδησή μου και παραιτήθηκα».

Αναλυτικά, ο κ. Καραμανλής στη δήλωση-ανάρτησή του αναφέρει τα εξής:

«Λυπάμαι πολύ που ο νέος - μόνο στην ηλικία, αλλά όχι στην νοοτροπία - πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τα ψεύδη στοχοποιώντας με προσωπικά για ένα θέμα με το οποίο δεν έχω καμία σχέση, όπως αυτό του ΟΑΚΑ. Είναι όπως φαίνεται άξιος συνεχιστής του πολιτικού τυχοδιωκτισμού του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα.

Πριν του απαντήσω όμως επί προσωπικού, όπως έκανε αυτός, ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά για να τα μάθει. Kαθότι είναι είτε άπειρος, είτε πρόθυμος διακινητής fake news, ή το πιο πιθανό και τα δύο. Θα του συνιστούσα δε, να ξεκινήσει να ενημερώνεται και από άλλες πηγές, πέραν των εκπομπών ελαφριάς ψυχαγωγίας.

Η μοναδική συμμετοχή του Υπουργείου Υποδομών ήταν η τεχνική έκθεση συμβούλου που ζήτησε τον Ιούλιο του 2019 και αφορούσε τις κερκίδες. Η έκθεση αυτή ξεκίνησε να παραδίδεται τμηματικά στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τον Νοέμβριο του 2020 και ο πλήρης φάκελος διαβιβάστηκε τον Μάρτιο του 2021 στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το ΟΑΚΑ.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρώτη από το 2004 που προβαίνει σε έλεγχο στατικότητας του ΟΑΚΑ.

Όσον αφορά την εμπαθή επίθεση στο πρόσωπό μου για το όνομα το οποίο φέρω, να πω και στον ίδιο και τους συμβούλους του, πως αυτό δεν αποτελεί μομφή, αλλά τιμή. Και είναι χρέος για εμένα να υπηρετώ την πατρίδα μου με διαχρονικές αξίες, από τις οποίες ο ίδιος απέχει πολύ.

Και κάτι τελευταίο, επειδή η χώρα αυτή είναι μικρή και όλοι γνωριζόμαστε: τυμβωρυχία με το δυστύχημα των Τεμπών που μας συγκλόνισε όλους, δεν δέχομαι.

Έκανα αυτό που επιτάσσει η συνείδησή μου και παραιτήθηκα.

Σε κάθε περίπτωση, προκαλώ τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, ώστε να λάμψει και εκεί η αλήθεια».

Η ανάρτηση Καραμανλή

Δείτε επίσης