Ελλάδα

Daniel: Ανοιχτή από σήμερα η διαδικτυακή πλατφόρμα για αποζημιώσεις ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

Σύντομα θα ξεκινήσουν και οι αιτήσεις για τους πληγέντες από τον Elias

Κακοκαιρία Daniel,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ανοίγει από σήμερα 4 Οκτωβρίου η διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία οι πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel, θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν από την θεομηνία.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5753/Β/2.10.2023, υπεγράφη από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια και από τους υφυπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θ. Πετραλιά και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλ. Σδούκου.

Αντίστοιχη απόφαση και άνοιγμα διαδικτυακής πλατφόρμας θα υπάρξει και για τους πληγέντες από την τελευταία κακοκαιρία Elias, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε ότι αφορά του πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel, των οποίων οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν, θα πρέπει να υποβάλλουν στην διαδικτυακή πλατφόρμα μαζί με την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητούνται για να καλυφθεί το απαιτούμενο χρηματικό ποσό, που αφορά στην έκδοση υπεύθυνης δήλωσης αδειούχου εγκαταστάτη, για τα κτίσματα που επλήγησαν από τις πλημμύρες και βρίσκονται σε περιοχές της επικράτειας, οι οποίες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δικαιούχοι κάλυψης εξόδων της Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (Υ.Δ.Ε.) είναι όλοι όσοι ήταν νόμιμα συνδεδεμένοι στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έως την 4η Σεπτεμβρίου 2023, των οποίων η παροχή διεκόπη μεταξύ 4.9.2023-11.9.2023 και παραμένει σε διακοπή μέχρι την υποβολή της αίτησης ή έχει συνδεθεί στο μεσοδιάστημα, δηλαδή από την 4η.9.2023 μέχρι και το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης, κατόπιν σχετικής έκδοσης νέας Υ.Δ.Ε.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των εξόδων έκδοσης Υ.Δ.Ε. είναι: το κτίσμα, στο οποίο διενεργείται ο έκτακτος έλεγχος, να βρίσκεται σε περιοχές της επικράτειας που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4662/2020 (Α’ 27), έχοντας πληγεί από τη θεομηνία με την ονομασία «Daniel».

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.deddie.gr από την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου προκειμένου να υποβάλουν την αίτηση τους, συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά που περιγράφονται στο ΦΕΚ 5753/Β/2.10.2023. Εναλλακτικά, η υποβολή του αιτήματος και των δικαιολογητικών μπορεί να πραγματοποιηθεί στις κατά τόπους μονάδες του ΔΕΔΔΗΕ (με φυσική παρουσία).

Η ΚΥΑ προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: ypen.gov.gr/category/anakoinoseis-typou

Εντός των επόμενων ημερών θα ληφθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία για τους πληγέντες από την κακοκαιρία «Elias».

Δείτε επίσης